Το δρόμο για το απέραντο γαλάζιο της ανοιχτής θάλασσα, πήραν ογδόντα τέσσερα νεογέννητα χελωνάκια Καρέτα-Καρέτα, που εκκολάφθηκαν με επιτυχία στην παραλία του Αδελιανού Κάμπου στο Ρεθύμνο. Παρουσία πλήθους τουριστών τα μικρά χελωνάκια έκαναν τα πρώτα τους βήματα, κάτω από την επίβλεψη των εθελοντών του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων.
Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό για τις δεκάδες κόσμου που παρακολούθησε τα γεννητούρια και την προσπάθεια που έκαναν τα χελωνάκια να μπουν στο νερό. Σε μία από τις συνολικά 134 φωλιές των θαλάσσιων χελωνών, στις παραλίες από το Ρέθυμνο μέχρι τη Σκαλέτα, αυτής του Αδελιανού Κάμπου, από τα συνολικά 88 αυγά τα 84 εκκολάφθηκαν με επιτυχία. Η φωλιά, η εκσκαφή της οποίας έγινε χθες, είχε βάθος 44 εκατοστά και μόνο τέσσερα από τα αυγά δεν κατάφεραν να εκκολαφθούν, γεγονός που χάρισε χαμόγελα σε όλους τους παρευρισκομένους.
Ήδη από τα μέσα του Μάη επιστήμονες και εθελοντές όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου, περιπολούν καθημερινά στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου. Η δράση των προγραμμάτων του συλλόγου Αρχέλων πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών Καρέτα -Καρέτα, που αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
Ανάμεσά τους και η 24χρονη Σόνια από την Ισπανία, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μετά τη Ζάκυνθο και τα Χανιά, προσφέρεται να βοηθήσει, αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο. Μεταξύ άλλων είναι επιφορτισμένη με τα καθήκοντα του εντοπισμού και την καταγραφή των αυγών, άλλα και την ενημέρωση του κοινού, που ζητά να μάθει πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα.
Δηλώνει μάλιστα ενθουσιασμένη από τις εμπειρίες της στο Ρέθυμνο και πως θα επιδιώξει να έρθει και του χρόνου, για να ενισχύσει τις προσπάθειες του συλλόγου.
Η «δημόσια εκσκαφή» αποτελεί το όχημα για την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της διάσωσης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, αλλά και της ενημέρωσης για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο σύλλογος προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι ουσιαστικά το άνοιγμα της κάθε φωλιάς από τους εθελοντές του Αρχέλων, παρουσία κοινού, που γίνεται πάντα έπειτα από το πέρας της περιόδου εκκόλαψης. Με τον τρόπο αυτό καταγράφεται και μελετάται το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα τελικά από αυτά κατευθύνθηκαν στο νερό και πόσα δεν τα κατάφεραν καθώς και για ποιο λόγο.
Συχνά μέσα στις φωλιές εντοπίζονται «αργοπορημένα» χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται με προσοχή από τους εθελοντές και οδηγούνται στη θάλασσα.
Η περίοδος εκκόλαψης ξεκίνησε από τα τέλη Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και τα χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους και κατευθύνονται γρήγορα προς τη θάλασσα. Είχε προηγηθεί η περίοδος ωοτοκίας που διαρκεί περίπου 60 ημέρες, στην οποία τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών επωάστηκαν κάτω από τη ζεστή άμμο.
Να σημειωθεί ότι η Καρέτα-Καρέτα είναι ένα από τα συνολικά επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Τρέφεται κυρίως με φυτά και ασπόνδυλα, ενώ συχνά ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει, μιας και διαθέτει κανονικά πνεύμονες. Συνήθως οι χελώνες που θα επιβιώσουν από τους κινδύνους που κρύβουν οι ωκεανοί μπορούν να ζήσουν έως και 80 χρόνια κι επιστρέφουν αρκετές φορές στις παραλίες που γεννήθηκαν οι ίδιες, για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πριν από 80 χρόνια ο πληθυσμός της χελώνας Καρέτα -Καρέτα ξεπερνούσε τις 50,000, ενώ σήμερα μετά βίας αγγίζει τις 4,000 παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που παρουσιάζουν. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, από τα 1.000 αυγά που θα γεννηθούν μόνο το ένα θα επιστρέψει ως ενήλικο στην παραλία που γεννήθηκε.