Η καρδιά των απόδημων Κρητών θα χτυπά στα Χανιά μέχρι και την Κυριακή 28 Ιουλίου, καθώς μέλη παγκρήτιων συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα έρευνας, εκπαίδευσης, καινοτομίας και μετανάστευσης.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες. Η πρώτη είχε θέμα «Οι Κρήτες στον κόσμο.. 1913-2013» και η δεύτερη «Εκπαίδευση έρευνα και καινοτομία στην Κρήτη» Οι Κρήτες στον κόσμο… 1913-2013. Η εκπαίδευση και η έρευνα στην Κρήτη και οι δεσμοί των ΑΕΙ της Κρήτης με τον Κόσμο. Η Μετανάστευση της Εκπαίδευσης.
Την κήρυξη της επίσημης έναρξης του συνεδρίου έκανε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος μέσα από τον χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σας θεωρούμε άξιους πρεσβευτές του τόπου μας στο εξωτερικό και είναι στο χέρι όλων μας να πάμε πιο ψηλά την Κρήτη μας. Να τονώσουμε την οικονομία του νησιού μας με την προώθηση στο εξωτερικό των Κρητικών πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων αλλά και του τουρισμού μας», είπε χαρακτηριστικά στους όπου γης Κρήτες ο Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να υπάρχει η μεταξύ μας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να φέρουμε όλους τους Κρήτες πιο κοντά για ένα καλύτερο αύριο για το νησί μας. Θεωρώ ότι μόνο με τη συμπόρευση, τη συνεργασία, τη συνέργεια και την ενότητα μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Είμαστε δίπλα σας και σας νιώθουμε δίπλα μας και θεωρώ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά για την Κρήτη. Άλλωστε γι’ αυτό τον σκοπό δημιουργήσαμε στην Περιφέρεια Κρήτης το Γραφείο Απόδημων Κρητών για να είμαστε σε «ανοιχτή γραμμή» με τους απανταχού Κρήτες και τους φίλους της Κρήτης».
Τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο θα στεφθεί με επιτυχία εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρήτων, Αντώνης Τσουρδαλάκης: «Με μεγάλη χαρά και τιμή Κρήτες απόδημοι βρισκόμαστε εδώ στα Χανιά με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο Κρητών, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουλίου. Εύχομαι μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου να διατυπωθούν σκέψεις και προτάσεις προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα τη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Η τόνωση της τοπικής οικονομίας μπορεί να επιτευχτεί με την προώθηση των κρητικών προϊόντων και με την υλοποίηση επενδύσεων. Καλώ όλους τους Κρητικούς να δώσουν το «παρών» στο συνέδριο, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να γνωριστούμε Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος, το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα» επεσήμανε ο κ. Τσουρδαλάκης.
Χαρούμενος και συγκινημένος που επέστρεψε στην πατρίδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκητικής Ένωσης Αμερικής Γιάννης Σαρτζετάκης. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα που επιστρέφω στην πατρίδα. Έχω γεννηθεί στην Αμερική, ωστόσο έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές. Αν δεν έρθουν τα νέα παιδία στην Κρήτη να γνωρίσουν τον τόπο και την κουλτούρα μας, δεν πρόκειται να έρθουν ποτέ κοντά με την πατρίδα. Θέλω στα παιδιά μου να συνεχίσουν την παράδοση της οικογενείας μου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην οικονομική κρίση αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Γιάννης Επιτροπάκης. «Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης σ’ όλους τους Έλληνες. Σήμερα μετά από εκατό χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, η χώρα μας βιώνει μία πρωτόγνωρη κρίση. Την ίδια στιγμή παρατηρούμε ένα κύμα της μετανάστευσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει 150.000 Έλληνες μετανάστες προς 74 χώρες του κόσμου. 6.500 είναι μόνο οι γιατροί που έχουν έρθει στην Γερμανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία το 2012, 32.000 Έλληνες. Υπάρχουν χώρες που επωφελούνται μέσω της ελληνικής κρίσης, καθώς πολλοί νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Αγοράζουν τους Έλληνες επιστήμονες», υποστήριξε ο Γιάννης Επιτροπάκης.
Σκληρή δουλειά και εργατικότητα είναι σύμφωνα με τον γραμματέα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Ιωάννη Τρυπιδάκη το μυστικό επιτυχίας για τη νέα γενιά. «Είναι αναγκαίο να βγούμε από τη μιζέρια που κυριαρχεί στη χώρα μας. Να καλλιεργήσουμε τα μοναδικά ψυχικά προτερήματα που έχει ο Έλληνας και τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η κρητική γη. Να σταματήσουμε να κάνουμε πράγματα που αποτελούν τροχοπέδη στην πρόοδό μας και να κοιτάξουμε προς τα έξω. Στην Αυστραλία δεχόμαστε μετανάστες, τους υποδεχόμαστε όπως πρέπει, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να καταλάβουν τα ελληνόπουλα, ότι αν ακολουθήσουν τη σωστή συνταγή θα πετύχουν. Ποια είναι αυτή; Σκληρή δουλειά, τιμιότητα και εργατικότητα» δήλωσε ο γραμματέας της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας.
Ταυτόχρονα με τον παγκόσμιο συνέδριο Κρητών πραγματοποιείται και το συνέδριο νεολαίας. Η εκπρόσωπος των νεολαιών του παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών, Ξανθίππη Γελασάκη στην τοποθέτησή της, δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Έχουμε φέρει μαζί μας ένα μεγάλο κοντέινερ με ρούχα, τα οποία θα δοθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη σ’ όλη την Κρήτη. Του χρόνου θα συνεχίσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Κάθε καλοκαίρι είμαι εδώ και έχω την Κρήτη στην καρδιά μου. Εσείς την έχετε εδώ στην Κρήτη, για εμάς τους αποδήμους είναι μακριά. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά, πρέπει να το θέλεις πολύ για να έρθεις εδώ, και εγώ προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ».
Η Κρήτη και η διαχρονική παρουσία των Κρητών στην Αθήνα ήταν το θέμα της ομιλίας του προέδρου της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών Γιώργου Μαριδάκη.
«Το παγκόσμιο συνέδριο είναι ένα σημαντικό γεγονός για όλους εμάς τους κρητικούς. Πράγματι είναι μία δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας. Μέσα από το συνέδριο θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε τη σημασία που έχει ο πολιτισμός και η παράδοση στο να κρατηθεί ο κόσμος όρθιος. Μέσω του πολιτισμού της παράδοσης και της ιστορίας μας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο. Είμαι κοντά σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το καλό της Κρήτης και των Κρητών όπου γης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριδάκης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Μάρκος Πετράκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη χαρά των αποδήμων Κρητών να βρίσκονται στον τόπο που ξεκίνησαν. Η δική μας παρουσία έχει στόχο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας και με αυτά που θα προάγουν τον πολιτισμό. Παρουσιάζουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας προκειμένου νε διατηρήσουμε μία γέφυρα επικοινωνίας με την πατρίδα μας» δήλωσε ο Μάρκος Πετράκης εκπρόσωπος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.
08:30 Εγγραφές Εισηγητών και Συνέδρων.
09:30 3η Συνεδρία: Παραγωγικοί τομείς – Καινοτομία – Ανάπτυξη.
Συντονιστής κ. Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής.
Εισηγητές:
09:45 κ. Αριστομένης Συγγελάκης, οδοντίατρος, Πολιτικός Επιστήμων: «Μνήμη και χρέος: η διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα».
10:00 Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, κτηνίατρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ: «Διαχρονική αξία των προϊόντων του Πρωτογενή Τομέα και Ισόρροπη Ανάπτυξη της Κρήτης».
10:15 Δρ. Κωνσταντίνος Οικονομάκης, γεωπόνος, τ. τακτικός ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ: «Βότανα της Κρήτης: Ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος;».
10:30 κ. Νίκος Καραβιτάκης, πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Χανίων-Ρεθύμνου: «Δικτύωση και κρητικό κρασί, εκσυγχρονίζοντας τον Κρητικό Αμπελώνα».
10:45 κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΠΕ: «Οι Ελληνικές εξαγωγές και η πορεία τους παγκοσμίως. Η Κρήτη στις αγορές του κόσμου».
11:00 κ. Δημήτρης Γεωργαράκης, π. γεν. γραμματέας Τουρισμού, π. διοικητής ΥΠΑ, π. αντιπρόεδρος Eurocontrol, π. αντιπρόεδρος ΕΛΚΕ: «Τα Κρητικά Αεροδρόμια: Η Εξέλιξη και οι Σύγχρονες Προκλήσεις».
11:15 κ. Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη, πολιτικός μηχανικός-οικονομολόγος, π. προϊσταμένη Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης: «Υποδομές Μεταφορών και Δικτύων στη Κρήτη: Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών».
11:30 κ. Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος: «Η σημασία της Κρήτης στην Ελληνική ΑΟΖ».
12:00 Συζήτηση.
12:30 Διάλειμμα καφέ, προσφορά του Δήμου Χανίων.
13:00 4η Συνεδρία: Πολιτισμός – Τουρισμός – Οικονομία.
Συντονιστής: κ. Ελένη Μπρεδάκη – Μαρινέλλη, πολιτικός μηχανικός-οικονομολόγος.
13:15 Steve Vranakis, Executive Creative Director, Creative Lab, Google: «The Creativity inside Crete’. Using our ideas and technology to inspire the next generation and start making history again».
14:00 κ. Νίκος Σκουλάς, (NSA) επιχειρηματικός σύμβουλος, συγγραφέας: «Τουρισμός: Κινητήρια Δύναμη για την Ανάπτυξη της Κρήτης. Ο ρόλος των Κρητών της Διασποράς».
14:15 κ. Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ερευνητής: «Κρητικός διατροφικός πολιτισμός. Η χαμένη ευκαιρία της Κρήτης».
14:30 Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Πολιτιστική Κληρονομιά: Εξωτερική πολιτική, ήπια ανάπτυξη και οικονομία».
14:45 Αν. καθηγητής Δημήτριος Άγγλος, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής ΙΤΕ: «Πολιτισμός και Τεχνολογία στην Κρήτη, στην Ελλάδα, στον Κόσμo».
15:00 κ. Γιάννης Μαργαρώνης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων: «Η Εξωστρέφεια των Επιμελητηρίων μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών».
15:15 κ. Μιχάλης Μαρακάκης, πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων: «Αναπτυξιακός ρόλος της Τράπεζας Χανίων».
15:30 κ. Νίκος Μαστοράκης, οικονομικός διευθυντής και αναπληρωτής γεν. διευθυντής Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας: «Περιφερειακή Ανάπτυξη και πιστωτικό σύστημα».
15:45 Συζήτηση.
16:00 Ελαφρό γεύμα, προσφορά του Δήμου Κισάμου.
19:00 Συμμετοχή στα εγκαίνια της Έκθεσης Κρητικών Προϊόντων «Αγροτικός Αύγουστος 2013».
21:30 Επίσημο Δείπνο στο ΜΑΙΧ, από το Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη.
Επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων, της Νεολαίας των Αποδήμων Κρητών.