Η ομάδα «Μες στην καλή χαρά» του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου ήταν εκείνη που έφτασε πρώτη στο θησαυρό του παιδικού κυνηγιού, που οργάνωσε φέτος με επιτυχία η ομάδα «Έκατσ’ η Κουτσή Κατσίκα»!
Για 17η συνεχή χρονιά οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ρεθύμνου, είχαν την χαρά να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία αυτού του παιχνιδιού, που τους δίδει την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο και κυρίως παίζοντας να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης και τα μνημεία του ιστορικού της κέντρου.
Ήταν ένα κυνήγι που κέρδισε τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον των συνολικά 710 παιδιών, που πλαισίωναν τις 80 ομάδες, οι οποίες και διεκδίκησαν τον κρυμμένο θησαυρό.
Το παιχνίδι ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», στο οποίο οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει σειρά από παιχνίδια και διαγωνισμούς για τους μικρούς κυνηγούς, οι οποίοι έπαιξαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους υπό την καθοδήγηση δυο εμψυχωτών, του Μανόλη Φιλιππάκη και Τηλέμαχου Καλπουτζή.
Το φετινό κυνήγι είχε ως θεματική τα ανθρώπινα συναισθήματα από όπου και πήραν τα ονόματά τους οι 80 ομάδες. Η ομάδα «Εκατσ’ η κουτσή κατσίκα», διοργανώτρια του φετινού παιδικού κυνηγιού, προσπάθησε να κάνει πράξη το σύνθημα «κανένα παιδί δεν περισσεύει». Στόχος της ήταν όλα τα παιδιά να παίξουν, όλα να παιδιά να κάνουν κάτι μέσα στο παιχνίδι, όλα τα παιδιά να βοηθήσουν την ομάδα τους το καθένα με το ταλέντο του και τις δεξιότητες που διαθέτει, γνωστικές ή λεπτής κινητικότητας. Ο προβολέας να πέσει σε όλες τις ομάδες και όχι μόνο στη νικήτρια.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και οδηγό το βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου με τίτλο «Μυστικά Νότια του Χάρτη» τα παιδιά γνώρισαν την πόλη τους λύνοντας γρίφους βασισμένους στα ιστορικά στοιχεία του Ρεθύμνου. Ωραία πρωτοτυπία των διοργανωτών ήταν η τοποθέτηση ομοιωμάτων των Ενετικών πυλών της παλιάς πόλης στα όρια που παιζόταν το παιχνίδι, γεγονός, που επίσης προκάλεσε θετικές εντυπώσεις.
Με γέλιο, χαρά και πολλές στιγμές αγωνίας, οι μικροί κυνηγοί, έζησαν ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με την ομάδα του 15ου Δημοτικού της πόλης «Μες την καλή χαρά» να «σπάει πρώτη το νήμα» και τα μέλη της να πανηγυρίζουν μια άμορφη νίκη!
Τα παιδικά χαμόγελα και τα μηνύματα των παιδιών «άνοιξαν» με τον καλύτερο τρόπο το Τριώδιο στο Ρέθυμνο, που φέτος γιορτάζει εκατό χρόνια έμπνευσης, δημιουργικότητας, φαντασίας και συναισθημάτων! Εκατό χρόνια από το πρώτο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!
Οι γρίφοι του παιχνιδιού
1ος Ακροστιχίδα που λυνόταν μέσα από το βιβλίο «Μυστικά Νότια του Χάρτη», σχημάτιζε τη φράση «Ελληνικό Ταχυδρομείο», που οδηγούσε τα παιδιά στην οδό Χατζηγρηγοράκη και Αρκαδίου, όπου βρισκόταν το Ελληνικό Ταχυδρομείο. Εκεί τους περίμεναν δυο ταχυδρόμοι, ντυμένοι ανάλογα, που με τη σφραγίδα τους επιβεβαίωναν τη σωστή λύση του γρίφου.
2ος Ο δεύτερος γρίφος ήταν για επιστολή που, ουσιαστικά τους εισήγαγε στην Ενετική περίοδο και τους οδηγούσε στην Loggia.
3ος Μια πρόσκληση για δείπνο, τους οδηγούσε στη συνέχεια στην οικία του Καθολικού Επισκόπου στην οδό Αραμπατζόγλου 50.
