Και ενώ τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, που ως τις 19 Ιανουαρίου πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ), οι δήμαρχοι της Κρήτης δεν κατέληξαν σε κοινή απόφαση ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και το σημαντικό αυτό ζήτημα οδηγείται προς επίλυση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, εκτός αν το επόμενο 20ημερο οι δήμαρχοι του νησιού συμφωνήσουν σε μια πρόταση ομόφωνα.
Οι δήμαρχοι του Ρεθύμνου εξ αρχής είχαν ενιαία στάση υποστηρίζοντας ως αρτιότερη και ορθότερη τη λύση ενός φορέα διαχείρισης αποβλήτων για ολόκληρη την Κρήτη, με γνώμονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το χαμηλό κόστος για τους δημότες. Ωστόσο χθες, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, έγινε μια υποχώρηση και οι δήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας δυο ΦΟΣΔΑ, ενός στα Χανιά όπου υπάρχει αυτόνομο σύστημα διαχείρισης και ενός ακόμα με τους υπόλοιπους δήμους της Κρήτης. Ωστόσο οι δήμαρχοι της ανατολικής Κρήτης φέρεται να διαφωνούν ζητώντας τη δημιουργία ενός τρίτου ΦΟΣΔΑ.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το θέμα τόνισε: «Δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση χθες σε ότι αφορά τον αριθμό των ΦΟΣΔΑ. Σαν Ρέθυμνο υποστηρίξαμε την άποψη για έναν φορέα διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Κρήτη. Χθες κάναμε μια υποχώρηση λέγοντας να διαχωριστούν τα Χανιά που έχουν ένα αυτόνομο σύστημα και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της Κρήτης να πάμε με έναν φορέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν διακινδυνεύουμε τα ήδη ενταγμένα έργα, δεν έχουμε πρόβλημα με τις αιρεσιμότητες που προκύπτουν και επίσης πολύ σημαντικό είναι το θέμα του κόστους. Είναι προφανές ότι όταν είμαστε περισσότεροι δήμοι μοιραζόμαστε το λειτουργικό κόστος. Αφού οι υπόλοιποι φορείς και το Αμάρι και η Χερσόνησος και τα Αστερούσια διατηρούν τη λειτουργική τους αυτονομία και την ύπαρξη τους, δεν είναι κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα θέματα. Αν δεν καταλήξουμε σε λύση ομόφωνη τότε θα αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για εμάς».
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το συμφέρον των δημοτών και σε καμία περίπτωση να μην ληφθούν αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο απένταξης ή απώλειας κονδυλίων έργων που έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα. «Εγώ τους είπα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αριθμό αν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τα κρίσιμα θέματα, δηλαδή αν αυτά τα οποία λέμε στηρίζονται στον νόμο. Δηλαδή τι θα γίνει με τα ήδη ενταγμένα έργα. Η απάντηση ότι θα απενταχθούν και θα επανενταχθούν εμένα με τρομάζει, διότι και καθυστερήσεις θα έχουμε και πιθανόν και απώλεια πόρων. Το άλλο θέμα είναι οι αιρεσιμότητες. Δεν μπορεί να λες όταν ο νόμος απαιτεί το κάθε σύστημα να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση ότι ο ένας θα φιλοξενεί του άλλου επιμέρους λειτουργίες. Τρίτον ποια είναι τα κοστολόγια. Τους είπαμε ότι εμείς σαν Ρέθυμνο έχουμε συναντίληψη όλοι οι δήμοι του νομού, άρα δεν βγάλαμε τοπικισμό. Είπαμε όμως να μην έχουμε ήττα στα λειτουργικά και τα υπόλοιπα θέματα και φυσικά να μην κινδυνέψουν τα έργα μας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.