Μετά την αδελφοποίησή του με την Αγία Νάπα ο Δήμος Ρεθύμνου επισφράγισε για μια ακόμα φορά χθες τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης με την Κύπρο, αφού το Γεράνι της Δημοτικής Ενότητας Ν. Φωκά διδυμοποιήθηκε με το Γεράνι της Αμμοχώστου, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στην ομώνυμη πλατεία του χωριού.
Οι στιγμές ιδίως για τους Γερανιώτες Κυπρίους των κατεχόμενων της Αμμοχώστου ήταν πολύ συγκινητικές. Ένιωσαν ότι πατούν τα χώματα της δικής τους γης, και δακρυσμένοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία αισθανόμενοι ότι βρίσκονται στον δικό τους τόπο, αφού οι άνθρωποι του Γερανίου της Δ.Ε Ν. Φωκά τους αγκάλιασαν δείχνοντάς τους με τον καλύτερο τρόπο την κρητική φιλοξενία αλλά και τον κοινό πόθο και αγώνα για τη διεκδίκηση της ελευθερίας του τόπου τους.
Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Πέτρου, κοινοτάρχης της κοινότητας Γερανίου Κύπρου, επαρχίας Αμμοχώστου, εμφανίστηκε βαθιά συγκινημένος αφού, όπως είπε, οι χωριανοί του αυξήθηκαν και πλέον ο αγώνας και ο στόχος για την απελευθέρωση του δικού τους τόπου μεγαλώνει. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα δυο χωριά έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά τα οποία ανακαλύψαμε ερχόμενοι εδώ. Το τι σημαίνει για εμάς αυτό το πράγμα είναι κάτι το οποίο δεν περιγράφεται με λόγια. Πρώτα απ’ όλα, αποκτήσαμε ελπίδα και πίστη ότι θα ξαναπάμε στην κοινότητά μας, διότι έχουμε και άλλους ανθρώπους οι οποίοι με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο ζητούν την επιστροφή ολόκληρης της μαρτυρικής Κύπρου – της κατεχόμενης Κύπρου, για μπορέσουμε και εμείς να πάμε πίσω στην κοινότητά μας.
Νιώσαμε ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι προσπάθησαν και μας μετέδωσαν αυτά που χάσαμε από την κοινότητα. Νιώσαμε με όλη την ειλικρίνεια και τη δύναμη της ψυχής μας, όλοι μας – και οι 80 που ήρθαμε από την Κύπρο- ότι υπάρχει φιλοξενία παντού, στον δρόμο, στα σπίτια. Νιώσαμε την καρδιά της κοινότητας να χτυπά μέσα στις γειτονιές με τον μικρό περίπατο που κάναμε σε τρεις ημέρες μέσα στην κοινότητα, την κατάνυξη της εκκλησίας.
Όλα αυτά γίνονται όπως όλα έγιναν και στο χωριό μας και όλη η αποστολή που είναι εδώ, βαθύτατα συγκινημένη, εδώ και τέσσερις ημέρες λένε το ίδιο πράγμα: «ζούμε στο Γεράνι της Κύπρου» με την αγάπη που είχαμε από τους χωριανούς. Είναι η άλλη γειτονιά της κοινότητάς μας».
Εμφανώς συγκινημένος ήταν και ο πρωτεργάτης της διδυμοποίησης κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόεδρος της εκκλησιαστικής Επιτροπής της κοινότητας Γερανίου. Ο ίδιος μίλησε για την προσπάθειά του να συνδεθούν οι δυο τόποι με δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το 1983 ήμουν με την οικογένειά μου, με το αυτοκίνητό μου, με τη γυναίκα μου, με τα τρία παιδιά μου που τότε ήταν μικρά (12 έως 18 ετών) που γυρίσαμε όλη την Ελλάδα, για να γνωρίσουν τα παιδιά μου την ελληνική ιστορία και να αγαπήσουν έμπρακτα αυτόν τον αθάνατο όρο που λέγεται Ελληνισμός.
Ήρθαμε μια εβδομάδα στην Κρήτη και φεύγοντας από το Ηράκλειο προς Ρέθυμνο, είδα την ταμπέλα «προς Γεράνι». Έστριψα λοιπόν το αυτοκίνητο, ήρθα στο κέντρο του χωριού, κάθισα σ’ ένα καφενείο. Μου άρεσε ο τόπος, μου άρεσαν οι άνθρωποι. Έκτοτε το έβαλα στο μυαλό μου ότι τα χωριά μας, (το Γεράνι και το Γεράνι), τα δυο ομώνυμα χωριά, πρέπει να διδυμοποιηθούν.
Πριν από τρία χρόνια ήμουν με μία εκδρομή δασκάλων από την Κύπρο στο Ρέθυμνο. Ήρθα λοιπόν εδώ, είδαμε τον αντιδήμαρχο τον κύριο Γεωργαλή, την κυρία Πέπη Μπιρλιράκη και άλλους δημοτικούς συμβούλους και άρχισαν έκτοτε οι διεργασίες διδυμοποίησης.
Σήμερα είμαστε όλοι κατενθουσιασμένοι. Εγώ το ήξερα, αλλά οι εβδομήντα περίπου συγχωριανοί μου που ήρθαν για να τιμήσουν τη διδυμοποίηση και να γνωριστούν με τους χωριανούς εδώ, τρέχουν δάκρυα από τα μάτια τους όλη την ώρα. Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων εδώ είναι η βαθιά ανθρωπιά που έχουν μέσα τους, η βαθιά αγάπη προς τον Ελληνισμό κι εκείνο το οποίο προσδοκούμε είναι να δείξουμε αδελφικές σχέσεις. Είμαστε αδελφοί, και θα έχουμε ανταλλαγές πολιτιστικές, παιδιών, ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, ανταλλαγές εμπειριών ζωής ενδεχομένως και επιχειρηματικές. Και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί όχι μόνο για τη γενιά τη δική μας, αλλά και για όλες τις επόμενες γενιές, τη γνήσια συνεργασία των κατοίκων των δύο κοινοτήτων και κατ’ επέκταση της Κύπρου μας και της Κρήτης μας».
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Γερανίου Ανδρέας Κλαψινός, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με πρωτοβουλία αντιπροσωπείας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής από το Γεράνι της Κύπρου τον κύριο Παπαγεωργίου. Επισκεφτήκαμε το Γεράνι στην Κύπρο, ήρθαν κι αυτοί, δουλέψαμε πολύ όλο αυτό το διάστημα και ήρθε η στιγμή να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση που έχουν πάρει όλοι οι φορείς του Γερανίου και όλοι οι φορείς του Γερανίου της Κύπρου.
Σαν Κρητικοί πρώτα απ’ όλα αισθανόμαστε πάντα αδέρφια με τους Κύπριους. Ειδικά όταν πήγαμε εκεί είδαμε το πόσο έχουν ανάγκη την ηθική στήριξη αλλά και κάθε άλλη στήριξη, οι άνθρωποι που προέρχονται από τα κατεχόμενα, γιατί το Γεράνι, το χωριό αυτό είναι στα κατεχόμενα. Θεωρήσαμε χρέος εμείς από το Γεράνι του Ρεθύμνου να κάνουμε τη διδυμοποίηση, να έχουν κι οι Γερανιώτες Κύπρου πατρίδα, να έρχονται, να μπαίνουν ελεύθερα στην εκκλησία, να λένε τον εθνικό ύμνο και να καταθέτουν τα στεφάνια τους γιατί στο δικό τους Γεράνι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι αυτονόητο το ότι αυτό θα αποτελέσει και την αφετηρία μίας σειράς ανταλλαγών και συνεργασιών των δύο περιοχών.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει όπως είπα και έχουμε κάνει επισκέψεις κι εμείς και αυτοί. Θα συνεχιστεί με πολλές άλλες πρωτοβουλίες στο πέρασμα των χρόνων, ήδη έχουμε κάνει κάποιες μικρές συζητήσεις πάνω σ’ αυτό και θα τις επισημοποιούμε σιγά-σιγά, θα τις οριστικοποιούμε και θα κάνουμε κάθε φορά δράσεις αυτοί εδώ κι εμείς εκεί. Η ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου επελέγη συμβολικά για τη διδυμοποίηση, γιατί ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πολιούχος του χωριού μας και θέλαμε ο Άγιος Γεώργιος να είναι συμπαραστάτης όπως κι εμείς, στον αγώνα που κάνουμε για την απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε και την ημέρα αυτή».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Η σημερινή η μέρα είναι συγκινητική, διότι άνθρωποι που η πατρίδα τους είναι στα κατεχόμενα, το Γεράνι της Κύπρου, που η ετυμολογία της λέξης είναι Ιερά Γη, έχουν έρθει εδώ στο Γεράνι του Ρεθύμνου της Κρήτης της Ελλάδος, που είναι μία ελεύθερη περιοχή και να συναντήσουν τους αδελφούς τους.
Όπως γνωρίζετε, οι δεσμοί μας με την Κύπρο, είναι διαχρονικοί και ακατάληπτοι. Είμαστε δύο νησιά ελληνικά με κοινούς εχθρούς, με κοινούς αγώνες, με πολύ μεγάλη προϊστορία. Όλες αυτές τις εκδηλώσεις εμείς τις υποστηρίζουμε, γιατί είναι καλό ακόμα και τα αδέλφια να συναντιούνται και να ανανεώνουν τους δεσμούς φιλίας και σχέσεων και θεωρώ ότι εάν όλα αυτά δεν είναι απλώς μία τελετή αλλά είναι μία ουσιαστική σχέση με ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων, εμπειριών, γνώσεων. Είναι και μία πολύ παιδαγωγική διαδικασία, γιατί όλοι έχουμε να μάθουμε από τους άλλους και το ότι οι Κύπριοι επειδή πάντα είχαν προβλήματα, καθώς και θέματα επιβίωσης, είναι ευρηματικοί, μορφωμένοι, έχουν υψηλό επίπεδο και πνευματικό και βιοτικό και αντίστοιχα κι εμείς εδώ, κάνουμε τις προσπάθειές μας και νομίζω ότι με αυτές τις ανταλλαγές όλοι γινόμαστε καλύτεροι. Και κυρίως ο Ελληνισμός που επανενώνεται σε μία περίοδο που δυστυχώς έχουμε πολλούς εχθρούς ακόμα και σήμερα που δεν είναι μόνο οι Τούρκοι, είναι και οι οικονομικές καταστάσεις που μας δημιουργούν και στους δύο μία ιδιαίτερη ασφυξία».