Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ*
Ενώ η πατρίδα μας πορεύεται προς τις κρίσιμες Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και το πολιτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή και άγονη πόλωση, επιχειρώ μια ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί σας. Έχει, ίσως, η επικοινωνία αυτή, έναν προσωπικό χαρακτήρα. Εκφράζει, όμως, κάποιες σκέψεις και την αγωνία μου, που επιθυμώ με ειλικρίνεια να μοιραστώ μαζί σας.
Απ’ όσα, λοιπόν, γνωρίζω κάποια στιγμή συμπορευθήκατε με το Ποτάμι και ασφαλώς στηρίξατε πολλές ελπίδες στην πολιτική του παρουσία. Στη διάρκεια, όμως, της πενταετίας κι ενώ η αρχική σας γενναιόδωρη στήριξη οδήγησε και τον υπογράφοντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ποτάμι είδε την απήχησή του να μειώνεται και πολλά ξενόφερτα υλικά να αλλοιώνουν τη ροή του.
Δεν γνωρίζω, λοιπόν, ούτε υπάρχει κάποιος λόγος να γνωρίζω αν και εσείς ανήκετε σε εκείνους τους εκλεκτούς εξ ορισμού πολίτες που απογοητεύτηκαν από το Ποτάμι και την πορεία του και οδηγήθηκαν στην αδιαφορία ή σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι, αν αυτό ισχύει, κατανοώ τη στάση σας. Η αναζήτηση, μάλιστα, των αιτίων που οδήγησαν στην απομάκρυνσή σας από το Ποτάμι θα άξιζε μια χωριστή συζήτηση. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν έφταιγε η θολή πολιτική ταυτότητα που έδειχνε το Ποτάμι ή οι αδυναμίες -παράλληλα με τις αρετές- της ηγεσίας του. Αν ένας λόγος ήταν οι μετακινήσεις βουλευτών, που τις κινούσε μια ορατή ιδιοτέλεια ή το ότι η οργανωτική δομή του λίγο έπειθε για τις δημοκρατικές της ρίζες.
Ευθύνες, πάντως, για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνει το Ποτάμι έχομε όλοι οι επιφανείς του, και όχι μόνον η ηγεσία του. Από τις ευθύνες αυτές δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου. Η δικαιολογία ότι προείχαν οι ευρωπαϊκές μου υποχρεώσεις είναι αληθινή, δεν ησυχάζει όμως την πολιτική συνείδησή μου. Στην πτωτική πορεία του Ποταμιού έπρεπε να αντιδράσουμε νωρίτερα και, οπωσδήποτε, με μεγαλύτερο σθένος.
Είναι, όμως, γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα αποτελέσουν μια οριακή στιγμή για το Ποτάμι. Το δίλημμα είναι απλό: αν θα του δοθεί ο χρόνος, αλλά και η δυνατότητα να χαράξει -με τη σύμπραξη όλων- μια αναγεννητική πορεία. Ή αν θα ζήσουμε την πικρή και οριστική του έκλειψη. Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι, όποια και αν είναι η κριτική μας, το τελευταίο θα είναι μια μοίρα άδικη για το Ποτάμι.
Όσες και αν ήταν, πράγματι, οι αδυναμίες ή τα λάθη του έδειξε θάρρος σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα και η ευρωπαϊκή του ταυτότητα υπήρξε αταλάντευτη.
Δεν έπαυσε άλλωστε ποτέ να είναι πηγή τολμηρών ιδεών, ενώ η κοινοβουλευτική του παρουσία υπήρξε γόνιμη και χωρίς κομματικές παρωπίδες.
Λειτούργησε ακόμα ως ανάχωμα στον φανατισμό και τη σκανδαλολογία, που είναι δυστυχώς σύμφυτα με την πολιτική ζωή μας. Όσο για το έργο του Μίλτου Κύρκου και το δικό μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα κάνω καμιά αναφορά, αφού θα έμοιαζε με περιαυτολογία.
Δεν έχει, όμως, νόημα να συνεχίσω άλλο, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Το αίτημα μου είναι απλό:
Στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές να δοθεί ακόμα μια ευκαιρία στο Ποτάμι.
Είσαστε εσείς που ζήσατε τη λαμπερή αρχή του και συμμερισθήκατε τις προσδοκίες του. Η δική σας λοιπόν συμμετοχή και στήριξη θα είναι καθοριστική για το μέλλον του. Το ευρωπαϊκό, άλλωστε, ψηφοδέλτιο που προτείνει το Ποτάμι, περιλαμβάνει μια πλειάδα άξιων υποψηφίων, νέων ή και ωριμοτέρων. Ενώ η συμμετοχή στελεχών που ζουν και εργάζονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, του προσδίδει ένα ορατό συμβολισμό.
Τα λόγια, όμως, λίγο αξίζουν αν δεν συνοδεύονται με πράξεις. Η έκκλησή μου, λοιπόν, να υποστηριχθεί και πάλι το Ποτάμι, θα έμοιαζε άκομψη, αν δεν έδιδα πρώτος το παράδειγμα. Ενώ, λοιπόν, είχα επιφυλάξεις, ανάλογες ίσως με τις δικές σας για την όλη του πορεία ή για κάποια αρχηγικά του ολισθήματα, έμεινα στις γραμμές του.
Ελπίζω, λοιπόν, να συναντηθούν και πάλι οι δρόμοι μας στη στήριξη που έχει ανάγκη το Ποτάμι. Θα είναι έτσι μια συνάντηση με βαθύτερο περιεχόμενο, αφού θα ξεκινά από δημιουργικές στιγμές του παρελθόντος και θα προσπαθήσει πάλι να αγκαλιάσει μια ελπίδα για το μέλλον.
* Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι