Η οικονομική κρίση βαθαίνει οδηγώντας καθημερινά σε αδιέξοδο εκατοντάδες νοικοκυριά που προσπαθούν με τα βίας να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για φαγητό αλλά και να ανταποκριθούν στα βασικά έξοδα, όπως αυτά του νερού, της ΔΕΗ και του τηλέφωνο.
Την ίδια στιγμή όμως, σειρά άλλων οικονομικών υποχρεώσεων, κυρίως δάνεια και παλαιότερες μεγάλες οφειλές, μένουν πίσω δημιουργώντας ένα Γολγοθά ιδίως για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Στον μητροπολιτικό δήμο περίπου χίλια είναι τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οικογένειες που ζουν από επιδόματα προγραμμάτων όπως αυτό του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), το οποίο υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, ενώ συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα, τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από την Ένωση Καταναλωτών της Περιφέρειας Κρήτης ενημερωτική-συμβουλευτική εκδήλωση που απευθυνόταν στους ωφελούμενους του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο συμπολίτη, ο οποίος επιθυμεί να λάβει βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη για τα θέματα που τον απασχολούν.
Στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση αναφέρθηκαν οι δυνατότητες που έχουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να διαχειριστούν καλύτερα τα χρέη τους και να αξιοποιήσουν τους νόμους που έχουν τεθεί σε ισχύ, ώστε να αντιμετωπίσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αλλά και να ρυθμίσουν τις οφειλές. Ταυτόχρονα επιστήμονες παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επίλυση ειδικών νομικών θεμάτων για σοβαρά οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τα νοικοκυριά, όπως η αδυναμία διαχείρισης τραπεζικού ή δημόσιου χρέους, οι απαιτήσεις τρίτων, οι διαδικασίες που μεθοδεύονται από τις εισπρακτικές εταιρείες, οι ρυθμίσεις δανείων, τρόποι ρύθμισης των οφειλών τους χωρίς επαχθείς προσαυξήσεις αναλύοντας το νομικό πλαίσιο που αφορά τα ιδιωτικά χρέη των ανθρώπων αυτών προς τις τράπεζες ή τα χρέη προς τους ασφαλιστικούς φορείς, δημόσια ταμεία, εφορίες.
Η Μαρία Μανωλακάκη, υπεύθυνη της Ένωσης Καταναλωτών αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα νοικοκυριά για να ενταχτούν στους νόμους διευθέτησης των οφειλών τους και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ένωση Καταναλωτών και τους δικηγορικούς συλλόγους που συνεργάζονται για να ενημερώνονται: «Υπάρχει μια πλατφόρμα που μπορεί να υποστηρίξει τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τα δάνεια, αλλά και αυτούς που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ασφαλιστικά ταμεία, σε εμπόρους, εκτός από πιστωτικά ιδρύματα μιλάμε και για την επέκταση του νόμου 3869, ο οποίος είναι ο νόμος 4336, με το οποίο μπορούν να υπάγονται πια και άτομα τα οποία χρωστάνε σε άλλους παράγοντες, όπως ας πούμε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ, ΔΕΚΟ. Πρέπει οι οφειλέτες να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, πρέπει να μας επισκεφτούν στα γραφεία ή στους δικηγορικούς συλλόγους της Κρήτης που συνδράμουν. Θέλω να συμβουλεύσω τον κόσμο, όταν υπάρχει η πρώτη όχληση, δηλαδή εξώδικα και διαταγές πληρωμής μην περιμένουνε να φτάσουνε στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή πλειστηριασμούς και κατάσχεση. Στα γραφεία μας έχουμε περιπτώσεις με κατάσχεση, αλλά το έχουμε προσπαθήσει και το έχουμε σταματήσει. Άρα, ο κόσμος μην περιμένει την τελευταία στιγμή, αυτή είναι η συμβουλή μας. Στο εξώδικο, στη διαταγή πληρωμής. Το εξώδικο, ας πούμε μπορεί να έρθει σε τέσσερις μήνες και τότε πρέπει να δει τι θα κάνει με το δάνειό του, δηλαδή τέσσερις μήνες ληξιπρόθεσμης οφειλής. Δεν πρέπει να αφήνονται στη μοίρα τους, δυστυχώς ο κόσμος το κάνει αυτό, ίσως περιμένει κάποια αλλαγή».
