Ξεκίνησε στην ενδοχώρα της Κρήτης η πρώτη φάση εκτίμησης των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία στην ελαιοπαραγωγή του νησιού, καθώς κλιμάκια του ΕΛΓΑ πραγματοποιούν αυτοψία σε ελαιοκαλλιέργειες.
Ταυτόχρονα από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών- με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες χιονοπτώσεις- με τη συγκεκριμένη διαδικασία να διαρκεί δέκα εργάσιμες ημέρες.
Η αντιπροσωπεία του ΕΛΓΑ αποτελείται από επόπτες και γεωπόνους και έχουν ως στόχο την καταγραφή των ζημιών, μία διαδικασία που θα επαναληφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων από πλευράς ελαιοπαραγωγών.
Στις τάξεις των αγροτών επικρατεί προβληματισμός, καθώς το πλήγμα για την ελαιοπαραγωγή είναι μεγάλο και απομένει πλέον να διαπιστωθεί αν έχει επηρεαστεί και σε τι βαθμό η ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς οι επιπτώσεις του χιονιού είναι καταστροφικές για τον ελαιόκαρπο.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς δεν είναι μόνο η ζημιά στον ελαιόκαρπο αλλά και οι καταστροφές στα ίδια στα δέντρα. Η χιονόπτωση σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους είχαν σαν αποτέλεσμα κλαδιά να σπάσουν και ελαιόδεντρα να ξεριζωθούν.
Όσον αφορά τώρα την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία στο ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλο, καθώς η ισχυρή χιονόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες κοπάδια να αποκλειστούν στα ορεινά για μέρες, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους.
«Αυτή την στιγμή δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος της ζημίας, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να υπάρχει ζημιά. Αυτό είτε έχει να κάνει με σπασμένα κλαδιά είτε έχει να κάνει με τον καρπό. Αρκετά χωριά είναι αποκλεισμένα ακόμα στην ενδοχώρα της Κρήτης. Σίγουρα με τη βροχή ευελπιστούμε ότι θα λιώσουν τα χιόνια και θα μπορέσει και ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τις ζημιές και τα προβλήματα.
Οι παραγωγοί είναι ενημερωμένοι και ξέρουν ότι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις άμεσα. Από την στιγμή που οι ζημιές έχουν να κάνουν με τον καρπό οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ. Εφόσον έχουν να κάνουν με σπασμένα κλαδιά πάνω από ένα ποσοστό, η συγκεκριμένη ζημιά καλύπτεται μέσα από τα ΠΣΕΑ.
Αν υπάρχει πάγος και χιόνι πάνω στις ελιές κινδυνεύει και η ποιότητα του ελαιόκαρπου. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό και μας απασχολεί. Ολοκληρωμένη εικόνα θα αποκτήσουμε μόλις ο ΕΛΓΑ προχωρήσει στο τελικό στάδιο της καταγραφής των ζημιών», επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.
«Βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για το μέγεθος της καταστροφής στις ελαιοκαλλιέργειες. Σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα υπέστησαν ζημιές, καθώς αυτό πιθανότατα να έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί και το εισόδημα του αγρότη όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, αλλά και για την επόμενη.
Οι παραγωγοί προχωρούν στην υποβολή αιτήσεων για το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί και περιμένουμε την έναρξη της δεύτερης φάσης εκτίμησης των καταστροφών από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ», τονίζει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Καμπιτάκης.