Μικρές αλλαγές και διαφοροποιήσεις περιλαμβάνει ο κανονισμός παραχώρησης χρήσης χερσαίας ζώνης τόσο στα εμπορικά όσο και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις περιοχές αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου, δηλαδή Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, Ενετικό Λιμάνι και Κιουλούμπαση.
Ειδικότερα στην τελευταία συνεδρίασή του το Λιμενικό Ταμείο, επί της ουσίας επικαιροποίησε τον υπάρχοντα κανονισμό προσθέτοντας ωστόσο κάποιες τροποποιήσεις, προκειμένου οι χώροι ευθύνη τους να καταστούν περισσότερο λειτουργικοί τόσο για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις επαγγελματικές στις ζώνες αυτές όσο και για τους ίδιους τους επισκέπτες που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζουν τις περιοχές αυτές.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, τα οποία δεν εξυπηρετούνται με στέγαστρα, θα μπορούν να τοποθετήσουν ομπρέλες, οι οποίες όμως δε θα καταλαμβάνουν πάνω από τα 23 που αναλογούν στο χώρο του καταστήματος, έκταση η οποία θα παραχωρείται εξ ολοκλήρου, ενώ η χρέωση θα υπολογίζεται για χρήση έτους και όχι μήνα, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Θα είναι δηλαδή ανεξάρτητη του χρόνου χρήσης εντός του ημερολογιακού έτους, όπως συμβαίνει ακριβώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι ομπρέλες θα είναι ανάλογες με την πρόσοψη του καταστήματος. Επίσης, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν εσωτερικό χώρο μεγαλύτερο των 100 τετραγωνικών, οι επιχειρηματίες μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν όμορο αδιάθετο χώρο που αντιστοιχεί στα 25% του αδιάθετου όμορου χώρου. Τα καταστήματα μικρότερα των 100 τ.μ. στο εσωτερικό τους, μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν όμορο αδιάθετο χώρο που αντιστοιχεί στο 45%. Για την παραχώρηση του επιπλέον αυτού χώρου, θα προσκομίζεται και η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ακινήτου ή ενοικιαστή. Επιχείρηση που διατηρεί αποθήκη έξω από το κατάστημά της, σε άλλη όμορη του καταστήματος οικοδομή, θα προσμετράται ως πρόσοψη αυτής κατά την παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου, μόνον όταν αυτή αναφέρεται στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος ή έχει εκδοθεί μια ειδική άδεια από το αρμόδιο γραφείο έκδοσης αδειών. Η ρύθμιση αναφορικά με την παραχώρηση χρήσης χώρου των εμπορικών καταστημάτων, θα ισχύει από το 2017.
Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, τόνισε ότι με την αξιοποίηση των σημερινών ελεύθερων τμημάτων που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των καταστημάτων θα δοθεί τέλος στην άναρχη στάθμευση, φαινόμενο που παρατηρείται έντονα τη φετινή χρονιά προκαλώντας αρνητικά σχόλια στους επισκέπτες. «Παρατηρείται σε όλη την παραλία το φαινόμενο όπου υπάρχουν χώροι, στους οποίους δε λειτουργούν καταστήματα με παραχωρήσεις, να μετατρέπονται σε χώροι στάθμευσης. Ανεβαίνουν δηλαδή στο κράσπεδο μηχανάκια και αυτοκίνητα προκαλώντας μια πολύ κακή εικόνα για τους επισκέπτες. Αυτό λοιπόν θα πάψει να υπάρχει. Επίσης σε κάποια καταστήματα που ο εσωτερικός τους χώρος είναι μεγαλύτερος των 100 τ.μ., μπορούν να κάνουν μια αίτηση και να τους παραχωρείται το 25% του αδιάθετου όμορου χώρου που τώρα είναι ανεκμετάλλευτος και λειτουργεί ως παρκινγκ. