Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι σχολικές επιτροπές του μητροπολιτικού δήμου Ρέθυμνου οι οποίες μετά τη συνεχόμενη συρρίκνωση των κρατικών πόρων από το κεντρικό κράτος, οι οποίοι προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων, πλέον έρχονται αντιμέτωπες και με φορολογικές επιβαρύνσεις και μάλιστα αναδρομικά σαν να πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές από τα κυλικεία θα φορολογούνται με συντελεστή 29%.
Χαρακτηριστικά η εγκύκλιος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα έσοδα που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές και οι σχολικές εφορίες των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την εκμίσθωση των σχολικών κυλικείων, από την εκμίσθωση ιδιόκτητων ακινήτων τους ή και από τόκους καταθέσεων (πιστωτικούς τόκους), τα οποία και διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, είναι έσοδα που προέρχονται από κεφάλαιο και ως εκ τούτου αποτελούν αντικείμενο φορολογίας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4172/2013. Επομένως, τα έσοδα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις των άρθρων 47 και 58 του ν. 4172/2013 με συντελεστή 29% με έκπτωση του φόρου που τυχόν παρακρατήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 68 του ίδιου νόμου».
Η υψηλή φορολογία όμως θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών οι οποίες ήδη υποχρηματοδοτούνται.
Ειδικότερα, στο μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου η κρατική επιχορήγηση που δίδεται στις σχολικές επιτροπές από το υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (γραφική ύλη, πετρέλαιο κ.τ.λ ) ανέρχονται σε 440.000 ευρώ ετησίως για τις 85 σχολικές μονάδες την ώρα, που το 2010 η επιχορήγηση έφτανε τις 900.000 ευρώ το χρόνο ενώ τα σχολεία ήταν κατά πέντε λιγότερα.
Τα έσοδα από τα 25 κυλικεία για τον δήμο Ρεθύμνου ανέρχονται σε 120.000 ευρώ που σημαίνει ότι με συντελεστή φορολόγησης 29% και την καταβολή της προκαταβολής του φόρου περίπου 60.000 ευρώ θα πρέπει να αποδίδουν στο κράτος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αντιδημάρχου Παιδείας αυτό σημαίνει, ότι πλέον οι σχολικές επιτροπές θα πρέπει να δίνουν 60.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του τμήματος Παιδείας το οποίο έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών και Παιδείας αλλά και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε άμεσα ν’ αποσυρθεί η εγκύκλιος αυτή.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα Ρ.Ν. ο κ Γεωργαλής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι οι σχολικές επιτροπές, είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να φορολογούνται τα έσοδα που έχουν οι σχολικές επιτροπές από τα κυλικεία. Αν ισχύσει δηλαδή αυτό, περίπου τον χρόνο θα μας κρατάνε γύρω στις 60.000 ευρώ. Εμείς έχουμε 25 κυλικεία και τα έσοδά μας είναι γύρω στις 120 χιλιάδες. Ηδη, αντιδράσαμε και στείλαμε έγγραφο στην ΚΕΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό το μέτρο, το οποίο θέτουν σε ισχύ ζητώντας μάλιστα να εφαρμοστεί και αναδρομικά από το 2013. Είναι σαφές ότι τα χρήματα που εισπράττουν οι σχολικές επιτροπές από τα κυλικεία αποδίδονται πάλι για παρεμβάσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Όπως την προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία. Και όλα αυτά την στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση έχει περιοριστεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 65% από το 2010 μέχρι σήμερα. Ειλικρινά εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων».
Αναγκαία η αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων
Οι κουτσουρεμένες κρατικές επιχορηγήσεις που έχουν συρρικνωθεί σε τεράστιο βαθμό -και συγκεκριμένα έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο την τελευταία πενταετία- έχουν ως αποτέλεσμα ν’ αντιστοιχούν ουσιαστικά 300 ευρώ τον μήνα για κάθε σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα. Από τα χρήματα αυτά κάθε σχολείο πρέπει να εφοδιαστεί με πετρέλαιο και να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα καθαριότητα, γραφική ύλη, γεγονός ανέφικτο αν συνυπολογίσει κανείς πως ακόμα και τα λιγοστά αυτά χρήματα φτάνουν με μεγάλη καθυστέρηση στα ταμεία των δυο σχολικών επιτροπών.