4ος Ξεδιπλώνοντας τη χαρτοδιπλωτική (παιχνίδι αλατιέρα), σύμφωνα με τις οδηγίες που έδειχναν οι εικόνες αντίκριζαν το θύρωμα της οδού Τσουδερών 12, το οποίο αποτελούσε τον επόμενο προορισμό τους.
5ος Απόκομμα από προσωπικό ημερολόγιο, τους οδηγούσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου στην Μ. Μουσούρου 12-14.
6ος Χάρτης προσανατολισμού τους οδηγούσε στη Ρήγα Φεραίου, όπου τους περίμενε μια μοδίστρα και τους ζητούσε να ράψουν ένα κουμπί.
7ος Μια δεύτερη επιστολή που τους εισήγαγε στην τούρκικη περίοδο, τους έστελνε στο διπλό θύρωμα του Τούρκικου Σχολείου.
8ος Ένα κρυπτόλεξο τους έστελνε στην Κυρία των Αγγέλων, που εκεί τους περίμενε ένας κουλουράς που τους έδινε ένα κουλούρι (για δεκατιανό) για όλα τα μέλη των ομάδων.
9ος Ένα ραβασάκι στη συνέχεια τους οδηγούσε στην συμβολή των οδών Κορωναίου και Σμύρνης, όπου είχε κατασκευαστεί από τους Τούρκους ο μοναδικός ξύλινος μιναρές τις πόλης, κοντά στις κρήνες που βρίσκονται στο σημείο αυτό.
10ος Σκισμένα κομμάτια από σελίδες του βιβλίου Μυστικά Νότια του Χάρτη, όπου τα αρχικά τους με αναγραμματισμό τους έστελναν στη οδό Σουλίου και εκεί τους περίμενε ένας τσαγκάρης για να τους ζητήσει να βάψουν ένα παπούτσι με τον παραδοσιακό τρόπο.
11ος Μια τρίτη επιστολή οι κυνηγοί έπρεπε να πάνε στο καμπαναριό της μητρόπολης.
12ος Ένα τηλεγράφημα που για να λυθεί έπρεπε να σπάσουν τον κώδικα και σχηματιζόταν η φράση «Λέσχη Ρώσων» ή από τον παραλήπτη «Δάσκαλο Ιβάν» πήγαιναν στη Δασκαλογιάννη 2-4.
13ος Μια σελίδα αναγνωστικού με το ποίημα το εκκλησάκι (εις το βουνό ψηλά εκεί…) έστελνε στη συνέχεια τα παιδιά στην Αγία Βαρβάρα, τη μοναδική εκκλησία στα όρια του παιχνιδιού που δεν έχει καμπαναριό.
14ος Ένα απόκομμα παλιάς εφημερίδας με μια πρόσκληση για εγκαίνια τους καλούσε στα Πεταλάδικα, που τους περίμενε ένας σαγματοποιός και τους έδινε καρφί και σφυρί και έπρεπε να το καρφώσουν στο σαμάρι.
15ος Μια τελευταία επιστολή τους οδηγούσε στην «Πρωτοβουλία πολιτών για την πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων» που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως πάνω από το κατάστημα Γερμανός.
16ος Μια καρτποστάλ με τη φωτογραφία των πρώτων προσκόπων Ρεθύμνου τραβηγμένη έξω από τη μονή Αρκαδίου το 1914, πήγαιναν στην οδό Μελχισεδέκ, όπου στεγάζεται το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
17ος Ένα ρέμπους τους έστελνε στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στη Ν. Πατελάρου 53.
18ος Με ένα κόμικ τα παιδιά οδηγούνταν στο Λαογραφικό Μουσείο στην οδό Βερνάδου.
19ος Παραλλαγμένο λίγο το εξώφυλλο των σημειώσεων που είχαν δοθεί για μελέτη στα παιδιά εμφανιζόταν το σήμα της Εστίας Μικρασιατών.
20ος Σε όλη τη διάρκεια του κυνηγιού και στα 18 πρώτα σημεία τα παιδιά μάζευαν γραμματόσημα που πίσω είχαν τυπωμένο ένα κώδικα. Στο τέλος έπρεπε να επιλέξουν συγκεκριμένα γραμματόσημα και να αντικαταστήσουν τον κώδικα με γράμματα όπου τους οδηγούσε στην Κρήνη Βοσπόρου μέσα στο βιβλιοπωλείο του Δασκαλάκη, το οποίο ήταν ανοικτό εκείνη την ώρα. Εκεί ήταν το σημείο του θησαυρού.
