Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας χθες και ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας, με ένα περίπτερο που έστησε στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, προσπάθησε να περάσει στην τοπική κοινωνία ένα σημαντικό μήνυμα: ν’ αγκαλιάζει και ν’ απλώνει το χέρι της σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα.
Στόχος της δράσης αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους ψυχικά πάσχοντες αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων αλληλεγγύης των μελών του Συλλόγου Οικογενειών Φίλων Ψυχικής Υγείας και φυσικά η αποστιγματοποίηση των ψυχικά πασχόντων.
Σημειώνεται πως οι υποδομές για την ψυχική υγεία αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο και το Ρέθυμνο φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έλλειψης δομών, που απευθύνονται στο παιδί, όπως η λειτουργία ενός παιδοψυχιατρικού κέντρου.
Η κα Μαρία Δρανδάκη, επαγγελματίας ψυχικής υγείας και μέλος του Συλλόγου Οικογενειών Φίλων για την Ψυχική Υγεία μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την δράση στο Ρέθυμνο, που αποσκοπεί στο να γίνει γνωστός ο σύλλογος και να αποστιγματιστεί η ψυχική νόσος. Να αποβάλλουν δηλαδή οι άνθρωποι τα ταμπού που έχουν σε σχέση με το οτιδήποτε έχει να κάνει με την ψυχή μας ή κάποια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε και να είναι πιο ανοιχτοί ως προς το να συζητάνε το πρόβλημά τους, να ζητάνε βοήθεια, όταν χρειάζονται, αλλά και να γνωρίζουν τις δομές που υπάρχουν στο Ρέθυμνο μέσα από το σύλλογό μας και να κατευθυνθούν ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν».
Μετά το κλείσιμο των ψυχιατρείων άνοιξαν δομές σε όλη τη χώρα και σήμερα στο Ρέθυμνο λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας, ενώ υπάρχει επίσης ένας ξενώνας βραχείας παραμονής.
«Ένα σημαντικό κομμάτι που λείπει είναι ένας παιδοψυχιατρικός ξενώνας στο Ρέθυμνο, ένα ιατρείο παιδιών και εφήβων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που υπάρχουν μετά και τα πρόσφατα περιστατικά παιδεραστίας που καταγράφηκαν στον τόπο μας. Δυστυχώς στο Ρέθυμνο υπάρχουν πολλές ανάγκες. Είμαστε μια κλειστή κοινωνία, τα μέλη της δεν επικοινωνούν πολύ. Δεν συζητάνε μεταξύ τους. Τόσα χρόνια στην Κρήτη υπήρχε το ψυχιατρείο και κάθε οικογένεια που είχε ένα ψυχικά πάσχοντα τον έθετε στο περιθώριο. Τώρα που η κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή τον ίδιον τον πάσχοντα μέσα στην κοινωνία, ο κόσμος είναι μουδιασμένος, ανημέρωτος και δεν ξέρει τι να κάνει. Και αυτό προσπαθεί να κάνει ο σύλλογος, να ενεργοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία. Να μην σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χάλι» τόνισε η κ. Δρανδάκη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή τα αυξανόμενα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού που παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Σημειώνεται, ότι ο Σύλλογος Οικογενειών Φίλων Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου λειτουργεί από το 2010 με σκοπό μεταξύ άλλων την καλλιέργεια και σύσφιξη των σχέσεων αλληλεγγύης των μελών του συλλόγου, την καταπολέμηση του «στίγματος» κατά των ψυχικά ασθενών, την ενημέρωση του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας, καθώς και την υποστήριξη και αρωγή οικογενειών και ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στα καθημερινά προβλήματά τους. Τα παραπάνω τα πετυχαίνει μέσω συναντήσεων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών εργαστηρίων εικαστικών και άλλων σχετικών εκδηλώσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ., οδός Κονδυλάκη 10, κάθε Πέμπτη 6:00-8:00 προκειμένου να ενημερωθούν για τις δράσεις και τους σκοπούς του συλλόγου από τα μέλη του.