Αντιμέτωποι με νέες οικονομικές επιβαρύνσεις έρχονται οι δήμοι λόγω της αύξησης της φορολογίας, που εκτινάσσει στα ύψη τα έξοδά τους. Λίγο πριν την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού ο Δήμος Ρεθύμνου εξετάζει τρόπους για να περιορίσει αφενός τις δαπάνες του, αλλά κυρίως να βρει τα εργαλεία εκείνα, ώστε να μην μετακυλήσει το κόστος αυτό στους δημότες του.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα τέλη ανταποδοτικότητας, δηλαδή αυτά της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, η αύξηση του Φ.Π.Α. αυξάνει κατά 450.000 ευρώ τα έξοδα του Δήμου και αυτό γιατί ο Φ.Π.Α. αυξήθηκε από 13% σε 23% τόσο για την πληρωμή του εργολάβου καθαριότητας όσο και για τον ΧΥΤΑ Αμαρίου, όπως επίσης και για την εισφορά που κατέβαλλε ο Δήμος στο ταμείο Δημοτικών Υπαλλήλων από ιδίους πόρους, οφείλει τώρα βάσει νόμου να την καταβάλλει από τα ανταποδοτικά τέλη. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών η δημοτική αρχή σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, ωστόσο αναζητά τρόπους για να καλύψει τα νέα αυτά έξοδα.
Όπως υποστήριξε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, οι απώλειες στα ταμεία του Δήμου από τα διαφυγόντα έσοδα είναι τεράστια και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί δημότες, κυρίως επιχειρηματίες, να μην καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στον Δήμο για ανταποδοτικά τέλη. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του ελέγχου, ώστε να εντοπιστούν οι παραβάτες και να πληρώσουν τα τέλη, τα οποία δεν κατέβαλλαν επί σειρά ετών. Παράλληλα επεσήμανε ότι πάγιο αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Οικονομικών είναι να έχει πρόσβαση ο Δήμος στα Ε9 των δημοτών του για να μπορεί να διασταυρώσει τα στοιχεία.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, ανέφερε:
«Η δημοτική αρχή και φέτος, όπως τα τελευταία χρόνια από το 2010, δεν έχει πρόθεση να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, πέρα από πολύ μικρές εξαιρέσεις, που ήταν θέμα ισονομίας των κατοίκων μας. Υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο προέκυψε μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν και τις ρυθμίσεις σχετικά με τη συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ότι τα ανταποδοτικά μας αυξάνουν το κόστος, σε σχέση με πέρυσι κατά 450.000 ευρώ περίπου και αυτό είναι που πληρώνουμε για τον ΧΥΤΑ, που από το 13% πήγε στο 23%, ο Φ.Π.Α. που πληρώνουμε στον εργολάβο Καθαριότητας που επίσης πήγε στο 23%, οι εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων της καθαριότητας που πλέον πληρώνονται μέσα από τα έσοδα της καθαριότητας και των ανταποδοτικών, όπως επίσης και η συνδρομή του Δήμου προς τον ΕΣΔΑΚ που πλέον καλούμαστε να καλύψουμε από τα ανταποδοτικά. Άρα αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα για το πώς θα καλύψουμε αυτή τη διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Πρωταρχικός στόχος μας είναι να μειώσουμε τα έξοδά μας και να δούμε τι περικοπές μπορούμε να κάνουμε στις εναλλακτικές δαπάνες, γιατί σαφώς και δεν μπορούμε να κάνουμε μείωση μισθών. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια εποχή που πραγματικά πρέπει να επενδύσουμε στον τομέα της καθαριότητας, ο στόλος των οχημάτων καθαριότητας είναι πεπαλαιωμένος και όμως παρ’ όλα αυτά με αυτή την οικονομική κατάσταση δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Ωστόσο υπάρχει μια διαφορά που πρέπει να καλυφθεί και πρέπει να δούμε πως θα το κάνουμε. Η εύκολη λύση θα ήταν να κάνουμε μια αύξηση των ανταποδοτικών τελών όσον αφορά την καθαριότητα. Δεν θα το κάνουμε όμως και ο Δήμος αναζητά τρόπους να καλύψει αυτές τις διαφορές, αν κυνηγήσουμε και βρούμε τα χαμένα τετραγωνικά των ξενοδοχείων, των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων αλλά και των οικιών, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και σαφώς εισπράττουμε πολύ λιγότερα από όσα θα έπρεπε. Αν βρίσκαμε και εισπράτταμε τα χρήματα από όλα αυτά τα χαμένα τετραγωνικά θα μπορούσαμε να κάνουμε και μείωση των δημοτικών τελών τουλάχιστον 30%, θεωρητικά. Η λύση όμως είναι μονόδρομος και θα πρέπει όλοι οι δημότες να επωμιστούν το κόστος που τους αναλογεί. Άρα ο Δήμος έχει υποχρέωση να στρέψει την προσοχή του και την προσπάθειά του να βρει αυτά τα χαμένα τετραγωνικά που δεν δηλώνουν οι ιδιώτες και να τους επιβληθεί το αντίστοιχο τέλος που τόσα χρόνια δεν πλήρωναν για να μπορέσουμε να καλύψουμε τη διαφορά».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει, ώστε να γίνει διασταύρωση των στοιχείων και εξακρίβωση των σωστών τετραγωνικών των ακινήτων. Ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές σε όσους δεν έχουν δηλώσει τα τετραγωνικά προκειμένου να προσέλθουν στο Δήμο για να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. «Τα δημοτικά τέλη εμείς δεν τα αυξάνουμε αλλά προσπαθούμε να τα κατανείμουμε σωστά και να πληρώσουν αυτοί που δεν είχαν δηλώσει σωστά τις επιφάνειες των επιχειρήσεών τους. Είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να καλύψουμε τη διαφορά στα έσοδα αλλά να υπερασπιστούμε την ισότητα των πολιτών. Αν τελεσφορήσει αυτό το μέτρο θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και αυτός είναι ο τελικός στόχος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης.
Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Αυγούστου.