Ξεκίνησε η υλοποίηση των έργων ανάπλασης οικισμών του Δήμου Μυλοποτάμου, τα οποία αφορούν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων.
Το μεγαλύτερο από αυτά υλοποιείται στις Μαργαρίτες και είναι ύψους 900.000 ευρώ. Περιλαμβάνει αποκαταστάσεις, πλακοστρώσεις και διαμορφώσεις οδών και πλατειών με υλικά συμβατά με την περιοχή και στόχο τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του οικισμού, ο οποίος είναι υψηλής πολιτιστικής αξίας.
Αντίστοιχα έργα θα γίνουν σε μικρούς οικισμούς, επίσης ιδιαίτερης πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής δομής, με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
Πρόκειται για τους οικισμούς Καλλέργος, Καλανδαρέ, Καλαμάς, Πασαλίτες και Μελισσουργάκι με προϋπολογισμό 420.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο έχει δημοπρατηθεί και έχει τοποθετηθεί ανάδοχος για την υλοποίησή του.
Εργολάβος έχει όμως τοποθετηθεί και στον οικισμό Κράνα της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίων, η ανάπλαση της οποίας θα κοστίσει περίπου 240.000 ευρώ, ενώ στη φάση των γραφειοκρατικών διαδικασιών συμβασιοποίησης του έργου βρίσκεται η ανάπλαση του οικισμού Αλόιδες με περίπου 150.000 ευρώ.
Οι αναπλάσεις αυτές αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου του Δήμου Μυλοποτάμου με θέμα «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Δομημένου Περιβάλλοντος Περιοχών Δήμου Μυλοποτάμου», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης» στον τομέα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση» του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.
Στο ίδιο πρόγραμμα έχει ενταχθεί επίσης η αναστύλωση και ανάδειξη δύο παλαιών ιστορικών σχολικών κτιρίων στην Κράνα και στις Δαφνέδες, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί προκειμένου να ανακατασκευαστούν με προϋπολογισμό 190.000 ευρώ.
Το παλιό σχολείο της Κράνας προορίζεται να φιλοξενήσει την έδρα του «Πανεπιστημίου των Ορέων», ενώ στο παλιό σχολείο των Δαφνέδων θα διαμορφωθεί το κτίριο και η αυλή του για να φιλοξενεί στο εξής πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού και του δήμου.
Ένα ιδιαίτερο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα είναι η αξιοποίηση παλαιού, παραδοσιακού χαρακτήρα κτιρίου στην Αξό, δωρεά του συνταξιούχου δασκάλου Αντώνη Δαφέρμου.
Η προετοιμασία της συγκεκριμένης παρέμβασης έφτασε στο τέλος της, καθώς αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης από τη διαχειριστική Αρχή του προγράμματος.
Θα μετατραπεί σε Ανοικτό Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ.
Στο σύνολό τους οι παραπάνω παρεμβάσεις αποτελούν ένα «πλέγμα» αλληλένδετων δράσεων, οι οποίες στόχο έχουν την ανάδειξη ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.