«Μπορεί να γίνει κατάληψη στα όνειρά μας;» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων, με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σοφία Τριλίβα, της οποίας η απάντηση στο ερώτημα του θέματος, ήταν «ναι», μπορεί να γίνει κι έχει γίνει κατάληψη στα όνειρά μας, αυτό όμως πρέπει και μπορούμε να το αλλάξουμε αν σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ατομικά και αρχίσουμε να ονειρευόμαστε συλλογικά.
Η ομιλία, την οποία παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον και συμμετέχοντας ενεργά το κοινό, έγινε με πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων και περιλαμβάνεται σε σειρά εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει και φέτος.
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Φέφη Βαλαρή καλωσόρισε την ομιλήτρια της βραδιάς και τους παρευρισκόμενους. Η κ. Σοφία Τριλίβα ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στη δύσκολη εποχή που ζούμε. «Έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές τη λέξη «κρίση», που κοντεύουμε να χαθούμε στο νόημά της», είπε χαρακτηριστικά και ξεκίνησε συνομιλία, διάλογο με το κοινό, ρωτώντας τους πόσο έχουμε χαθεί στην κρίση και ποια συναισθήματα μας έχει δημιουργήσει.
Αφού η ομιλήτρια άκουσε προσεκτικά και σχολίασε όσα ειπώθηκαν, ασχολήθηκε με τη λέξη «ονειρεύομαι» τονίζοντας ότι «Είναι θεραπευτικό να ονειρευόμαστε», δηλαδή να έχουμε στόχους, σκοπούς στη ζωή μας που μας δίνουν ενέργεια και ώθηση να δραστηριοποιούμαστε. Η ομιλήτρια σχολίασε ότι στην ουσία πλέον δεν μπορούμε να ονειρευτούμε, αφού η κρίση μας έχει ακινητοποιήσει. «Το όνειρο δεν είναι αυτό που ζούμε τώρα. Είναι αυτό που σκεφτόμαστε πιο πέρα. Όταν όμως δεν ξέρουμε το τώρα, ακινητοποιούμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε όνειρα», είπε, τονίζοντας ότι βιώνουμε έναν πόλεμο που είναι αόρατος και υπάρχουν χαλάσματα, τα οποία δεν βλέπουμε, αν όμως τα αντικρίσουμε, συνειδητοποιούμε ότι η ευθύνη είναι συλλογική.
Έπειτα οι παρευρισκόμενοι ερωτήθηκαν αν παλαιότερα έκαναν όνειρα και τι είδους όνειρα ήταν αυτά. Έπειτα από αρκετές απαντήσεις η κα Τριλίβα συνόψισε ότι τα όνειρα κάθε ανθρώπου αφορούν στη δική του ζωή, στο δικό του σπίτι, είναι ατομικά κι έχουν κυρίως μία σημασία. «Πώς θα αποκτήσει περισσότερα. Είτε αυτά είναι χρήματα, είτε υλικά αγαθά, είτε προσόντα. Κι εδώ βρίσκεται το λάθος μας», είπε η ομιλήτρια επισημαίνοντας στη συνέχεια την έννοια της συλλογικότητας στα όνειρα κάθε ανθρώπου. «Για να ξεφύγουμε από την κρίση πρέπει να μη σκεφτόμαστε μόνο την τσέπη μας, να δούμε το έξω από το σπίτι μας, να αλλάξουμε κάποιες αξίες μας, να αναπτύξουμε σχέσεις αγάπης, κατανόησης, αλληλεγγύης. Μπορούμε να ονειρευτούμε συλλογικά, γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε από μόνοι μας την κρίση και τη σημερινή κατάσταση».
«Να προσπαθήσουμε να ονειρευτούμε συλλογικά»
Γιατί επέλεξε αυτό το θέμα η κα Τριλίβα; Εν τέλει γίνονται καταλήψεις στα όνειρά μας; Μπορούμε να ονειρευτούμε ξανά; Η κα Τριλίβα μίλησε στα «Ρ.Ν.» δηλώνοντας ότι το θέμα της ομιλίας της είναι η ερευνητική της εργασία που προέκυψε από τη διαπίστωση ότι ακούμε όλο και περισσότερους νέους να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να ονειρευτούν. «Έχει γίνει κατάληψη στα όνειρά μας κι αυτό συμβαίνει κυρίως στους νέους. Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε, γιατί δεν ξέρουμε τι μας περιμένει κι έτσι καθηλωνόμαστε. Για να ονειρευτούμε ξανά χρειαζόμαστε ώθηση. Πρέπει να αλλάξουμε κάποιες αξίες μας, τον τρόπο σκέψης μας, να δούμε πέρα από τον εαυτό μας, να προσπαθήσουμε συλλογικά. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να ονειρευόμαστε».
Να σημειώσουμε ότι για τον Απρίλιο, το Λύκειο Ελληνίδων έχει προγραμματίσει μια ακόμα ομιλία με την κ. Σοφία Τριλίβα.