Η ομάδα που είχε τελειώσει τις δοκιμασίες πήρε μια καρτποστάλ και κάλεσε όλα τα παιδιά να πάνε μπροστά από το σημείο που γινόταν η εικαστική δράση με το γκράφιτι και να πετάξουν το χαρτοπόλεμο, που είχαν πάρει από την προηγούμενη μέρα από τους διοργανωτές σε συγκεκριμένα σημεία που είχε τοποθετηθεί κόλλα κι έτσι έβαλαν κι αυτά την «υπογραφή» τους σ’ αυτή την πρωτοβουλία και το μήνυμα. Αφού έγινε αυτή η δράση και στα παιδιά είχε δοθεί το απαραίτητο «μαξιλαράκι εκτόνωσης και αποσυμπίεσης» ανακοινώθηκε η ομάδα που είχε τελειώσει πρώτη τις δοκιμασίες.
Οι ομάδες που συμμετείχαν ανά σχολείο
1ο Δημοτικό
Φοβοκράτες
Τρομοκυνηγοί
2ο Δημοτικό
Τολμηροί Σέρλοκ Χολμς
The happy smile girls
Πειρατές του φόβου
Happy galaxy
Happy girls
Hip hop happy hopes
Οι ερωτοχτυπημένοι
Happy running children
3ο Δημοτικό
The happy monsters
Hope hunters
Τα χαρούμενα στρουμφάκια
5ο Δημοτικό
Τα πεισματάρικα
Στρουμφοχαρούμενες
Εξολοθρευτές λύπης
Η αγανάκτηση των Μινιόν
Οι αναποφάσιστοι
Εξολοθρευτές της χαράς
Χαρωπά αγόρια
Angry children
Οι αξιολάτρευτες
6ο Δημοτικό
Οι εκδικητές
Διάφοροι αδιάφοροι
Κυκλοθυμικοί
Angry Class
Ζηλιαρογκρινιάρηδες
7ο Δημοτικό
Ερωτευμένοι κλέφτες
Κυνηγοί της ελπίδας
Ζηλιαροσκανταλιάρηδες
Οι οργισμένοι του 7ου
Τα χαρούμενα ριφάκια
Happy together
Θυμωμενα διαβολάκια
Χάρηκε κι η κουτσή Μαρίκα
Οι ζηλιαρόγατοι
8ο Δημοτικό
Τα χαρούμενα γλυκουλίνια
Αναίσθητα minions
Χαρούμενα σαΐνια
Η παρέα του Κάπτεν Τρομάρα
Τα τσιράκια της χαράς
Παθιασμένοι αγωνιστές
9ο Δημοτικό
Είμαστε άρρωστοι από χαρά
Αγάπες
Διπλοερωτοχτυπημένοι
Χαρούμενοι εξερευνητές
Χαρούμενη τρελοπαρέα
10ο Δημοτικό
Θυμος Μπομπίλεβα
Χαρούμενα σπασικλάκια
13ο Δημοτικό
Χαρούμενα Καρντάσιανς
Οδός Αγάπης Τσαντάκης Νεκτάριος
Γκρινιάρηδες Θεοχάρη Αλεξάνδρα
Αγαπούληδες Πολυμίλη Χρυσούλα
Οι πράκτορες της χαράς
14ο Δημοτικό
Κλαψοχαρούμενοι
Happy Feet
Angry Birds
Be Happy Χωρίς Χάπι
Οι ερωτιάρηδες
Οι χαρούμενοι
Η θυμωμένη αστραπή
Ελπιδοφόρα παρέα
Αγριεμένοι
15o Δημοτικό
Μες’ την καλή χαρά
Οργισμένα νιάτα
Πράκτορες της ελπίδας
Happy minios
Angry team
Χαρούμενα troller
16ο Δημοτικό
Χαρούληδες
Αγαπησιάρηδες
Ελπιδοφόροι
1ο Ατσιποπούλου
Αισιοδοξόπουλα
Τρελά παιδιά χαρά γεμάτα
2ο Ατσιποπούλου
Ατρόμητοι σκίουροι
Θαυμάσια Στρουμφάκια
Χαρούμενα παιδάκια
Άδελε
Οι πειρατές της ευτυχίας
Επισκοπή
Συγκινησιακή πειρατεία
Διάφορες
Η ελπίδα του νερού