Επίσκεψη στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ρεθύμνου πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός.
Στη συνάντηση με το προσωπικό και τον εκπρόσωπο των οικογενειακών γιατρών που εργάζονται στις ΤΟΜΥ της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Λεωνίδα Ζωγραφάκη, αναδείχθηκαν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σ’ αυτές τις νέες δομές ΠΦΥ, λόγω της μετατροπής τους σχεδόν κατά αποκλειστικότητα σε εμβολιαστικά κέντρα.
Οι επαγγελματίες υγείας των ΤΟΜΥ εκφράζουν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της δομής, για το μεγάλο χρόνο αναμονής για να κλειστεί ένα ραντεβού στον οικογενειακό γιατρό και για την αντικειμενική αδυναμία των ΤΟΜΥ να συμβάλλουν αυτή την περίοδο της πανδημίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην κοινότητα και στην προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων covid-19.
O Α. Ξανθός αναφέρθηκε στην έκθεση αξιολόγησης των ΤΟΜΥ που ανατέθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση σε εξωτερικούς αξιολογητές και ολοκληρώθηκε πρόσφατα (Νοέμβριος του 2020), με βάση την οποία η λειτουργία τους αποτιμάται θετικά και επισημαίνεται ότι το μοντέλο των διεπιστημονικών ομάδων οικογενειακής ιατρικής των ΤΟΜΥ (οικογενειακός γιατρός-νοσηλεύτρια-επισκέπτρια υγείας-κοινωνικός λειτουργός) ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τη Διακήρυξη της Αστάνα (2018). Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η αξιολόγηση αυτή δικαιώνει πλήρως τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4486/2017 και η οποία λοιδορήθηκε τότε από τη ΝΔ και υπονομεύτηκε ανοικτά από τους φιλικά προσκείμενους σε αυτήν Ιατρικούς Συλλόγους, που εναντιώνονται σε κάθε διεύρυνση του «δημόσιου χώρου» στην ΠΦΥ.
Τέλος, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε, λόγω της θετικής αξιολόγησης και των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά δυστυχώς με σχεδόν 2 χρόνια καθυστέρηση, να προχωρήσει στην προκήρυξη των 1935 κενών θέσεων οικογενειακών και λοιπών επαγγελματιών υγείας στις ΤΟΜΥ. Μια προκήρυξη που έληξε η προθεσμία της χωρίς να έχει επικοινωνηθεί, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι υγειονομικοί, χωρίς να προβληθεί από τα ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει αυτό το θεσμό και έχει «δυσανεξία» σε κάθε προοπτική ενίσχυσης του ΕΣΥ, ειδικά στο κρίσιμο πεδίο της ΠΦΥ. Αντίθετα, η μεγάλη πρόκληση για το Σύστημα Υγείας στη μετά-covid εποχή, είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου δημόσιων δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας που, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, θα παρέχουν ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα στην κοινότητα, στο σπίτι, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας.
Ειδικά για το Ρέθυμνο, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την εξαιρετική δουλειά των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στην ΤΟΜΥ της πόλης και την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει ο σχεδιασμός που προέβλεπε τη δημιουργία 3 ΤΟΜΥ στο Ρέθυμνο για να εξασφαλιστεί η ευχερής πρόσβαση των πολιτών στο νέο αυτό μοντέλο φροντίδας και να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο από περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα.