Αίτημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και του επί κεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της λήξης της προγραμματικής σύμβασης για την παλιά πόλη και των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στο γραφείο παλιάς πόλης κατέθεσε ο επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανοσογιάννης. Ο κ. Μανουσογιάννης ζητά να συμπεριληφθεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη του επομένου ΔΣ, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Στο αίτημα του αναφέρει: «Στις 31/12/2015 λήγει η από το 1995, προγραμματική σύμβαση του δήμου Ρεθύμνης με, κυρίως, το υπουργείο Πολιτισμού, το ΠΕΧΩΔΕ, την τότε περιφέρεια και νομαρχία κα. Βάσει της προγραμματικής αυτής συστάθηκε και λειτουργεί από το 1997 το γραφείο της παλιάς πόλης στον δήμο και συγκεκριμένα μετά τη διάλυση της ΔΑΝΕΡ, στα πλαίσια της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ).
Επειδή από τότε μεθοδεύονταν το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας και αιχμαλωσίας που σήμερα γενικεύεται, δεν προσλήφθηκε μόνιμο προσωπικό αλλά συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης τα 18 χρόνια!!! Δηλαδή την 31/12/2015.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε πως επειδή επίσης από τότε μεθοδεύονταν η αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών κ.λπ. και δεν ανακαλύφτηκε με τα μνημόνια, που βεβαίως την ολοκληρώνουν και την συμπυκνώνουν, το υπουργείο Πολιτισμού, όλες οι κυβερνήσεις που άλλαξαν, συμπεριφέρθηκε ως κοινός «μπαταχτσής». Δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή από τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που για αυτά τα χρόνια πρόβλεπε η προγραμματική. Τους βόλευε και η στάση των δημοτικών αρχών, που ποτέ δεν όξυναν το ζήτημα αυτό πιέζοντας πολιτικά τις κυβερνήσεις αλλά περιορίζονταν στο άλλοθι της γνωστής αλληλογραφίας, που δεν ιδρώνει το αφτί κανενός.
Πολύ φοβούμαστε ότι η ίδια τακτική ακολουθείται και σήμερα. Σε λιγότερο από δύο μήνες λήγει η προγραμματική και οι συμβάσεις των εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά καμιά ανακοίνωση δεν έχει γίνει από τη δημοτική αρχή ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στον τύπο. Έστω και αυτά μαζί με την παράλληλη κινητοποίηση των εργαζομένων θα ήταν μια πολιτική πίεση στην κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα. Η τακτική της αποσιώπησης μόνο την κυβερνητική πολιτική των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων υπηρετεί.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ρίχνει όλο το βάρος της στην προστασία των θέσεων εργασίας και μάλιστα με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν μπορεί οι επτά εναπομείναντες εργαζόμενοι (ξεκίνησαν 13 αλλά εν τω μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν κάποιοι) μετά από 18 χρόνια δουλειάς και προσφοράς και μάλιστα στα καλύτερα και πιο δημιουργικά χρόνια του εργασιακού τους βίου, να πεταχτούν τώρα στον καιάδα της ανεργίας. Δεν μπορούν επίσης να συνεχίσουν σε ένα καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, που μεταθέτουν το πρόβλημα. Ακόμη κι αν στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει δεν καταστεί δυνατόν να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις και επιλεγεί η λύση της ανανέωσης ή παράτασης των συμβάσεων, η «λύση» αυτή πρέπει να είναι μεταβατική για να δοθεί χρόνος για την μονιμοποίηση των εργαζομένων.
Τα παραπάνω δεν σχετίζονται μόνο με τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και τις ανάγκες του Δήμου. Το γραφείο παλιάς πόλης και οι εργαζόμενοι σε αυτό απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια μια τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα σύνθετων προβλημάτων της Παλιάς Πόλης, στη σύνταξη και παρακολούθηση της κανονιστικής κλπ Πρόσφεραν επίσης μεγάλες υπηρεσίες στο Δήμο και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων αναλαμβάνοντας μελέτες για τα σχολικά κτίρια, για τα ΟΣΑΠΥ κλπ. Η ενδεχόμενη κατάργηση του γραφείου αυτού είναι ολοφάνερο πως ειδικά για την Παλιά Πόλη θα στερήσει από τον δήμο μια τεράστια τεχνογνωσία με άμεσες συνέπειες στην από κάθε άποψη ευαίσθητη γεωγραφική «καρδιά» του δήμου, που φιλοξενεί τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, αλλά ταυτόχρονα είναι χώρος κατοικίας και χώρος στέγασης μεγάλου μέρους οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
. Τα προβλήματα αυτά είναι διαχρονικά και δεν θα πάψει η ανάγκη διαχείρισής τους. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε δεν μπορεί ούτε άμεσα να καταργηθεί ούτε να φθίνει και να χάνεται σιγά-σιγά με τη συνταξιοδότηση και μη αντικατάσταση των υπαλλήλων. Χρειάζεται επομένως οι εργαζόμενοι να μείνουν στις θέσεις τους και το συντομότερο δυνατόν οι θέσεις αυτές να προβλεφθούν ως μόνιμες στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με βάση τις σχετικές διατάξεις του κανονισμού, ζητούμε να εισάγετε το θέμα στην ημερήσια διάταξη του πρώτου από σήμερα δημοτικού συμβουλίου».