Χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε μήνα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η εφορία να προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που αφήνουν απλήρωτες τις υποχρεώσεις αυξάνεται συνεχώς σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθώς η υψηλή φορολογία, ο «βαρύς» ΕΝΦΙΑ και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές βάρυναν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το αποτέλεσμα ήταν τον Νοέμβριο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση είχε επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να έχει εκτοξευτεί στους 1.162.736, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών ανήλθαν σε πάνω από 5,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.
Συνολικά κατά τη χρονική περίοδο 2015-2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε πάνω από 4,5 εκατ. ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για εφαρμογή κατασχέσεων.
Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον των οφειλετών είναι:
– Κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet
– Κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο
– Δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη
– Την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.
Να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δώσει εντολή για ένταση των πιέσεων προς τους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων, διαφορετικά θα ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για οφειλές μόλις 500 ευρώ.
Καθημερινά ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πραγματοποιεί περίπου 80 ελέγχους στην αγορά, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 θα πρέπει να διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Από το σύνολο μάλιστα των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση-εντολή ου διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, το 2019 έχει προγραμματιστεί να διενεργηθούν περισσότεροι από 200.0000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).