Για μια ακόμα φορά τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν στην Κρήτη και τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το περασμένο φθινόπωρο από το περιφερειακό συνέδριο που είχε γίνει στο Ηράκλειο, έγιναν αντικείμενο συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχε στα Χανιά, με τους φορείς της Κρήτης.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η επίσκεψη του έγινε με στόχο να ελέγξει το στάδιο υλοποίησης των έργων. Από πέρσι το φθινόπωρο ωστόσο έως σήμερα, ειδικά σε ότι αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ελάχιστα πράγματα έγιναν, αφού οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, κάτι εξ άλλου που επεσήμανε και ο περιφερειάρχης.
Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε αρχικά με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και στη συνέχεια προήδρευσε συζήτησης, παρουσία των υπουργών Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης, αντιπεριφερειαρχών, βουλευτών, δημάρχων και άλλων θεσμικών εκπροσώπων, ο κ.Τσίπρας εξήγησε ότι με την επίσκεψη του στα Χανιά ανοίγει ένας κύκλος περιοδειών που θα πραγματοποιήσει το φθινόπωρο σε όλη τη χώρα για να δει σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα που εξήγγειλε στα περιφερειακά συνέδρια. «Για να ελέγξουμε το πώς προχωρά η υλοποίηση των εξαγγελιών που από κοινού καταλήξαμε στα περιφερειακά συνέδρια, τα οποία κατά την άποψή μου ήταν μια πολύ σημαντική τομή, ένας θεσμός, που μας δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει συλλογικά να κουβεντιάζουμε, να συνθέτουμε και να καταλήγουμε σε αποφάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του κάθε τόπου ξεχωριστά, για να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Για εμένα, λοιπόν, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να δούμε την ταχύτητα υλοποίησης, πού υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Διότι εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα από κοινού σχεδιάσαμε, πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά» ανέφερε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: «Τώρα που ανασαίνουμε, γιατί μετά τη λήξη των μνημονίων αρχίζουμε να παίρνουμε ανάσες, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για μας, να επιβλέψουμε, και εγώ προσωπικά, την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.
Είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους δημάρχους του νομού Χανίων και τον περιφερειάρχη. Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε εξαγγείλει μεγαλόπνοους σχεδιασμούς. Είναι στοίχημά μας αυτοί να προχωρήσουν γρήγορα».
Ωστόσο, τουλάχιστον στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός πέρα από την καλή πρόθεση για την υλοποίηση έργων, δεν ανέφερε κάτι πιο συγκεκριμένο για τα έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη πλην του ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργούν δυσκολίες. Ειδικότερα ανέφερε: «Γνωρίζω ότι για την περιφέρεια Κρήτης έχουν τα τρία αυτά χρόνια δρομολογηθεί πιστώσεις ικανοποιητικές, μεγαλύτερες σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η δρομολόγηση των πιστώσεων, αλλά και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες για να ξεκινήσει η υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων συνολικά για την περιφέρεια της Κρήτης. Και θα ήθελα βέβαια να δούμε και με τον περιφερειάρχη, ειδικότερα το ζήτημα του ΒΟΑΚ, την εξέλιξη και δρομολόγηση των διαδικασιών, αλλά και του αεροδρομίου στο Καστέλι».
Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης-συζήτησης με τον πρωθυπουργό, δεν ανέφερε κάποια νέα εξέλιξη όσον αφορά το μεγάλο και σημαντικό έργο του ΒΟΑΚ, τόνισε όμως ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργούν σημαντική καθυστέρηση στο έργο.
«Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης. Από τον Βόρειο Οδικό Άξονα, που θα ξεκινά από την Κίσσαμο και θα φτάνει Σητεία, το μεταφορικό ισοδύναμο, που είναι ένα θέμα από το οποίο και η Κρήτη θα πρέπει να επωφεληθεί, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο νησί, όπως επίσης και η ενεργειακή αναβάθμιση με τη σύνδεση Κρήτης-Αττικής» είπε ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι: «Για όλα τα θέματα πήραμε τις απαντήσεις, χρειάζεται όμως να γίνει ένας συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και έδωσε εντολή ο κ. πρωθυπουργός στον κ. Πολάκη να συντονίσει όλο αυτό το έργο μεταξύ των υπηρεσιών, των δήμων και της περιφέρειας, για να μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα και να ξεμπλοκάρουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θεωρούμε ότι με αφορμή τη συνάντηση αυτή θα τρέξουν γρηγορότερα κάποια έργα».
Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο έργο του ΒΟΑΚ λέγοντας: «Βεβαίως ο προβληματισμός είναι για το Βόρειο Οδικό Άξονα ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι ακόμη γρηγορότερες. Είναι σε θετική κατεύθυνση η πρόταση του υπουργείου, έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, όμως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες».
Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο έργο οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ επανέλαβε ότι μπορεί να το αναλάβει ο ΟΑΚ και η Περιφέρεια, ζητώντας εμμέσως να περάσει η αρμοδιότητα εκτέλεσης του στους τοπικούς φορείς, ώστε να γίνει πιο γρήγορα. Δεν ανέφερε πάντως εάν έθεσε αυτό το ζήτημα στον πρωθυπουργό.
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης: «Πρέπει να δημοπρατηθούν τα 25 εκατομμύρια που αφορούν την οδική ασφάλεια για τον Βόρειο Οδικό Άξονα και τα οποία χρήματα τα έχει το υπουργείο Υποδομών. Η θέση η δική μας είναι πάλι η ίδια. Ότι δηλαδή ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ή η Περιφέρεια μπορεί να κάνει το έργο και δεν χρειάζεται το υπουργείο να έχει τον συντονισμό για τη δημοπράτηση των έργων».
Επίσκεψη στις ΤΟΜΥ Χανίων
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις δυο Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟ.Μ.Υ.) για να δει πως λειτουργούν και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΤΟΜΥ είναι ένας σημαντικός θεσμός.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Επισκέφτηκα εδώ μια τοπική μονάδα υγείας, δύο, γιατί συστεγάζονται, που είναι, θα έλεγα, μια πολύ σημαντική θεσμική τομή για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αν θέλετε, είναι επίσης ένα στοίχημα για μας, αξιακού χαρακτήρα στοίχημα. Διότι, εδώ, προσέρχονται κυρίως πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά ιατρεία. Μεγάλη μάζα πληθυσμού, που πριν εγκαινιάσουμε αυτό τον θεσμό, ήταν σε κοινωνικά ιατρεία ή χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας, πλέον, έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για μας. Είναι ένα έργο σημαντικό και έχει ιδιαίτερη σημασία να βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να καλύψουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών».