Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έφερε το 2014 στη σχέση του πολίτη με την Εφορία. Διορία τριάντα ημερών για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπλόκο στη φοροδιαφυγή με πρόστιμα «φωτιά», έλεγχοι σε καταθέσεις, δάνεια και περιουσιακά στοιχεία, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί είναι μερικά από τα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου και με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν εγκαίρως τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Στη νέα εποχή, όπου τα πάντα θα λειτουργούν με ηλεκτρονικό τρόπο (ειδοποίηση φορολογούμενων για χρέη, έλεγχος, επιβολή προστίμων, ταυτότητα οφειλής κ.ά.) πέρασε και η ΔΟΥ Ρεθύμνου, ακολουθώντας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η προϊσταμένη της Εφορίας Ρεθύμνου, Μαρία Παλαφούτη, με δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» προτρέπει τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν άμεσα τις εκκρεμότητές τους και τονίζει πως, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, οι οφειλές προς το Δημόσιο πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, καθώς τα πρόστιμα και τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα.
Ειδικότερα, η κυρία Παλαφούτη αναφέρει τα εξής: «Από την 1η Ιανουαρίου άλλαξαν τα πάντα. Έχουμε περάσει στην ηλεκτρονική εποχή, επομένως η Εφορία θα είναι μόνο για τον έλεγχο των φορολογούμενων και για την λήψη των μέτρων.
Στο εξής ο φορολογούμενος δεν πρέπει να αφήνει εκκρεμότητες, πρώτα να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και έπειτα να φροντίζει για όλα. Μέχρι σήμερα, επειδή δεν υπήρχαν πλειστηριασμοί, ο κόσμος άφηνε οφειλές στη ΔΟΥ, προκειμένου να πληρώσει τράπεζες και άλλα χρέη, τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν».
Για τους φορολογούμενους που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε διακανονισμό, η κυρία Παλαφούτη επισημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις: «Είναι σε ισχύ η παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων, η πάγια ρύθμιση του 2013 σε 12 δόσεις ή σε 24 για ορισμένες περιπτώσεις, όπως και η νέα ρύθμιση, η πάγια, του 2014 που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις».
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «μπλοκάρει» τους κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες ωστόσο μαζί με αυτούς «καίγονται» και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν αφήσει απλήρωτες οφειλές στην Εφορία λόγω έλλειψης χρημάτων.
«Τσουχτερά» πρόστιμα
Με το νέο νόμο για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές αλλά και για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, τα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και το 30%, για μη έκδοση αποδείξεων το πρόστιμο ξεκινά από 1.000 ευρώ, ενώ όσοι δεν αποδίδουν εμπρόθεσμα παρακρατούμενους φόρους, θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου, που δεν αποδόθηκε.
Για κάθε απόδειξη, που δεν εκδίδεται και η αξία της δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμο 1.000 ευρώ, αν ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία (πρώην βιβλία Β’ κατηγορίας) και 2.500 ευρώ, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ’ κατηγορίας). Τα αντίστοιχα πρόστιμα έως 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι 800 και 1.200 ευρώ.
Αύξηση των προσαυξήσεων
Για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, με τις τελευταίες αλλαγές, η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι, αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός 6 μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 10% του φόρου, που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.
Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου. Μετά την πάροδο 2 ετών ανέρχεται σε 30% του φόρου.
Νέου τύπου έλεγχοι
Επίσης, από το «κόσκινο» των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών θα περνούν, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές δανείων, πιστωτικές κάρτες, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ασφάλιστρα, αποζημιώσεις, δωρεές , σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και γενικά κάθε στοιχείο εσόδων και δαπανών των φορολογούμενων.
Όλα τα παραπάνω, θα αξιολογούνται, προκειμένου να προκύψει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα προηγουμένων ετών και αν αυτό διαφέρει από το δηλωθέν, τότε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία.
Στο «φως» οι τραπεζικοί λογαριασμοί
Ακόμα, όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, του Οικονομικού Εισαγγελέα, του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και της Αρχής για το μαύρο χρήμα, βλέπουν όλα τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που ελέγχονται.
Ηλεκτρονικές κατασχέσεις
Ένα ακόμα μέτρο είναι η ηλεκτρονική κατάσχεση. Εντός δέκα ημερών από την ώρα που θα λάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο και διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λεφτά στο λογαριασμό, οι τράπεζες θα πρέπει να αποδώσουν στο Δημόσιο, όσα χρήματα βρουν στους καταθετικούς λογαριασμούς πελατών τους, οι οποίοι βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και τελωνεία.
Αυτόματοι συμψηφισμοί
Από τις αρχές του 2014, προκειμένου να γίνει η πληρωμή για κάθε δημόσια δαπάνη, που περνά από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, η οποία θα αναζητείται με ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές, που δημιουργούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Αν προκύπτει οφειλή, είτε για φόρους, είτε για ασφαλιστικές εισφορές, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε αυτόματους συμψηφισμούς, πληρώνοντας στο δικαιούχο μόνο ό,τι απομένει.