Επιστημονική ημερίδα για το Σακχαρώδη διαβήτη διοργάνωσε το διαγνωστικό κέντρο «Ασκληπιός Διάγνωσις»
Τις νεότερες εξελίξεις στο Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείου Aquila Atlantis στο Ηράκλειο οι έγκριτοι, προσκεκλημένοι ομιλητές του διαγνωστικού κέντρου «Ασκληπιός Διάγνωσης». Κορυφαίοι επιστήμονες, γιατροί και πανεπιστημιακοί συμμετείχαν στην εκδήλωση, μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τις διεθνείς πρακτικές στο θέμα των νεότερων αντιδιαβητικών στοιχείων και του πρώιμου ελέγχου της μακροαγγειοπάθειας.
Η ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία προσελκύοντας περισσότερους από 100 συμμετέχοντες, ιατρούς, επαγγελματίες της υγείας αλλά και φοιτητές Ιατρικής.
Επιστημονικός Υπεύθυνος της ημερίδας, ήταν ο κ. Νικόλαος Κεφαλογιάννης, παθολόγος με Εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου «Ασκληπιός Διάγνωσις». Κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χ. Βαβουρανάκης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Παθολόγος και Διευθυντής ΕΣΥ στο Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν. «Βενιζέλειο» κ. Άγγελος Παππάς μίλησε για την Πρόληψη συνδρόμου Διαβητικού ποδιού, επισημαίνοντας την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου από εξειδικευμένα κέντρα, όπως επίσης την σωστή ενημέρωση των ασθενών προς αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού. O νεφρολόγος, επιστημονικός διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Διακοπών Αιμοκάθαρσης δρ. Αριστείδης Παρασκευόπουλος, παρέθεσε τα νεότερα δεδομένα για τη Διαβητική Νεφροπάθεια, και την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης της σε πρώιμο στάδιο, τον ρόλο της επιλογής των σωστών φαρμακευτικών ουσιών στην αποτροπή επιδείνωσης της νόσου, και τέλος τον ρόλο της βιοψίας στην διαφοροδιάγνωση νεφρικών βλαβών.
Προσκεκλημένος του Διαγνωστικού Κέντρου Ασκληπιού, ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας – Σακχαρώδους Διαβήτη, υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου – Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο δρ. Νικόλαος Παπάνας αναφέρθηκε εκτενώς στα νεότερα αντιδιαβητικά δισκία όπου όπως επισήμανε, οι πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν την επιπρόσθετη συμβολή τους στην καλής ρύθμιση της γλυκαιμία αλλά και στην καρδιαγγειακή προστασία. Ο Επίκουρος Καθηγητής και διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Ιωάννου μίλησε για τις Αγγειακές Διαταραχές στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τόνισε την σημασία της σωστής ρύθμισης των σακχαρωδιαβητικών στην αποτροπή και εξέλιξη αγγειακών επιπλοκών.
Η Ειδική Παθολόγος – με εξειδίκευση στον διαβήτη, και επιστημονική Διευθύντρια Παθολογικού Τομέα, του Διαγνωστικού Κέντρου «Ασκληπιός Διάγνωσις» Δρ. Ιωάννα Μιξάκη, ανέπτυξε το θέμα της σημασίας του αυτοελέγχου, στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, μετρά από σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, λέγοντας ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τα κατεξοχήν νοσήματα οπού ο ασθενής μπορεί να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο στην καλλίτερη αντιμετώπιση του προβλήματος του».
Την ημερίδα έκλεισε ο δρ. Φάνης Μ. Ζαμπετάκης, καρδιολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιου Στρασβούργου και Επιστημονικός υπεύθυνος του Καρδιολογικού τμήματος, του Κέντρου «Ασκληπιός Διάγνωσις», ο οποίος αναφέρθηκε στη Διερεύνηση και αντιμετώπιση στεφανιαίας νόσου στους Διαβητικούς ασθενείς. Όπως ανέφερε ο δρ. Ζαμπετάκης, η στεφανιαία νόσος είναι η πλέον σημαντική επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό ασυμπωματική. Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας καθώς είναι υπεύθυνη για το 70% των θανάτων των διαβητικών ασθενών. Οι διαβητικοί ασθενείς με έμφραγμα μυοκαρδίου παρουσιάζουν διπλάσια θνησιμότητα κατά την νοσηλεία και κατά την επεμβατική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου τους. Η πρόληψη των επιπλοκών αυτών περνάει πρώτα απ’ όλα από την, πολύ – παραγοντική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Οι διαβητικοί ασθενείς στην πλειονότητα των περιστάσεων και ιδιαίτερα στην χώρα μας έχουν πολλούς περισσοτέρους του ενός παράγοντα κίνδυνου.
Στο τέλος της ημερίδας έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ ομιλητών και κοινού, ενώ από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η σημασία του γεγονότος, μια ιδιωτική εταιρεία να αναλαμβάνει με ίδια μέσα την διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας που βοηθά στην ενημέρωση και πληροφόρηση για τις νέες εξελίξεις ιατρών και επαγγελματιών της υγείας.