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε την ποιότητα της εικόνας μας και της παρουσίας μας συνολικά στο παραλιακό μας μέτωπο. Ήδη σε μερικούς αδιάθετους χώρους δίνεται κίνητρο να μπορέσουν να γίνουν κάποιες εκθέσεις από ενδιαφερόμενους ιδιώτες. Επίσης, για το γεγονός με τα εμπορικά καταστήματα, να πάψει να ισχύει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα και να λειτουργούν άναρχα βιτρίνες και ομπρέλες. Τα καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο θα μπορέσουν να εναρμονιστούν στην όψη όπως έγινε επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, να υπάρχει δηλαδή μια ομοιομορφία και να υπάρχουν κανόνες που να διέπουν όλο το κομμάτι αυτό. Θα γίνονται πια έλεγχοι σε πλαίσιο αυστηρό, ώστε και να διαφυλαχτεί η παρουσία μας τόσο στον επισκέπτη, όσο και στον Ρεθεμνιώτη. Μια άλλη καινοτομία στην οποία πρέπει να σταθούμε είναι ότι τα καταστήματα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Ο χαρακτήρας της πόλης μας έχει αλλάξει. Συμμετέχουμε σε προγράμματα, έχουμε διακρίσεις στο trip advisor, στο σύμφωνο των δημάρχων, υποστηρίζουμε την εξοικονόμηση ενέργειας και είμαστε πολύ φιλικοί σε όλα τα προγράμματα που αφορούν ΑμεΑ. Επομένως τα καταστήματα θα πρέπει να διαθέτουν μια ράμπα φορητή που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία. Αυτό θα μετράει υπέρ των καταστημάτων και όταν δε την χρειάζονται, αυτή η φορητή ράμπα θα μπορεί να βγαίνει. Όμως είναι μια παροχή διαφορετική και χαρακτηρίζεται θετικά από τον ξένο επισκέπτη μας. Η ράμπα αυτή αφορά και τα καταστήματα υγειονομικού και τα εμπορικά. Όλο αυτό έχει να κάνει με την παρουσία, τον χαρακτήρα και τη ματιά ότι το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που σκέφτεται πράσινα, όχι στο χρώμα, αλλά στη νοοτροπία, είναι φιλική με τα άτομα ΑμεΑ, πληροί τους κανόνες και είναι οργανωμένη. Μόνο με τέτοιες αντιλήψεις θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά» ανέφερε.
Για την περιοχή του ενετικού λιμανιού εκκρεμεί η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού της μελέτης ανάπλασης, η οποία και προσδιορίζει τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη να μεταφερθεί το «περίπτερο – φάντασμα» από το ενετικό λιμάνι σε άλλη περιοχή. Η σχετική αίτηση, έχει ήδη σταλεί στην αρχαιολογική υπηρεσία, της οποίας την γνωμοδότηση αναμένει το Λιμενικό Ταμείο.
Σε ό,τι αφορά την παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου (από την πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη) μέχρι και το Δελφίνι, δεν υπάρχει κάποια μεταβολή στο υπάρχον καθεστώς. Για την παραλιακή ζώνη της Ελευθερίου Βενιζέλου στον υπάρχοντα κανονισμό έγιναν κάποιες τροποποιήσεις.
Σχεδιασμός για μελέτη εξωραϊσμού της περιοχής Κιουλούμπαση
Σε ό,τι αφορά τη οδό Κεφαλογιάννηδων (περιοχή Κιουλούμπαση) στα σχέδια του Λιμενικού Ταμείου είναι η ανάθεση σχετικής μελέτης βιοκλιματικής ανάπλασης για την περιοχή προκειμένου αυτή να εξωραϊστεί. Η οχλαγωγία και η αναρχία που παρατηρείται λόγω της ηχορρύπανσης και την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, παρά τις όποιες παρεμβάσεις -σαμαράκια που έχουν γίνει, δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Ο στόχος είναι μέσα από την μελέτη αυτή, σε συνεργασία και καθ’ υπόδειξη της Αρχαιολογίας, η περιοχή αυτή να μπορέσει να αποκτήσει άλλη όψη με ήπιες παρεμβάσεις και πέργκολες στα καταστήματα, φωτισμό και φυσικά με κανόνες που θα διασφαλίζουν την ήπια κυκλοφορία των Ι.Χ. και των δικύκλων. «Από τη στιγμή που υπάρχει το εμπορικό λιμάνι και είναι άμεσα συνδεμένο με την πόλη, όλη η λιμενική εγκατάσταση είναι στα σπλάχνα της πόλης, οφείλουμε με ασφαλή τρόπο και με βιοκλιματικό χαρακτήρα να περιφρουρηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο, ώστε οι θόρυβοι από τα φορτηγά και τη μεταφορά των εμπορευμάτων να είναι ήπια. Δεν θέλουμε να υστερεί δηλαδή η περιοχή Κιουλούμπαση, η οποία βρίσκεται και σε άμεση γειτνίαση με τη Φορτέτζα και με το ενετικό λιμάνι έναντι της υπόλοιπης παραλίας. Η μελέτη θα ανατεθεί και θα εκπονηθεί με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου. Όσον αφορά την πραγματοποίηση του σχεδιασμού, αφού βέβαια πάρουμε τις εγκρίσεις από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και με την προϋπόθεση ότι η μελέτη θα πληροί τις αρχές βιοκλιματικής νοοτροπίας και ματιάς θα προσπαθήσουμε να δούμε σε ποιον άξονα προγράμματος μπορούμε να το εντάξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη.