Σε προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή βρίσκεται το έργο αναβάθμισης των παιδικών χαρών, οι οποίες σχεδιάζεται όχι μόνο να αναβαθμιστούν αλλά να αποκτήσουν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τη σχετική πιστοποίηση, ώστε να είναι όχι μόνο λειτουργικές αλλά κυρίως ασφαλείς για τα μικρά παιδιά που τις επισκέπτονται.
Η σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης που παρουσιάζουν οι υπάρχουσες παιδικές χαρές με απαρχαιωμένες και σπασμένες τσουλήθρες, πεσμένες κούνιες, σκουριασμένες βίδες είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η απουσία ικανού αριθμού χώρων που μπορούν τα παιδιά να παίξουν με ασφάλεια.
Το εγχείρημα που έγινε με την πρότυπη παιδική χαρά του δημοτικού κήπου στέφθηκε με επιτυχία, καλύπτοντας μια πάγια ανάγκη της κοινωνίας, αφού ο χώρος «ζωντάνεψε» και αποτέλεσε μια κυψέλη ψυχαγωγίας για τα παιδιά που απολαμβάνουν χωρίς κινδύνους το παιγνίδι.
Ήδη από πέρυσι η δημοτική αρχή είχε εκφράσει τη βούλησή της να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να αναβαθμιστούν το δυνατόν περισσότερες παιδικές χαρές. Ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου έχουν εξασφαλιστεί 115.484,29 ευρώ για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για πόρους τους δήμου που προέρχονται από τα έσοδα των λατομείων και τα παρακρατηθέντα του 2014.
Παράλληλα, ο αρχιτέκτονας του δήμου Ρεθύμνου Μ. Τσάκωνας, που ήταν και ο μελετητής της παιδικής χαράς του δημοτικού κήπου, έχει ξεκινήσει τις επόμενες μελέτες για την αναβάθμιση της παιδικής χαράς στο χώρο των Δικαστηρίων, στην περιοχή του Ορφανοτροφείου, στου Γάλλου ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και στους οικισμούς.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε πως έχει δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό ένα σοβαρό ποσό, τόνισε ωστόσο ότι η επιλογή των σημείων όπου θα γίνουν οι παιδικές χάρες θα είναι ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει και από τη διάθεση των τοπικών κοινωνιών να τις διαφυλάξουν.
«Επιθυμία είναι να επαναλάβουμε το επιτυχημένο πείραμα του δημοτικού κήπου. Όμως οι παιδικές χαρές πρέπει να γίνονται σε σημεία που η ίδια η κοινωνία θα τις προστατεύει και θα υπάρχει ενδιαφέρον. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι και στην πλατεία Μικρασιατών υπήρχε πρότυπη παιδική χαρά, η οποία λεηλατήθηκε μπροστά στα μάτια μας και όχι μόνο μια φορά. Θα επιλέξουμε με πολλή προσοχή τα σημεία, έχουμε σκοπό να παρέμβουμε και εντός πόλεως και εκτός εκεί που υπάρχει ζήτηση από τις κοινωνίες και θα το κάνουμε. Θα είναι παιδικές χαρές πρότυπες και νομιμοποιημένες. Οι σημερινές προδιαγραφές των παιδικών χαρών δεν επιτρέπουν να έχουμε δεκάδες παιδικές χαρές, οι οποίες δεν θα λειτουργούν νόμιμα», ανέφερε.