Γιατρός υπαίθρου βρέθηκε να εφημερεύει μόνη της στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου κρούοντας για πολλοστή φορά το καμπανάκι του κινδύνου για την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού
Στην ανακοίνωση με τίτλο: “Το κόστος της υποβάθμισης…” αναφέρουν:
“Η τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε κομβικά τμήματα και κλινικές έχει πολλάκις επισημανθεί και αναγκαζόμαστε για άλλη μια φορά να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Το αδιέξοδο ανεύρεσης ειδικευμένου γιατρού εφημερίας για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στις 9/11, που αναγκάστηκε να καταγγείλει η γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου που βρέθηκε να εφημερεύει μόνη της στο ΤΕΠ, καταδεικνύει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, με τη λειτουργία του τμήματος από δύο μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς, ενώ θα έπρεπε να είναι επτά.
Το τεράστιο κενό αντιμετωπίζεται καιρό τώρα εμβαλωματικά με έκτακτη κατ εντολή μετακίνηση, αυθαίρετα και αποσπασματικά , γενικών γιατρών από τα ΚΥ του Νομού.
Η αδυναμία ενός γιατρού από ΚΥ λόγω ασθένειας να εφημερεύσει οδήγησε σε κενό λειτουργίας λόγω μη ανεύρεσης άλλου γιατρού να καλύψει την εφημερία. Μία ανειδίκευτη αγροτική γιατρός αναγκάσθηκε να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη της εφημερίας με τη συνδρομή των ειδικευμένων των κλινικών του Νοσοκομείου, που με υπέρβαση των καθηκόντων τους προσπάθησαν να συνδράμουν. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη συνολική διαταραχή της λειτουργίας του Νοσοκομείου, αλλά κυρίως την ταλαιπωρία των ασθενών που συσσωρεύονταν στο ΤΕΠ, την έκθεση σε κίνδυνο τόσο της γιατρού όσο και των ασθενών, πράγμα βέβαια που δεν συμβαίνει πρώτη φορά.
Το ΤΕΠ σε κάθε νοσοκομείο οφείλει να εξασφαλίζει την αρχική διερεύνηση και φροντίδα όλων των επειγόντων περιστατικών και στη συνέχεια, εφόσον χρειάζεται εξειδικευμένη διερεύνηση ή/και αντιμετώπιση, να καλείται γιατρός της ειδικότητας που πρέπει να το επιμεληθεί. Η ανεπάρκεια του τμήματος αυτού ισοδυναμεί με σοβαρή οπισθοδρόμηση σε καιρούς που δεν υπήρχαν αυτόνομα ΤΕΠ στα νοσοκομεία, τη στιγμή που έχουν γίνει επιστημονικά άλματα στην αντιμετώπιση του επείγοντος και οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να τα επωφελούνται.
Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και γενικής απαξίωσης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, που βλέπει την Υγεία σαν εμπορεύσιμο είδος και παραβλέπει ζωτικές και αναντικατάστατες λειτουργίες των δημόσιων Νοσοκομείων, οδηγεί και σε ποιοτική υποβάθμιση με επικίνδυνες προεκτάσεις. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λογική του «πάμε κι όπου βγει», στην απαξίωση της Υγείας και της ζωής του λαού.
Απαιτούμε άμεσα στελέχωση του ΤΕΠ του Νοσοκομείου με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νομού Ρεθύμνου στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Παραθέτουμε μέρος από την αναφορά της αγροτικής γιατρού όπως μας κοινοποιήθηκε:
«ΘΕΜΑ: Επιστολή αναφοράς για την εφημερία στο Τ.Ε.Π. Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 9/11/2024
Με το παρόν κείμενο θα ήθελα να γνωστοποιηθεί γραπτώς το μείζον πρόβλημα που προέκυψε στην κάλυψη της εφημερίας του Παθολογικού ΤΕΠ στο ΓΝΡ στις 9/11/2024 και δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισής του.»….
«Οι προσπάθειες για την αναπλήρωση του κενού έγιναν από τον εφημερεύοντα ειδικευμένο Πνευμονολόγο, Παθολόγο και Καρδιολόγο, οι οποίοι κλήθηκαν να καλύψουν τόσο τους νοσηλευόμενους ασθενείς της κλινικής τους, όσο και περιστατικά που άπτονταν της ειδικότητάς τους και προσέρχονταν στην εφημερία του ΤΕΠ.»
«Υπογραμμίζοντας, λοιπόν, τα γεγονότα της 09/11/2024 είναι εμφανές ότι η λειτουργία του παθολογικού ΤΕΠ ήταν επισφαλής και τέθηκε σε κίνδυνο η ομαλή αντιμετώπιση των προσερχομένων ασθενών για τους εξής λόγους:
-παρέμεινε μία Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου (που με «εντέλλεσθε» είχε μετακινηθεί για εφημερία από το Κέντρο Υγείας που ανήκει) χωρίς επιμελητή ιατρό σε ενεργό εφημερία
-οι εφημερεύοντες ειδικοί ιατροί που συνέδραμαν στην αντιμετώπιση περιστατικών στο ΤΕΠ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσο επείγοντα περιστατικά όσο και τη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών
-Δεν βρέθηκε λύση στο κενό εφημέρευσης που προέκυψε, παρά μόνο δόθηκε οδηγία συνεισφοράς στο τμήμα των ΤΕΠ από υπάρχοντες εφημερεύοντες ειδικευμένους ιατρούς.
Οι ειδικευμένοι ιατροί των κλινικών κανονικά καλούνται όταν έχει ολοκληρωθεί η επείγουσα γενική φροντίδα του ασθενούς στο ΤΕΠ και εφόσον χρειάζεται περαιτέρω εξειδικευμένη εκτίμηση και αντιμετώπιση. Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι δεν υφίσταται ασφαλής λειτουργία των ΤΕΠ και αξιοπρεπής παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.
Οι αρμόδιοι φορείς δεν κατάφεραν να βρουν αποτελεσματική λύση για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, η οποία στηρίχθηκε στην υπερπροσπάθεια των ιατρών και νοσηλευτών της εφημερίας.
Είναι σαφές ότι σε ύπαρξη αντίστοιχης περίπτωσης με παραμονή ιατρού άνευ ειδικότητας χωρίς παρουσία ειδικευμένου ιατρού στο ΤΕΠ, η εφημερία δεν μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια και να έλθει εις πέρας.
Παρακαλείσθε για τη διαλεύκανση της κατάστασης της συγκεκριμένης ημέρας, την ανάληψη των ανάλογων ευθυνών από τους ιθύνοντες και τη λήψη μέτρων με σκοπό την ομαλή λειτουργία του παθολογικού ΤΕΠ, καθώς οι όποιες λύσεις των τελευταίων μηνών δεν είναι παρά προσωρινές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ιατρούς όσο και τους ασθενείς του νομού Ρεθύμνου.»