Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα παρουσιαστεί στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας στα Μυριοκέφαλα το νέο βιβλίο του εκπαιδευτικού και ιστορικού ερευνητή Νίκου Δερεδάκη με τίτλο: «Ο Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Άνθιμος Λελεδάκης (1903-1935) κατά το αρχειακό υλικό του Πρωτ. Ιωάννου Λελεδάκη».
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος-θεολόγος και συγγραφέας Κωστής Ηλ. Παπαδάκης. Θα προηγηθούν τα εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου της Μονής Μυριοκεφάλων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο.
Ο Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Άνθιμος Λελεδάκης ήταν, αναμφισβήτητα, μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Εκκλησίας της Κρήτης. Γεννήθηκε το 1860 στο χωριό Μυριοκέφαλα και εκάρη μοναχός το 1883 στη Μονή Αρσανίου. Το 1891 εισήχθη, μετά από εξετάσεις, ως υπότροφος, στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική σχολή. Εκεί είχε την τύχη να γνωριστεί με τον Άγιο Νεκτάριο, Διευθυντή της Σχολής. Το 1896 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα ήταν εφημέριος στον ναό της Παναγίας της «Ρόμβης», κοντά στη Μητρόπολη Αθηνών.
Μετά την απόκτηση του πτυχίου του ο Άνθιμος επέστρεψε στο Ρέθυμνο και το 1901 διορίστηκε καθηγητής των Ιερών μαθημάτων στο Ημιγυμνάσιο και στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο Ρεθύμνου. Κατά την παραμονή του στο Ρέθυμνο έγινε μέλος του Φιλεκπαιδευτικού και του Γυμναστικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ενώ τοποθετήθηκε ως άμισθος διευθυντής της Νυχτερινής Σχολής Ρεθύμνου.
Το 1903 εξελέγη Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου, μετά από έντονο παρασκήνιο, αφού είχε ήδη ξεκινήσει η διαμάχη μεταξύ του Πρίγκιπα Γεωργίου και του Ελευθέριου Βενιζέλου, που οδήγησε τελικά στην επανάσταση του Θερίσου.
Ο Άνθιμος Λελεδάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επισκοπική του περιφέρεια και άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο. Ίδρυσε την Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνα, έχτισε και εγκαινίασε πολλούς ναούς σε διάφορα χωριά και κατασκεύασε επισκοπικό μέγαρο στο Καστέλλι. Παράλληλα, έδωσε μεγάλη έμφαση στην παιδεία της περιοχής. Ίδρυσε σχολή βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας, καθώς και εκκλησιαστικό φροντιστήριο για τους μελλοντικούς κληρικούς. Το μεγαλύτερο έργο του, όμως, που τον έκανε να αισθάνεται υπερήφανος, ήταν η ίδρυση της Ανωτέρας Πρακτικής Σχολής Θηλέων στην Κίσαμο, όπου μορφώνονταν τα κορίτσια της περιοχής. Επίσης, ο Άνθιμος πρωτοστάτησε στην ανέγερση του Γυμνασίου στο Καστέλλι.
Ο Ποιμενάρχης, όμως, δεν ξέχασε τη γενέτειρά του, τα Μυριοκέφαλα. Έτσι, το 1913 ίδρυσε στο χωριό εξατάξιο δημοτικό σχολείο, όπου οι μαθητές θα λάμβαναν επιπλέον και πρακτική-τεχνική μόρφωση.
Ο Ιεράρχης δεν ξέχασε ποτέ τα όσα του προσέφερε η Ριζάρειος Σχολή. Έτσι, με χρήματα που ο ίδιος κατέθεσε, δημιούργησε το «Κληροδότημα Άνθιμου Λελεδάκη», με το οποίο θα σπούδαζαν στη Σχολή εξ’ αίματος συγγενείς του και κάτοικοι της επισκοπικής του περιφέρειας.
Αναμφίβολα, ο Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Άνθιμος Λελεδάκης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και πιο φωτισμένες μορφές της Εκκλησίας της Κρήτης, που σε δύσκολους καιρούς πραγματοποίησε ένα τεράστιο ποιμαντικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό έργο, μοναδικό, όχι μόνο για την περιοχή του αλλά, ίσως και για τη χώρα ολόκληρη.