«Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα», είναι ο τίτλος της πρώτης συγγραφικής προσπάθειας του ρεθεμνιώτη παιδίατρου Νίκου Βαράκη, ο οποίος μέσα από ένα βιβλίο που είναι γραμμένο με απλά λόγια και εκφράσεις κατανοητές για κάθε γονιό και όχι με ιατρικούς όρους, επιθυμεί να συνομιλήσει με μικρούς και μεγάλους αναγνώστες για καθημερινές ανησυχίες, προβληματισμούς που απασχολούν γονείς και παιδιά. Θίγει ζητήματα που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών, δίδοντας παράλληλα συμβουλές για την αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών που αφορούν στα παιδιά.
Με αφετηρία την προσωπική του ιστοσελίδα στην οποία από το 2007 έγραφε, έχοντας την ευκαιρία να διατηρεί επαφή με τους γονείς, συγκέντρωσε τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών, όπως ο ίδιος τους χαρακτηρίζει και με το δικό του τρόπο απαντά σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους γονείς και έχουν να κάνουν με τη γέννηση, το θηλασμό, τη διατροφή, τις συμπεριφορές των γονιών και των παιδιών, στα ατυχήματα και στην ασθένεια για να καταλήξουν στην παιδεία.
«Ο τίτλος του, «Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά μας καλύτερα», γεννήθηκε από τις πρώτες αναρτήσεις του blog, μιας που είναι ο τρόπος με τον οποίο αποχαιρετώ στο τέλος κάθε κειμένου τους αναγνώστες μου. Νιώθω ότι περιέχει όλη την αισιοδοξία και την θετική ενέργεια που αντλούμε εμείς οι γονείς από τα μικρά μας, στην προσπάθειά μας να κάνουμε τη ζωή τους όσο πιο όμορφη, όσο πιο παραμυθένια μπορούμε. Άλλωστε, κάπως έτσι δεν τελειώνουν όλα τα παραμύθια;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.
Το βιβλίο του Νίκου Βαράκη παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Σπίτι του Πολιτισμού, παρουσία πλήθους κόσμου, μικρών και μεγάλων. Πρωταγωνιστές του βιβλίου μαζί με το συγγραφέα μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το κοινό σε ό,τι έχει να κάνει με την ανατροφή του παιδιού και αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα καθημερινά θέματα.
Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια, ανέφερε: «Πήγε λίγο ανάποδα, δηλαδή στην αρχή επικοινώνησα με τον κόσμο μέσα από ένα blog, το οποίο δημιουργήθηκε το 2007 και το οποίο στην ουσία είναι συλλογή των περισσότερων αναρτήσεων στο blog. Τα έβαλα με μια σειρά που να βγαίνει ας πούμε καλύτερα το νόημα, δηλαδή ξεκινάει από τον τοκετό, έπειτα στο θηλασμό και την διατροφή, πάμε στις συμπεριφορές και στην ανατροφή πάμε στις ασθένειες και στα ατυχήματα και τελειώνει με την παιδεία.
Στην ουσία περιγράφει μέσα από τα βιώματα ενός παιδίατρου αλλά και γονιού πως ανατρέφεται σωστά, όσο μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη, ένα παιδί. Αυτό το βιβλίο ουσιαστικά θέλει να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τους γονείς στην ανατροφή. Θα ήθελα διαβάζοντάς το να είναι ευχάριστο για εκείνους, δεν είναι δηλαδή κάποιο εγχειρίδιο παιδιατρικής, καμία σχέση. Εμένα μου αρέσει να διαβάζω παιδιατρική λογοτεχνία, δηλαδή μπορεί να το διαβάσει και κάποιος, ο οποίος δεν έχει παιδιά καν, να το διαβάσει απλά σαν λογοτέχνημα. Αλλά τελειώνοντάς το να του μείνουνε κάποια στοιχεία από τα πολύ απλά καθημερινά, όπως τι κάνουμε ας πούμε όταν μας τσιμπήσει μια σφίγγα μέχρι πως είναι η μηνιγγίτιδα ή πως μαθαίνουμε να τονίζουμε τις λέξεις μέχρι πώς να κοιμόμαστε και να βγάλουμε τις πάνες ας πούμε. Είναι λογοτέχνημα, δεν έχει ιατρική αλλά καθημερινή ορολογία. Πως θα καθόμασταν σε μια παρέα και θα διηγούμασταν ένα περιστατικό που μας έτυχε, μας τσίμπησε ια σφίγγα ή τι έπαθε ο μικρός εχτές, κάπως έτσι».
Ο Νίκος Βαράκης, μιλώντας για τον τίτλο του βιβλίου του τόνισε:
«Ο τίτλος του βιβλίου ήταν ο τρόπος με τον οποίο έκλεινα κάθε φορά κάποια ανάρτηση στο blog μου. Δηλαδή όποιος διαβάζει το blog και δει το τίτλο θα καταλάβει αμέσως ότι είναι από το δικό μου το blog. Είναι μια συλλογή διηγημάτων που στο τέλος δεν σου αφήνει ελπίζω μόνο την αίσθηση ότι διάβασες κάτι όμορφο, αλλά και κάποιες γνώσεις παιδιατρικής».