«Η σύγχρονη Αστροφυσική στη χώρα μας ξεκίνησε από την Κρήτη και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί μας» ανέφερε στον Σκάι Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, Νίκος Κυλάφης.
«Μια μικρή Ομάδα Αστροφυσικής αποτελούμενη από εμένα, τον Γιάννη Παπαμαστοράκη, τον Ιωσήφ Βεντούρα και τον Κανάρη Τσίγκανο, έκανε την αρχή και πλέον αυτή η Ομάδα προχωρά εξαιρετικά, με διεθνή αναγνώριση» ανέφερε. Ο διεθνώς καταξιωμένος επιστήμονας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «παίζει μπάλα» στο διεθνές αστρονομικό γήπεδο με τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εκεί, όπως και για το κύρος που έχουν οι ερευνητές της Ομάδας Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι γίνονται δεκτοί σε κορυφαία Πανεπιστήμια διεθνώς.
Μιλώντας για το σύμπαν, ο κ. Κυλάφης επισήμανε ότι αυτό φαίνεται υπερβολικά απλό γιατί μπορούμε να το περιγράψουμε με μερικούς νόμους. «Έχει, όμως, τις παραξενιές του. Αποτελείται από 5% αστέρια που λάμπουν τα οποία και βλέπουμε, 25% ύλη σκοτεινή και 70% σκοτεινή ενέργεια που υπάρχουν, αλλά δεν βλέπουμε άρα κανείς δεν ξέρει τι είναι. Βρίσκω παράξενο να κατανοούμε και να βλέπουμε μόνο αυτό το 5% του σύμπαντος» πρόσθεσε.
Όσο για την εξωγήινη ζωή ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποιου άλλου είδους ζωή κάπου στο σύμπαν, αλλά η οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ μας είναι προς το παρόν ανέφικτη λόγω των τεράστιων αποστάσεων. «Ωστόσο η επιστήμη σήμερα είναι έτοιμη να λάβει ένα μήνυμα από το σύμπαν» συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυλάφης υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «ως χώρα δεν φημιζόμαστε για την αξιοκρατία μας, δεν την έχουμε στην κουλτούρα μας και οι Ομάδες Αριστείας θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα και για τις υπόλοιπες με την έμπρακτη και, κυρίως, οικονομική στήριξη της πολιτείας.