Την τελευταία εβδομάδα, αναστάτωση επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης, μετά και την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της διαδικασίας επιλογής διευθυντών και διευθυντριών σχολικών μονάδων. Με λίγα λόγια τα διοικητικά στελέχη των σχολείων μας και ως εκ τούτου και οι διάφορες αποφάσεις που έχουν ως τώρα πάρει, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς το ΣτΕ αποφάσισε ότι η διαδικασία επιλογής τους, δια της μυστικής ψηφοφορίας, είναι αντισυνταγματική!
Το 2015, μόλις δύο χρόνια αλλά τρεις υπουργούς Παιδείας πριν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεκίνησε την προσπάθεια άλωσης του κρατικού μηχανισμού προωθώντας σε στελεχιακές θέσεις πρόσωπα με κύρια προσόντα το κομματικό τους παρελθόν, χωρίς διαφανείς διαδικασίες και αξιολογικές κρίσεις. Ο χώρος της Παιδείας δυστυχώς δεν έμεινε εκτός αυτής της πρακτικής. Επιβλήθηκαν έτσι αστήρικτες, επιστημονικά και νομικά, αποφάσεις που μόνο ως ιδεοληπτικές εμμονές μιας οπισθοδρομικής και βαθιά φοβικής «αριστεράς» θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν.
Σήμερα ο κ. Γαβρόγλου, ο τρίτος κατά σειρά υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα να διαχειριστεί τη χαοτική κατάσταση που δημιούργησε η απόφαση του πρώτου εκ των προκατόχων του. Διαβάζουμε λοιπόν ότι θα αναζητήσει συναινέσεις στην αντιπολίτευση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που το ίδιο το κόμμα του δημιούργησε. Αναρωτιόμαστε πώς;
Η κουλτούρα συναίνεσης και ως εκ τούτου συνεργασίας, που είναι το αποτέλεσμα συναινετικών διαδικασιών, δεν είναι μια «α λα καρτ» διαδικασία, την οποία επικαλούμαστε όποτε και εφόσον μας εξυπηρετεί. Είναι μια πάγια δέσμευση, μια πολιτική επιλογή και στάση. Ως τέτοια, πόρρω απέχει από τις συνήθεις κυβερνητικές πρακτικές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί συναινετικές διαδικασίες γιατί έχει μια ολοκληρωτική αντίληψη των πραγμάτων: «ή αυτοί ή εμείς». Στην ουσία δε θέλει συνεργασίες, θέλει τον έλεγχο του κράτους, σύμφωνα άλλωστε και με δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της άλλου υπουργείου.
Η κυβερνητική τακτική λοιπόν «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» είναι προσβολή της νοημοσύνης των ενεργών πολιτών, είναι προσβολή για την αντιπολίτευση και τις δημοκρατικές διαδικασίες και καλό είναι να σταματήσει, ξεκινώντας από τον πολύπαθο και ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.
Μια αυτοκριτική εκ μέρους του υπουργού και του επιτελείου του (υπάρχει άλλωστε συνέχεια στο κράτος) για τις αποτυχημένες επιλογές, και μια δημόσια συγνώμη από τους χιλιάδες ανθρώπους που αυτές ταλαιπωρούν είναι το πρώτο που θα έπρεπε να είχε γίνει.
* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι Σχολική Σύμβουλος, υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας στο ΠΟΤΑΜΙ