Η διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, κατόπιν συνεργασίας με τις διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, οργάνωσε την εκπαίδευση της δεύτερης ομάδας υποψηφίων θετών γονέων, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο Ν.4538/18 και το ΦΕΚ 4489/18. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου 2022, ενώ η υλοποίησή του πραγματοποιείται διαδικτυακά.
Συμμετέχουν υποψήφιοι θετοί γονείς κυρίως από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και υπάρχει συμμετοχή από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Για τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες, έχει προηγηθεί η αξιολόγηση της ετοιμότητάς τους ν’ αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού μέσω του θεσμού της υιοθεσίας, από τους αρμόδιους Φορείς Εποπτείας και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων της Περιφερειακής τους Ενότητας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε συμμετέχοντα υποψήφιο θετό γονέα για την εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων θετών γονέων. Η διαδικασία εκπαίδευσης των υποψηφίων θετών γονέων αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία «συνταιριάσματος» με τα παιδιά προς υιοθεσία.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει διάρκεια 30 ώρες και καλύπτει έξι θεματικές ενότητες, που αναμένεται να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή. Στόχος του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων θετών γονέων, ώστε να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή παιδιών που βρίσκονται στη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που ίσως προκύψει και σχετίζεται με την υιοθεσία.
Οι θεματικές Ενότητες που θα αναλυθούν αναφέρονται σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, σε θέματα που αφορούν στη σωματική και ψυχική του ανάπτυξη, στη φροντίδα παιδιών με αυξημένες ανάγκες στην υγεία, την αναπηρία και στο δικαίωμα του παιδιού στην ενημέρωσή του για την προέλευση και την υιοθεσία του κ.ά.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω της δικτύωσης των επαγγελματιών διαφόρων κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων, συμμετέχουν επαγγελματίες εκπαιδευτές με σημαντική εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας, νομικοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.