ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS ΓΙΑΤΡΟΙ -ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οριακή η λειτουργία κλινικών του Νοσοκομείου
*Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο *Στον «πάγο» η πρόσληψη χειρουργού, αναισθησιολόγου, μικροβιολόγου, ορθοπεδικού
Κινητοποιήσεις χθες ενάντια στην αξιολόγηση
- Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, βρίσκεται και πάλι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Η οριακή λειτουργιά κλινικών και τμημάτων λόγω υποστελέχωσης είναι δεδομένη, όπως άλλωστε παραδέχεται και η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος που προσπαθεί να πιέσει με κάθε τρόπο για να επισπευτούν οι διαδικασίες πρόσληψης επικουρικών γιατρών, αλλά και οι μετατάξεις υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, όπως οι σχολικοί φύλακες, προκειμένου να μπορέσει το Νοσοκομείο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου λόγω του τουρισμού η κίνηση είναι αυξημένη.
Ήδη στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο τα επείγοντας περιστατικά, ενώ είθισται να αναβάλλονται τα τακτικά χειρουργεία, αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός αναισθησιολόγων.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΓΝΡ σε πλήρη εξέλιξη είναι η πρόσληψη ενός χειρουργού και ενός ορθοπεδικού, οι οποίοι αναμένεται να πιάσουν δουλειά τις επόμενες μέρες, ενώ πριν 20 μέρες, όπως είπε, έγινε η προκήρυξη για τον αναισθησιολόγο και το μικροβιολόγο. Ειδικότερα, ο κ. Ξυπολυτάς μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Περιμένουμε έναν ορθοπεδικό, έναν αναισθησιολόγο, ένα χειρουργό, έναν ουρολόγο, ένα μικροβιολόγο. Παράλληλα, περιμένουμε μετατάξεις και μεταθέσεις από τη διαθεσιμότητα για να καλύψουμε ανάγκες σε εργαζόμενους. Και όλα αυτά πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο την ώρα που έχουν «παγώσει» οι μετατάξεις και δεν υπάρχουν υπηρεσιακά συμβούλια. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι διαδικασίες είναι αργές. Ακόμα και τους σχολικούς φύλακες τους περιμένω από μέρα σε μέρα».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί με τα χειρουργεία ο κ. Ξυπολυτάς είπε:
«Με τα χειρουργεία η κατάσταση είναι επιβεβαρυμμένη. Τώρα θα κλείσει ένα τραπέζι λόγω των αδειών για το καλοκαίρι και περιμένουμε τον επικουρικό αναισθησιολόγο, ώστε να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν και πέρυσι. Στις 21 Μαΐου ο αναισθησιολόγος έφυγε για λόγους υγείας, αλλά φυσικά εκτός από αυτό χρειαζόμαστε κι άλλο προσωπικό από ιατρούς γιατί είναι ήδη υποστελεχωμένη η κλινική και το νοσηλευτικό ίδρυμα. Όλοι οι τοκετοί, όλα τα χειρουργεία τα επείγοντα γίνονται από εμάς, αλλά ένα τακτικό χειρουργείο θα αναβληθεί γιατί προτεραιότητα έχει το επείγον. Ζητώ την κατανόηση του κόσμου, έχει συμβεί να έχει έρθει ασθενής εδώ να είναι προγραμματισμένος για χειρουργείο να τον ετοιμάσουμε και όμως λόγω εκτάκτου περιστατικού να αναγκαστούμε να το αναβάλλουμε».
Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφεται από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Βασικά τμήματα του Νοσοκομείου υπολειτουργούν. Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για την πλήρη ανάπτυξη των χειρουργικών τραπεζιών. Ένα χειρουργικό τραπέζι είναι σε λειτουργία. Το μικροβιολογικό κινδυνεύει να μείνει με ένα γιατρό. Τμήματα δεν καλύπτονται πλήρως από άποψη εφημεριών. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ειδικευόμενων ιατρών. Στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και άδειες προηγούμενων χρόνων. Το διοικητικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει βασικά γραφεία και τμήματα που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου. Ο προϋπολογισμός είναι ζήτημα εάν θα φτάσει για να καλύψει ανάγκες έως τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται τη συγκεκριμένη στιγμή, λόγω της τουριστικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι όχι απλώς έχουν φτάσει στα όριά τους, έχουν εξαντλήσει τα όριά τους».
«Όχι στην αξιολόγηση»
Μικρή ήταν η συμμετοχή γιατρών και εργαζομένων στη χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία για την αξιολόγηση. Το προσωπικό του Νοσοκομείου σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον διοικητή, ζήτησε να μην αποστείλει τον επιμερισμό κατάταξης στους βαθμούς του προσωπικού ανά υπηρεσία, όπως επιτάσσει το αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Ξυπολυτάς τους ανέφερε πως είναι και εκείνος αντίθετος σε αυτή της μορφής την αξιολόγηση, ενώ σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι δυο πλευρές θα συζητήσουν διεξοδικά το θέμα.
«Τα προβλήματα της υποστελέχωσης θα ενταθούν, καθώς με το νέο σύστημα αξιολόγησης προωθούνται περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στα Κοινωνικά Αγαθά και ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο.
Δεν πρόκειται περί ενός συστήματος αξιολόγησης, αλλά βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων. Τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων του κάθε Φορέα κατατάσσεται στους βαθμούς από 1 έως 6, 9. Ο Νόμος προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των εν λόγω υπαλλήλων. Οι δηλώσεις όμως του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι σαφείς.
Οι υπάλληλοι που βαθμολογούνται με βαθμό από 1 έως 6, 9 τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και συστήνουν τη νέα δεξαμενή Διαθεσιμοτήτων – Απολύσεων στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα ανακατανέμεται το ίδιο μισθολογικό κόστος με την καθιέρωση ατομικών μισθών. Θα μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων με χαμηλό βαθμό και τα χρήματα, αν και υποτίθεται ότι θα κατευθύνονται στους αρίστους υπαλλήλους ως κίνητρο επίτευξης στόχων, θα καταλήγουν στο Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιδιώκουν την ανάπτυξη φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων των ιδίων προσόντων διορισμού», τονίζουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Η αξιολόγηση των υγειονομικών πάει πακέτο με το κατά πόσο προωθούν τα ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια (έσοδα) στη λειτουργία του «Νοσοκομείου -Α. Ε. ». Αν π.χ. θα διώχνουμε πιο γρήγορα τον άρρωστο ώστε να «ξαναπουληθεί» η κλίνη, αν θα εξασφαλίζουμε να φέρνει τα φάρμακα απ’ το σπίτι για να μειώνουμε τη δαπάνη της κλινικής κ. ά. Αν ένα τμήμα, μονάδα, εργαστήριο ή κλινική δεν είναι οικονομικά αποδοτικό θα κλείνει ή θα παραχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα από τη συμβολή του στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι εργαλείο για τις επόμενες περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα (από τη συμμετοχή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από τις πληρωμές των ασθενών κ.λπ.), για τη διεύρυνση μιας δεξαμενής «διαθεσίμων» προς απόλυση, για την κινητικότητα, για τη συνεχή συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Με την «αξιολόγηση» η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το «Νόμος και τάξη», την πλήρη υποταγή».
Γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, ενημέρωσαν τον διοικητή για τις συνέπειες που θα έχει η αξιολόγηση, ζητώντας του να μη αποστείλει τις σχετικές λίστες στο υπουργείο