Παρά τις επανειλημμένες εγγραφές αιτήσεις του Δήμου προς τα συναρμόδια υπουργεία για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού και των σχολικών μονάδων, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα γίνει δεκτό ενώ ο μητροπολιτικός δήμος συντηρεί και σχολεία που απευθύνονται σε μαθητές όλου του Νομού, όπως τα ΕΠΑΛ και για τα οποία διεκδικεί οικονομική στήριξη από τους υπόλοιπους τέσσερις Δήμους.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη όπως λέει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, αφού παρά την καλή διαχείριση που, όπως τονίζει, γίνεται εντούτοις η απουσία των απαραίτητων κονδυλίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τα οποία όσο και αν προσπαθούν ο σχολικές επιτροπές δυσκολεύονται να τα αντιμετωπίσουν – αφού όπως λέει δεν μπορούν μονίμως να καλύπτουν τρύπες του κράτους.
Στο τελευταίο έγγραφο-αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών ο κ Γεωργαλής μεταξύ άλλων αναφέρει:
«1) Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει μια αλματώδη άνοδο του συνολικού πληθυσμού, άρα και του μαθητικού, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης. Με την επίσημη απογραφή του έτους 2011 ο Δήμος Ρεθύμνης παρουσιάζει αύξηση 16% του συνολικού πληθυσμού. Σήμερα όμως αυτή η αύξηση πρέπει να φτάνει το 25%.
2) Στον Δήμο Ρεθύμνης λειτουργούν 13 Ειδικά Σχολεία που αναφέρονται σ’ όλο τον νομό Ρεθύμνης (1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ, Πειραματικό Γυμνάσιο, Πειραματικό Λύκειο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ΔΙΕΚ, Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ρεθύμνου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο, Εσπερινό Λύκειο, Εσπερινό ΕΠΑ.Λ.) των οποίων το κόστος λειτουργίας επιβαρύνεται μόνο ο Δήμος Ρεθύμνης.
3) Το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017 λειτουργούν για πρώτη φορά επτά (7) νέα Σχολεία στον Δήμο Ρεθύμνης (Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, Γενικό Λύκειο Ατσιποπούλου, 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, 4ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου, 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γερανίου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, 2ο ΕΠΑ.Λ.), ενώ η τακτική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων παραμένει η ίδια. Το αρμόδιο τμήμα των Κτηριακών Υποδομών μας έστειλε μόνο θρανία και καρέκλες για μερικά από τα παραπάνω σχολεία. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός πρέπει ν’ αγοραστεί (τουλάχιστον ο απαραίτητος) από τις σχολικές επιτροπές ή το Δήμο Ρεθύμνης. Επίσης το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας για την προμήθεια Η/Υ κ.λ.π., με έγγραφό του μας γνωστοποίησε ότι αδυνατεί προς το παρόν να μας στείλει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. (Σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο του Υπ. Παιδείας προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης υπ’ αρ. πρ. 67667/30-4-2015).
4) Χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις σε αίθουσες ορισμένων Δημοτικών Σχολείων (Δημιουργία αίθουσας Η/Υ, αίθουσας Αγωγής κλπ.), όπως στο 1ο Δ.Σ. Ατσιποπούλου, στο Δ.Σ. Ρουσσοσπιτίου κ.λ.π.
5) Το σχολικό έτος 2015-2016 ο Δήμος αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει τις σχολικές επιτροπές με το ποσό των 45.000 ευρώ για να καλύψει το «κενό» της μισθοδοσίας των καθαριστριών με σύμβαση έργου στα σχολεία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για την καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων σας παρακαλούμε για τα εξής:
1) Έκτακτη επιχορήγηση προς τις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνης με το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, 50.000, ευρώ εκάστη.
2) Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης προς τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Ρεθύμνης τουλάχιστον κατά 30%.