Το αίτημα των θεσμών για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και συγκεκριμένα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα έχουν ισχύ το 2019 και η αντίθεση της ελληνικής πλευράς, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, «σημάδεψαν» τις διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ζητούν από την Ελλάδα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την επιτάχυνση των εργασιών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων για μετά το 2018.
Χαρακτηριστικά το Eurogroup στην επίσημη ανακοίνωσή του ζητά επειγόντως «από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».
Την έντονη αντίθεσή του στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων εξέφρασε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έκανε λόγο για απαιτήσεις που παραγκωνίζουν δημοκρατικές αξίες. «Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και δεν είναι απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων. Αυτό υπερβαίνει το όσα επιτάσσει η ευρωπαϊκή κουλτούρα. Δεν είναι ορθό να ζητάς από μία χώρα να νομοθετήσει δύο τρία χρόνια πρωθύστερα το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Είναι μια δέσμευση που υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι οι δεοντολογικές αξίες παραγκωνίζονται έτσι. Μπορούμε να καλύψουμε το χάσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα παρουσιάσει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου το ΔΝΤ, αναφέρει ότι αυτό είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι, αν και συνυπολογίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε τo Eurogroup του Δεκεμβρίου, θεωρεί ότι αυτά δεν είναι επαρκή.
Παράλληλα, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του, το Ταμείο ξεκαθαρίζει μεν ότι συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, αποφεύγει ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Νταϊσενμπλουμ από την πλευρά του χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.