Ένας 78 χρονος άνδρας κατέληξε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στη κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 26 ασθενείς. Από αυτούς οι 18 στην κλινική covid, οι πέντε παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και περιμένουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, ενώ τρεις παραμένουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι την Κυριακή ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στην κλινική έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 112 κρούσματα κορονοϊού στο νησί σε σύνολο 1.765 που επιβεβαιώθηκαν στη χώρα.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή στο Ηράκλειο ανακοινώθηκαν 48 νέα κρούσματα, στο Λασίθι 15, στο Ρέθυμνο 21 και στα Χανιά 28.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 601.716 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 51,0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.933 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (61,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90,5%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9,5%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.007 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 184 (ημερήσια μεταβολή -31,85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 234 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Εν τω μεταξύ, στις ς 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι την επόμενη Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 3ης δόσης, αρχής γενομένης με τους ανοσοκατεσταλμένους. Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα σταλεί sms σε όσους θα μπορούν την επομένη να μπουν στο σύστημα και να κλείσουν τα ραντεβού τους. Είπε ότι ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Παράλληλα, τόνισε ότι η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα νεώτερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.
«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα» είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού», αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά τα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του: «Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας».
Ερωτηθείσα η κυρία Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».
Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χαμηλή ανοσία λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου. Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση» , είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.
Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.
Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι σήμερα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης».
Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι αυτός γίνεται για τρεις λόγους και ενόψει ανοίγματος των σχολείων και αυτοί είναι: η προστασία των ίδιων των παιδιών, η προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να μην έχουμε νέες μεταλλάξεις.
«Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν» κατέληξε.
Πορεία των εμβολιασμών
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.525.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6.145.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% στο γενικό πληθυσμό και 64,2% στον ενήλικο πληθυσμό.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 29.000 εμβολιασμοί.
Tις τελευταίες 10 ημέρες 150.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες
Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.
Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.
Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ, οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.424 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 6.500 πολίτες. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι δράσεις και εμβολιασμοί ειδικών κατηγοριών, όπως Ρομά, αστέγων και μεταναστών.
Αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στην εκκλησία στην Κρήτη και όπως είπε η δράση πήγε εξαιρετικά καλά με αρκετά μεγάλη συμμετοχή.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατάταξης στην ΕΕ – είναι 17η – στους εμβολιασμούς.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών είπε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Σημείωσε ότι υπάρχουν Μονάδες που ήταν στο 42% και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 90%.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε εκ νέου αρνητική στο οριζόντιο κλείσιμο σχολικών τμημάτων εκτός και αν νοσήσουν τα μισά παιδιά συν ένα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών.
Μιλώντας για τα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την λειτουργία των πανεπιστημίων, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως στην ομαλή λειτουργία του σχολείου θα συμβάλλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δύο self test. Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο και όπως ανέφερε η υπουργός όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας.
Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος:« Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self-test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν δύο self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».