• Τι αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ΚΡΗΤΗΣ
Επιμέλεια: ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΝΙΩΤΗ
Με αφορμή το κρούσμα νορβηγικής ψώρας που εμφανίστηκε και διαγνώστηκε σε μαθητή του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στα Χανιά την Πέμπτη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εξηγεί τα συμπτώματα και τη φύση της νόσου, τόσο της κοινής ψώρας, όσο και της νορβηγικής, στο ραδιόφωνο Σκάι Κρήτης 91,2 με τη Σώτια Πεντεδήμου.
Ειδικότερα, έπειτα από την επιβεβαίωση του κρούσματος, κλειστό παρέμεινε το ειδικό σχολείο την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να γίνει η απαραίτητη απολύμανση, ενώ άνοιξε εχθές Δευτέρα με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να λαμβάνουν προληπτική αγωγή, ώστε να μην εγκατασταθεί το παράσιτο στο δέρμα τους, είτε εμφανίσουν συμπτώματα, είτε όχι.
Παράλληλα, ο ίδιος ο μαθητής στον οποίο εμφανίστηκε η νόσος λαμβάνει συστηματική αγωγή και ιατρική περίθαλψη μέχρι την πλήρη ίαση, ώστε να επιστρέψει στο σχολείο.
Η νορβηγική ψωρίαση αποτελεί μια εύκολα μεταδιδόμενη μορφή ψωρίασης και συνοδεύεται από τα συμπτώματα του κνησμού και δερματικές αλλοιώσεις, όπως σπυράκια και εξανθήματα και έπειτα από τη διάγνωση του κρούσματος ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθ’ υπόδειξη της διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο Σκάι Κρήτης 91,2 προσέγγισε το ζήτημα από πλευράς δημόσιας υγείας, καθώς επικράτησε ανησυχία και φόβος στην κοινωνία έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος νορβηγικής ψώρας.
Ο ίδιος μιλώντας στη Σώτια Πεντεδήμου περιέγραψε την κοινή ψώρα ως μια δερματική πάθηση που προκαλείται από ένα παράσιτο που διεισδύει στο δέρμα, ενώ για τους τρόπους μετάδοσής της ανέφερε ότι δεν προκαλείται από ένα απλό άγγιγμα.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Η πιο κοινή και συχνή και που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής στάθμης κλπ. και που υπάρχει σε όλες τις χώρες, είναι η απλή ψώρα, που οφείλεται σε ένα παράσιτο -έτσι όπως λέγονται αυτοί οι μικροοργανισμοί- το οποίο διεισδύει στο δέρμα, επιμολύνει τον άνθρωπο από άλλο άνθρωπο και φτιάχνει κάτι μικρά τούνελ της τάξεως των 2-3 χιλιοστών. Μέσα εκεί κατοικοεδρεύει το θηλυκό μετά τη γονιμοποίηση από το αρσενικό, γεννάει τα αυγά του, αφήνει τα περιττώματά του και όλο αυτό τρέφεται από την απολέπιση της επιδερμίδας μας, της κερατίνης και προκαλεί μια πολύ κακή φαγούρα, η οποία επιδεινώνεται όταν κανείς ξαπλώνει γιατί ζεσταίνεται και το παράσιτο αυτό τότε αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα ή όταν κανείς κάνει ζεστό μπάνιο. Βεβαίως αυτή η απλή ψώρα θα πρέπει να θεραπευτεί. Δεν μεταδίδεται με μια τυχαία επαφή, πρέπει να έχει κανείς μια σχετική στενή επαφή με το άτομο για να μπορέσει να μεταδοθεί. Σπανίως μεταδίδεται με μια απλή χειραψία, ένα απλό αγκάλιασμα, με ένα άγγιγμα. Μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα στα άτομα που είναι στο ίδιο περιβάλλον, είτε οικογενειακό, είτε σε διάφορα ιδρύματα, είτε σε διάφορους χώρους που μπορεί να συνυπάρχουν. Η μετάδοση γίνεται απευθείας από το δέρμα γι’ αυτό μια από τις πράξεις που μπορεί να μεταδοθεί είναι η σεξουαλική πράξη. Άρα με απευθείας επαφή των σωμάτων, αλλά και μέσω κλινοσκεπασμάτων ή χρήση των ίδιων πετσετών κλπ. Γι’ αυτό όπου εκδηλώνεται ψώρα στην οικογένεια αυτών των ατόμων δίδεται προληπτική αγωγή. Αυτή είναι η απλή ψώρα».
