Υπέρ του νέου νομοσχεδίου για την τσικουδιά τάχθηκαν οι αποσταγματοποιοί του Αμαρίου, όπως προέκυψε από την ενημερωτική συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Αμαρίου.
Το παρών έδωσε και ο κ. Τάσος Βρέντζος, αντιπρόεδρος αποσταγματοποιών της ομοσπονδίας Ελλάδας και πρόεδρος αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου, ενώ συμμετείχαν εξ αποστάσεως ο πρόεδρος αποσταγματοποιών νομού Χανίων κ. Γεώργιος Σταματάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας, Βασίλης Παπαγρηγορίου.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη φορολογία, την εμπορία, καθώς και την ονομασία του προϊόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να περάσουν οι τροπολογίες. «Να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα για να παράγουμε και να μπορούμε να πουλήσουμε παντού» δήλωσε στα «Ρ.Ν» ο αντιπρόεδρος αποσταγματοποιών της ομοσπονδίας Ελλάδας και πρόεδρος αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος.
«Οι προτάσεις έχουν εύκολο τρόπο παραγωγής και διάθεσης ανά την Ελλάδα, με πολλαπλούς τρόπους» πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας πως επί της ουσίας τα επτά αυτά σημεία που «Ήδη τα διαχειριζόμαστε» βαίνουν και νομιμοποιούν τις όποιες ενέργειες γίνονταν μέχρι σήμερα.
Μερικά απ’ τα κυριότερα σημεία είναι η οινοποίηση, «Η πρώτη ύλη με το σύζουμο, ο τελικός προορισμός (απαγορεύεται αυτή τη στιγμή να πουλάμε σε εμπόρους, ενώ τώρα θα επιτραπεί), η απόσταξη οινοποιήσιμων ποικιλιών σε καύσωνα, ο φόρος 85% επί του εθνικού και τα 500 λίτρα άνυδρα», που συνεπάγονται ουσιαστικά 1.350 κιλά απόσταγμα ανά παραγωγό το χρόνο, όπως υπογράμμισε ο κ. Βρέντζος.
«Κάναμε κάποιες συνελεύσεις ως σύλλογος και αποφασίσαμε να ταχθούμε υπέρ του νομοσχεδίου. Πιστεύουμε ότι μας δίνει ζωή, μας δίνει οντότητα. Δεν ήταν κατάσταση αυτή όπως αποστάζαμε μέχρι τώρα» είπε στα «Ρ.Ν» ο κ. Νίκος Παντινάκης, ενεργό μέλος του σωματείου αποσταγματοποιών Αμαρίου. «Μας νομιμοποιεί πολλά πράγματα. Από εδώ και πέρα θα μπορούμε να υπάρχουμε κι εμείς».
Επί παραδείγματι: ο κάτοχος ενός αμπελιού 12 στρεμμάτων είχε το δικαίωμα να αποστάξει 110 κιλά ρακή, δηλώνοντας ότι το παραγόμενο προϊόν ήταν προς κατανάλωση και όχι προς πώληση. Η ονομασία, δε, υπήρχε χωρίς αντίκρισμα, όπως υποστηρίζουν στα «Ρ.Ν» αποσταγματοποιοί που γνωμοδοτούν θετικά επί του νομοσχεδίου.
«Το όνομα τώρα μπορούν να το χρησιμοποιούν οι ποτοποιοί, αυτοί που εμφιαλώνουν το προϊόν, να πληρώνουν έναν πολύ υψηλό φόρο γύρω στα 6 ευρώ. Και εγώ να μπορώ να παράγω ένα παραδοσιακό απόσταγμα, πληρώνοντας φόρο 1,4 ευρώ περίπου» σημείωσε ο κ. Παντινάκης, μιλώντας για «Μία πολύ σημαντική ποσότητα», ανά ΑΦΜ (νόμιμου παραγωγού), απ’ την οποία μπορεί να παραχθούν 500 λίτρα άνυδρη, τα οποία στην πραγματικότητα φθάνουν «Μέχρι τα 1.300 κιλά ρακή». Συν το παρεχόμενο δικαίωμα της εμπορευματοποίησης του προϊόντος.
«Είχαμε ένα όνομα χωρίς αντίκρισμα, το όνομα συνεχίζει να υπάρχει για τους ποτοποιούς» σχολιάζει το μέλος του σωματείου αποσταγματοποιών Αμαρίου εκτιμώντας πως το νέο νομοσχέδιο «Θα μας βγει σε καλό», καθότι επιλύει τα περισσότερα προβλήματα «που είχαμε σαν κλάδος» κι εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών.
Ενδελεχής έλεγχος στο νομοσχέδιο
Την ίδια στιγμή, απ’ την Οργάνωση Αμπελουργών Κρήτης ψάχνουν λέξη προς λέξη το νομοσχέδιο, έχοντας ήδη ενημερώσει και τους βουλευτές του νησιού.
«Οι βουλευτές να πάρουν τον νόμο και να παρακολουθούμε την κατάσταση για τυχόν τροποποίησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, διευκρινίζοντας πως «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ονομασία, είναι πολλά θέματα μέσα που πρέπει να δούμε».
Η ανησυχία του κ. Ιερωνυμάκη έγκειται στο γεγονός πως και «Μία ώρα πριν πάει για ψήφιση (το νομοσχέδιο) μπορεί να προστεθεί ή να αντικατασταθεί κάποιο άρθρο. Πρέπει νομικός να διαβάσει αυτά τα θέματα. Πρέπει να το δούμε επιμελώς».
Μεγάλη σημασία για τον ίδιο έχει και ο τρόπος απόσταξης. «Έχει σημασία πώς αποστάζουμε, γι’ αυτό και πρέπει να το δούμε συνολικά. Θα είναι με στράφυλλα, θα μπουν φρούτα μέσα; Μέχρι τώρα ξέραμε ότι αποστάζαμε με σταφύλια, τσικουδιά και τσίπουρο, αποστάζαμε επίσης με μούρα και σύκα σε κάποιες περιοχές. Αυτά υπήρχαν από το παρελθόν. Αν μπουν όμως άλλα φρούτα μέσα, όπως είναι το καρπούζι, τότε πλέον δεν μιλάμε για παραδοσιακό απόσταγμα αλλά για ένα απόσταγμα το οποίο θα χάσει τα πάντα».
Ο κ. Ιερωνυμάκης δεσμεύτηκε προσωπικά πώς «Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη, να δούμε ποια είναι τα αδύνατα σημεία του νομοσχεδίου και σε ποια ωφελούμαστε. Δεν εφησυχάζουμε μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου, γιατί μία ώρα πριν πάει στη Βουλή μπορεί να αλλάξει μία παράγραφος».
Τόνισε ακόμη πως «Είναι κατάντια η τσικουδιά να δίνεται (χύμα) στις κανίστρες και στα μεταχειρισμένα μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού» καθησυχάζοντας πως «Η ονομασία δεν χάθηκε, την έχει η Κρήτη στο εμφιαλωμένο. Η νομοθεσία λέει ότι το προϊόν (για να φέρει το όνομα) πρέπει να είναι εμφιαλωμένο σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις».
Κατά τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αμπελουργών κρίνονται επίσης «πολλά άλλα πράγματα», ιδίως «Όσον αφορά τους άμβικες». Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό καζανιών, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, σε πανελλαδικό επίπεδο βρίσκεται «σε χέρια» μη αμπελουργών. «Εμάς δεν μας αφορά, ας μην είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να έχει όμως αμπέλι. Διότι αυτή τη στιγμή, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει έναν άμβικα. Αυτό είναι λάθος!» υποστηρίζει κλείνοντας.