Χωρίς αναισθησιολόγους παρέμεινε και χθες το νοσοκομείο Ρεθύμνου, αφού αν και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης και θα ξεκινούσαν κανονικά και τα τακτικά και τα έκτακτα χειρουργεία, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Το νοσοκομείο Ρεθύμνου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εδώ και τρεις περίπου μήνες λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων καθώς από τις 5 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι δύο, με αποτέλεσμα τα περιστατικά που πρόκειται να χειρουργηθούν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία ή του Ηρακλείου ή των Χανίων.
Το επιχείρημα ότι αυτή την ώρα υπάρχει και σύμβαση του νοσοκομείου με ιδιώτες αναισθησιολόγους (με μπλοκάκι), δεν έχει σημαντική ισχύ αφού δεν κάνουν πρωινό ωράριο αλλά μόνο εφημερίες μετά τις 3 το απόγευμα. Κάτι που σημαίνει ότι τα χειρουργεία δεν γίνεται να εξυπηρετηθούν.
Όπως είναι αυτονόητο, νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγους δεν μπορεί να λειτουργήσει και επιβάλλεται να λυθεί το πρόβλημα άμεσα. Και δεν είναι μόνο τα χειρουργεία που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την παρουσία αναισθησιολόγων. Είμαστε σε μια φάση αρκετά δύσκολη όπου αν ο μη γένοιτο προκύψουν σοβαρά κρούσματα κορονοϊού και χρειαστούν διασωλήνωση, τον πρώτο λόγο έχει κι εδώ φυσικά η συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα.
Σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων και να σταματήσει η μεταφορά των ασθενών προς Χανιά και Ηράκλειο, κατόπιν ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Ηράκλειο, της διοικήτριας Λένας Μπορμπουδάκη και του υποδιοικητή Δημήτρη Αγαπίου με τον διοικητή του Γ.Ν. Ρεθύμνου Λευτέρη Μαρκάκη, τον διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας Βασίλη Ακτουδιανάκη και τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου Στέλιο Σπανουδάκη, αποφασίστηκε να υποστηριχτεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου με αναισθησιολόγους από τα νοσοκομεία Χανίων και Ηρακλείου, διασφαλίζοντας έτσι την υλοποίηση τακτικών και έκτακτων χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Στη σχετική ανακοίνωση της, την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένο χρόνο, ανέφερε ότι «τακτικά και έκτακτα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες στο Γ.Ν. Ρεθύμνου», προφορικά ωστόσο φέρεται να είχε προσδιοριστεί η έναρξη για χθες που όμως δεν συνέβη όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποσπάσεις των αναισθησιολόγων από Χανιά και Ηράκλειο, φαίνεται πως θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου.
Η απόσπαση αναισθησιολόγων, είναι ένα ημίμετρο αλλά μονόδρομος προς το παρόν, μέχρι να υπάρξει μόνιμη λύση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δυστυχώς, οι δυο θέσεις μόνιμων αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο, δεν πληρώθηκαν αφού ενδιαφέρον δεν υπήρξε.
Οι θέσεις επιβάλλεται να επαναπροκηρυχτούν άμεσα και φαίνεται να υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Υγείας προς τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου πως θα επαναπροκηρυχθούν εντός του Σεπτεμβρίου και μάλιστα αναβαθμισμένες προκειμένου να υπάρχει και επιπλέον οικονομικό κίνητρο ώστε να δηλωθεί ενδιαφέρον. Και σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει το υπουργείο να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.