Όσον αφορά στη νορβηγική ψώρα που αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό στα Χανιά, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι μια σπάνια μορφή ψώρας που ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία τον 19ο αιώνα.
Η ιδιαιτερότητα της νόσου έγκειται στο γεγονός ότι προκαλεί τεράστιο αριθμό παρασίτων στο δέρμα, πολύ μεγαλύτερο από την κοινή ψώρα, ενώ όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και σπάνια επηρεάζει υγιείς πληθυσμούς, γι’ αυτό δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή:
«Η νορβηγική ψώρα ή ψώρα που κάνει εφελκίδες, ονομάστηκε νορβηγική διότι ανακαλύφθηκε το 1800 στη Νορβηγία και μάλιστα τότε οι επιστήμονες ότι επρόκειτο περί λέπρας. Αυτή η μορφή έχει το εξής ιδίωμα. Προκαλεί τεράστιο φορτίο παρασίτων, 100 και 200 φορές περισσότερο από την κοινή ψώρα και προκαλεί τις λεγόμενες εφελκίδες. Αυτό που δημιουργείται μοιάζει πολύ με τις πολύ παραμελημένες μυρμηγκιές ή τις βλάβες που κανείς βλέπει σε ψωρίαση. Αυτή η ψώρα είναι πολύ σπάνια, επομένως δεν πρέπει να φοβούνται τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, διότι σε υγιείς πληθυσμούς σπανίως επιπλέκει αυτή την ψώρα τους ανθρώπους. Παρατηρείται όμως σχετικά συχνότερα σε ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό, σε άτομα με ειδικές ανάγκες ιδιαίτερα με ψυχονευρολογικά νοσήματα με μείωση του ανοσοποιητικού και με ανθρώπους με νευροπαθητικά νοσήματα τα οποία δεν αισθάνονται τη φαγούρα. Το κύριο σύμπτωμα της ψώρας είναι η φαγούρα. Εκεί έρχεται το ιδίωμα ότι μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα σε σχέση με την κοινή ψώρα. Δεν επιπλέκει όμως ανθρώπους που είναι καλά στην υγεία τους».
Αναφερόμενος στο περιστατικό νορβηγικής ψώρας που διαγνώστηκε σε παιδί με ειδικές ανάγκες σε σχολείο στα Χανιά, ο καθηγητής κ. Τζανάκης εξήγησε τη συχνότερη εμφάνιση της νόσου, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το συγκεκριμένο περιστατικό εφόσον έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες απολύμανσης και εφόσον όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με το παιδί λαμβάνουν προληπτική θεραπεία.
«Το περιστατικό παρατηρήθηκε και διαγνώστηκε σε παιδάκι με ειδικές ικανότητες και πάρθηκαν όλα τα μέτρα. Το σχολείο ξανά λειτουργεί, θα πάρουν θεραπεία και όλοι οι εμπλεκόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή με το παιδάκι. Πρέπει να γίνει καθαριότητα κυρίως στον ιματισμό που χρησιμοποιήθηκε, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες καθαριότητες σε επιφάνειες κλπ. Μια απλή καθαριότητα. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Στο σχολείο έγινε απολύμανση με απλά απολυμαντικά. Τη θεραπεία την αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι δερματολόγοι. Το φάρμακο που έχει εγκριθεί τελευταία για αυτές τις αρρώστιες και ιδιαίτερα για τη νορβηγική ψώρα είναι η πασίγνωστή μας ιβερμεκτίνη, η οποία είχε πολλές συζητήσεις εάν κάνει καλό στον κορονοϊό και κάποιοι μάλιστα την επικαλούνται, ενώ απεδείχθη ότι δεν ήταν αποτελεσματική στην κορονοϊό. Αυτό είναι το φάρμακο για μερικές από αυτές τις μορφές μαζί βέβαια με αλοιφές και θεραπευτικά δερματικά σκευάσματα που δίνουν οι δερματολόγοι. Είναι μια εύκολη σχετικά νόσος για την αντιμετώπιση, αρκεί να τηρηθούν αυτά που θα πει ο γιατρός».