Από την πλευρά της η Αντιγόνη Αγγελάκη, οικονομολόγος – λογίστρια της Ένωσης Καταναλωτών, τόνισε την ανάγκη ορθής διαχείρισης και οργάνωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα, στις περιπτώσεις πάντα που αυτό είναι εφικτό όπως είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή είναι για όλους μας δύσκολο, αυτό που πρέπει να ξέρουμε ανά πάσα ώρα είναι τι διαθέτουμε και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, κυρίως οι σταθερές, οι οποίες είναι και ανελαστικές. Δηλαδή δεν μπορείς να περικόψεις το ενοίκιό σου, ό,τι περικοπή ήταν να του κάνεις, του την έχεις κάνει. Όμως, μπορείς να κάνεις μια γενική αναμόρφωση να δεις πού σπαταλάς πιθανόν. Αυτό θέλει προσοχή, γιατί πρέπει να καταγράψεις την παραμικρή δαπάνη, την οποία έχεις κάθε μήνα για να μπορέσεις να έχεις ένα μπούσουλα τι μπορείς να κόψεις, τι μπορείς να αναδιαρθρώσεις να κάνεις διαφορετικά, ώστε να γλιτώσεις. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να γλιτώσεις κάποια πράγματα από το ρεύμα ας πούμε, από το νερό, ακόμα και από την τροφή μας αν θέλουμε, έχουμε δυνατότητα. Ομολογώ ότι είναι λίγο δύσκολο και ότι εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη φάση της μεγάλης κρίσης που έχουν αναγκαστεί πολλοί να καταφύγουν σε ένα μικρό επίδομα, προνοιακό και κάποια τρόφιμα πιθανά, εκεί δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια. Όμως, υποτίθεται ότι αυτά τα προγράμματα είναι βραχυπρόθεσμης βοήθειας, ώστε να βοηθηθεί ο ωφελούμενος, να σταθεί στα πόδια του από μόνος του και να προχωρήσει σιγά σιγά σε κάτι άλλο, να βρει μια δουλειά, να μπει σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης. Εκεί αρχίζει μετά να πρέπει να κάνει αυτά που λέμε όλα και βεβαίως και οι υπόλοιποι όλοι εμείς καλό θα ήταν να μπούμε σε ένα πρόγραμμα και να δούμε επιτέλους τι καταναλώνουμε και πόσο και από πού μπορούμε να περιστείλουμε κάποιες δαπάνες. Όμως, πέρα από αυτά τα προγράμματα που λέμε, είναι και θέμα, δίνουμε και κάποιες συμβουλές με κοινωνική λειτουργό για το πώς θα διαχειριστούμε την κρίση, η οποία δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες και κοινωνικές, ψυχολογικές επιπτώσεις στα άτομα με θέματα τέτοια και ανεργία και θα πρέπει με κάποιο τρόπο όλοι μαζί να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον σαν κοινωνία, για να αντεπεξέλθουμε».
«Να δούμε την κρίση ως μια πρόκληση»
Για τη σημασία η οικογένεια που πλήττεται από την οικονομική κρίση να παραμείνει ενωμένη, μίλησε η κα Αναστασία Ανυφαντάκη, κοινωνική λειτουργός Ένωσης Καταναλωτών – οικογενειακή σύμβουλος. Η κα Ανυφαντάκη αναφέρθηκε στις σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης δίδοντας συμβουλές και τονώνοντας ουσιαστικά την αρνητική ψυχολογία των ανθρώπων προτρέποντάς τους να είναι ψύχραιμοι και να αντιμετωπίσουν την κρίση σαν μια πρόκληση, ώστε με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή κατάσταση: «Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει η συνοχή στην οικογένεια και να συζητάει όλα τα προβλήματα, να υπάρχει δηλαδή στήριξη. Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης έτσι και αλλιώς υφίσταται. Ξαφνικά δεν θα αποκτήσουν περισσότερα χρήματα. Όμως, είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα χρήματα που έχουμε και πώς μπορούμε ήρεμοι και ψύχραιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, χρησιμοποιώντας κάποιες όπως η εφευρετικότητα και η προσαρμοστικότητα. Να δούμε την κρίση ως μια πρόκληση, να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον καταναλωτικό τρόπο σκέψης, να απαλλαγούμε από αυτόν και να δούμε με ποιους τρόπους άλλους μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στην καινούρια κατάσταση. Αυτό που αντιμετωπίζουμε συχνά είναι η μεγάλη αγωνία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των άνεργων γονέων να καλύψουν τις βασικές ανάγκες και να βιοποριστούν αξιοπρεπώς. Ζουν συνεχώς με την αγωνία και το φόβο ότι δε θα μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αξιοπρεπώς και όπως θα θέλανε. Είναι αρκετά μεγάλος ο πληθυσμός. Κοιτάξτε, βλέπουμε ότι απευθυνόμενοι σε εμάς επειδή τους στηρίζουμε και ψυχολογικά, πέρα ότι προσπαθούμε, σε εμάς προσωπικά έρχονται για το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης, είναι άνθρωποι άστεγοι που επισκέπτονται τον χώρο, αλλά και βοηθηθήκανε και στην επισιτιστική τους ανασφάλεια, πέρυσι δοθήκανε τρόφιμα. Λίγο στηρίζοντάς τους αλλάζει η ψυχολογία, έρχονται πιο ενδυναμωμένοι και πιο θετικοί. Στην πορεία νομίζω ότι είναι λίγο πιο ανακουφισμένοι και έχοντας περισσότερη ελπίδα για το βήμα, νομίζω ναι, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα».
«Χίλια νοικοκυριά στο Ρέθυμνο ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας»
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνης, κ. Γρηγόρη Τσιομπίκα, ότι χίλια νοικοκυριά στο Ρέθυμνο ζουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Όπως είπε οι συνοδές ενημερωτικές και συμβουλευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ είναι σημαντικές, ακριβώς επειδή τονώνουν την αυτοπεποίθηση των πολιτών, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς οικονομική κατάσταση. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιομπίκας είπε: «Δυστυχώς η κρίση πήρε εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι υφίστανται αυτές τις συνέπειες να βοηθηθούν. Πιστεύω ότι είναι πολύ βασικό να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους, διότι στους περισσότερους είναι πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση. Ήταν πολίτες οι οποίοι είχαν την αξιοπρέπειά τους και την οικονομική τους επάρκεια. Τώρα έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση, που έχει επηρεάσει σίγουρα την ψυχολογική τους κατάσταση και την αυτοπεποίθησή τους. Άρα, είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να βοηθηθούν αυτά τα άτομα και πιστεύω ότι οι συνοδές δράσεις που γίνονται προσφέρουν προς αυτήν την κατάσταση.
Είναι περίπου 1.000 νοικοκυριά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 800 νοικοκυριά ωφελούμενοι του προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης), υπάρχουν και 250 οικογένειες που ωφελούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ και 1.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας».