Νέα όψη αναμένεται να αποκτήσει πολύ σύντομα η πόλη και οι μεγάλοι οικισμοί του Ρεθύμνου, καθώς δρομολογείται ένα μεγάλο έργο που αφορά στον οδοφωτισμό. Πρόκειται για την προμήθεια και την τοποθέτηση περισσότερων από 7.000 λαμπτήρων τύπου Led, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην πόλη αλλά και στους οικισμούς του Δήμου, με στόχο να εξασφαλίσουν ποιοτικό και επαρκή φωτισμό και ταυτόχρονα να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς από την λειτουργία τους εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό 65% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.
Μόλις πριν ένα μήνα δόθηκε το πράσινο φως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το οποία δανειοδοτείται ο Δήμος Ρεθύμνης με το ποσό των 4.050.000 ευρώ για το έργο αυτό. Πλέον τα τεύχη δημοπράτησης ετοιμάζονται και καλώς εχόντων των πραγμάτων σε ένα μήνα δηλαδή τον Νοέμβριο το έργο θα δημοπρατηθεί μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού.
Ο γραμματέας του Δήμου Ρεθύμνου, Μαρίνος Ρουσσιάς, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα αυτό, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Ήδη έχει εγκριθεί η χορήγηση του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και ένα μήνα. Παράλληλα, έχουμε δουλέψει τα τεύχη διακήρυξης τα οποία, τα έχουμε στείλει στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) του ΥΠΕΚΑ που είναι τεχνικός σύμβουλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΚΑ. Τώρα περιμένουμε τον έλεγχο της διακήρυξης που φαντάζομαι ότι στην επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ο δρόμος της διαγωνιστικής διαδικασίας, δηλαδή οικονομική επιτροπή θα καθορίσει τους όρους της διακήρυξης και θα βγει στον αέρα. Το δάνειο που εγκρίθηκε είναι 4,052.000 ευρώ».
Ο κ. Ρουσσιάς αναφερόμενος στο έργο επεσήμανε πως πρόκειται για την προμήθεια περίπου 7.000 καινούριων φωτιστικών σωμάτων, καθώς και 660 λάμπες για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου (μόνο λάμπες όχι φωτιστικά σώματα), ενώ όπως πρόσθεσε θα τροποποιηθούν με βάση τις προδιαγραφές Led ακόμα 600 φωτιστικά σώματα τα οποία είναι σε καλή κατάσταση.
«Το έργο του οδοφωτισμού αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε όλες τις έδρες των παλιών καποδιστριακών δήμων και εκτός από την πόλη οδοφωτισμός έχει προβλεφθεί και ακόμα σε 20 χωριά, όπου καταγράφονται μεγάλες καταναλώσεις και υπάρχουν μεγάλα δίκτυα οδοφωτισμού» τόνισε ο κ. Ρουσσιάς προθέτοντας ότι: «Ο στόχος μέσα από αυτό το έργο είναι τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας που την υπολογίζουμε στο 65% της τρέχουσας κατάστασης όσο και η ποιότητα του φωτισμού. Η τεχνολογία των λεντ, όπου έχει εφαρμοστεί και στη χώρα μας έχει αποδείξει ότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα φωτισμού, διαυγέστατο φως και η νύχτα γίνεται μέρα».
Σε σχέση με τις υποχρεώσεις του αναδόχου ο κ. Ρουσσιάς ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένος για δέκα έτη να φροντίζει για τη λειτουργία τους. «Ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων για δέκα χρόνια. Εμείς στη διακήρυξη ζητάμε εγγύηση για 80.000 ώρες λειτουργίας. Βάσει της βιβλιογραφίας τα φωτιστικά λειτουργούν 11 ώρες την ημέρα. Αν το πολλαπλασιάσουμε με 365 μέρες είναι περίπου 4.000 ώρες ο χρόνος, άρα υπολογίζεται για περίπου 16 χρόνια. Άρα η λάμπα και ο μετασχηματιστής ζητάμε να έχουν λειτουργία περίπου 16 χρόνια. Όμως υπάρχει και το φωτιστικό σώμα, ο βραχίονας και τα υπόλοιπα για τα οποία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εγγυήσεις. Εννοείται ότι για τους βανδαλισμούς δεν έχει ευθύνη ο ανάδοχος. Η υποχρέωσή του αφορά στην αστοχία του υλικού, το οποίο θα είναι υποχρεωμένος να συντηρεί για δέκα χρόνια. Διάφορες χώρες που παράγουν αυτές τις λάμπες μέχρι τα 8 χρόνια έχουν μια συγκεκριμένη ποιότητα φωτισμού και από τα 8 μέχρι τα 10 ενδέχεται να έχουν κάποια μείωση της ισχύος του φωτισμού. Μετά τη δεκαετία, ουσιαστικά ολοκληρώνεται και ο κύκλος ζωής τους, βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που διαρκούν περισσότερο διάστημα, αλλά αυτός είναι ο συμβατικός χρόνος ζωής της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Το όφελος του Δήμου πέρα από το φιλοπεριβαλλοντικό και την εξοικονόμηση ενέργειας, θα είναι και η εξοικονόμηση χρημάτων. Επειδή ο φωτισμός έχει ανταποδοτική λειτουργία, αυτό σημαίνει ότι και οι πολίτες θα σταματήσουν να επιβαρύνονται με τα δημοτικά τέλη αυτά, όταν η εξοικονόμηση περάσει στην ανταποδοτική υπηρεσία. Ο δημότης πληρώνει για αυτήν την υπηρεσία, η οποία σας υπενθυμίζω ότι δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μην είναι ισοσκελισμένη. Δεν μπορεί μόνο ο Δήμος να βάζει στην άκρη χρήματα με την διαδικασία της αποταμίευσης, θα εξοικονομούν προφανώς και οι δημότες στην συνέχεια».