Καθίζηση της αγοράς σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Καθίζηση έχει υποστεί η αγοραστική κίνηση σε παραδοσιακά τουριστικές περιοχές της Κρήτης όπως η Χερσόνησος, τα Μάλια και η Σταλίδα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο να κάνουν λόγο μία χαμένη χρονιά από πλευράς εσόδων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η πτώση της κίνησης αγγίζει το 30%, εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των τουριστών που βρίσκονται στο νησί. Μεγάλο πλήγμα για την επιχειρηματικότητα σε τουριστικές κυρίως περιοχές αποτέλεσε η κατακόρυφη πτώση της αγοράς της Ρωσίας, η οποία υπολογίζεται στο 50%, τη στιγμή μάλιστα που τη συγκεκριμένη απώλεια δεν μπόρεσαν να καλύψουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Οι τουρίστες εμφανίζονται ιδιαίτερα φειδωλοί στις αγορές τους και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για το λιανικό εμπόριο ειδικά σε μία περίοδο που η επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται ελέω κρίσης. Οι αρχικές προσδοκίες των εμπόρων δεν επιβεβαιώθηκαν και τα οφέλη που έχουν αποκομίσει μέχρι και σήμερα από την τουριστική κίνηση είναι ελάχιστα. Ο προβληματισμός και η ανησυχία εντείνονται, καθώς σε περίπτωση που το κλίμα παραμείνει αρνητικό μέχρι και το τέλος της περιόδου, δεν θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Κάθε χρόνο και χειρότερα λένε οι επιχειρηματίες, οι οποίοι και φέτος έγιναν στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας τον μύθο του τουρισμού να καταρρέει.
Παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι σε περιοχές όπως η Χερσόνησος και τα Μάλια στο Ηράκλειο κατακλύζονται από τουρίστες, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα φθάσουν μέχρι και το ταμείο, ενώ όσοι πάρουν τη μεγάλη απόφαση θα αγοράσουν μόνο αναμνηστικά και προϊόντα του… ευρώ. Η εφετινή χρονιά χαρακτηρίζεται και όχι άδικα ως η χειρότερη των τελευταίων ετών. Οι τουρίστες δεν έχουν αφήσει χρήματα στην αγορά και ο τζίρος των εμπόρων καταγράφει πρόσημο αρνητικό. Μπορεί η τουριστική κίνηση να σημειώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα άνοδο, ωστόσο οι ξένοι επισκέπτες έχουν περιορίσει αισθητά τις εξόδους τους, τις μετακινήσεις τους και τις αγορές τους.
«Σίγουρα οι επιπτώσεις στην τοπική αγορά από την μειωμένη αγοραστική δύναμη των ξένων επισκεπτών της Κρήτης είναι σοβαρές ειδικά σε μία περίοδο που η επιχειρηματικότητα πλήττεται. Το μειωμένη ενδιαφέρον των τουριστών να προχωρήσουν σε αγορές μας προβληματίζει. Ειδικά από τον Ιούλιο και έπειτα με την επιβολή των περιορισμών στις συναλλαγές έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό κλίμα στην αγορά. Η πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί διαφορετικά τον όρο επιχειρηματικότητα. Είναι μία δύσκολη περίοδος και πρέπει άμεσα να αντιστραφεί το αρνητικό σκηνικό», τονίζει το μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ Μανώλης Σφυρής.
«Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα στο λιανικό εμπόριο δεν είναι όπως τα περιμέναμε, καθώς οι τζίροι μας έχουν μειωθεί κατακόρυφα και πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξουν απανωτά λουκέτα από τον προσεχή Σεπτέμβρη είναι πιο ορατό από ποτέ. Οι τουρίστες δεν μας έχουν βοηθήσει καθόλου και το κλίμα στην επιχειρηματικότητα είναι αρνητικό όχι μόνο στην αγορά στα κέντρα των πόλεων αλλά και σε τουριστικές περιοχές. Σίγουρα χρειάζονται πρωτοβουλίες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ωστόσο σπουδαίος είναι και ο παράγοντας της περίφημης οικονομικής δύναμης των τουριστών. Μέχρι και αυτή τη στιγμή πάντως είμαστε απογοητευμένοι από το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί», τονίζει ο οικονομικός επόπτης του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Βύρων Δοκιμάκης.