Νέο αίτημα για επιχορήγηση, με σκοπό τη συνέχιση λειτουργίας του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο, υπέβαλε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στο υπουργείο Υγείας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και συνυπολογίζοντας τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, καταβάλλεται μια ακόμα προσπάθεια χρηματοδότησης της δομής, μέσω κονδυλίων του υπουργείου, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ εξαντλήθηκαν και δεν είναι εφικτό να εξασφαλιστούν νέα ευρωπαϊκά χρήματα στην παρούσα χρονική φάση.
Το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, παρά το γεγονός ότι είναι δίκαιο και έχει την απόλυτη στήριξη όλων των φορέων του Νομού, παραμένει αβέβαιο αν θα γίνει τελικά αποδεκτό από το υπουργείο, καθώς η πρώτη αίτηση, που είχε κατατεθεί προ μηνών, απορρίφθηκε, ενώ για οικονομική ενίσχυση δεν έκανε λόγο ούτε η υφυπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αρνητική τροπή που έχει πάρει μέχρι στιγμής το ζήτημα, οι τοπικοί φορείς εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπώντας στη συνέχιση λειτουργίας της μονάδας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης παιδιών και εφήβων. Μια δομή στελεχωμένη από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (δύο παιδοψυχίατρους, έξι ψυχολόγους, και δύο κοινωνικούς λειτουργούς), με υπεύθυνο τον διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργο Νικολαΐδη, που μέσα από σειρά δράσεων βρέθηκε από τα τέλη του 2013 δίπλα σε οικογένειες, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που είχαν ανάγκη βοήθειας.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με την παρουσία της υφυπουργού, τόσο η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, όσο και οι συμμετέχοντες, αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που παρείχε το πρόγραμμα σε περισσότερα από 400 παιδιά, στις οικογένειές τους, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα και επισημάνθηκε, ότι η λειτουργία του είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί με την παροχή περαιτέρω χρηματοδότησης από την Πολιτεία.
Γ. Νικολαΐδης: «Δεν μπορούμε να χειριζόμαστε οικογένειες και παιδιά με αβέβαια ενδεχόμενα»
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κ. Νικολαΐδης, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στο αίτημα που κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας, ευελπιστώντας ότι η απάντηση θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά: «Υποβάλαμε νέα αίτηση για έκτακτη επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, για το έτος 2015, κι αναμένουμε την απάντηση για να γίνουν ξεκάθαρες οι προθέσεις του υπουργείου.
Ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς τυπικά και διαχειριστικά το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κλείσει έως τις 31-12-14, επομένως στα τέλη Νοεμβρίου θα διακοπεί η παρέμβαση που υλοποιείται στην κοινωνία».
Αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται από τη δομή και τη διαχείριση των νέων περιστατικών, εφόσον ο χρόνος παρέμβασης είναι πολύ περιορισμένος πλέον, ο κ. Νικολαϊδης, ανέφερε: «Δεν αναλαμβάνουμε νέα περιστατικά, τα οποία δεν είναι επείγοντα, διότι μέχρι να γίνει η διαδικασία της αξιολόγησης δεν θα προλάβουμε να υλοποιήσουμε την απαιτούμενη θεραπεία, με βάση τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας έως ότου κλείσει το πρόγραμμα.
Οποιοδήποτε περιστατικό μπορεί να έχει άμεση παρέμβαση ανακουφιστική, το αναλαμβάνουμε.
Λειτουργούμε με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αν αυτά αλλάξουν, θα τροποποιήσουμε κι εμείς τον σχεδιασμό μας.
Υπάρχουν, συζητήσεις, επαφές, αλλά δεν μπορούμε να χειριζόμαστε οικογένειες, παιδιά και ανθρώπους με αβέβαια ενδεχόμενα».
Στόχοι της δομής
Σημειώνεται ότι στόχος της μονάδας είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, υποστήριξης και θεραπείας παιδιών και εφήβων, καθώς και συμβουλευτική των γονιών τους.
Συγκεκριμένα, η μονάδα έχει τη δυνατότητα να παρέχει:
– Διάγνωση βασισμένη σε παιδοψυχιατρική και ψυχολογική εκτίμηση.
– Συμβουλευτική σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες και φορείς της κοινότητας που ασχολούνται με τα παιδιά.
– Παρέμβαση σε ζητήματα κοινωνικής ενδυνάμωσης και ενσωμάτωσης.
– Θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα με την περίπτωση και ειδικότερα βραχείες ψυχοθεραπείες παιδιών και εφήβων, ομάδες παιδιών, εφήβων και γονέων.
– Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με κύκλους ενημερωτικών συναντήσεων για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.