Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ξεκίνησε χθες η δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ που κατηγορείται για «άρνηση εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του Κρητικού λαού».
Η δίωξη εις βάρος του Γερμανού καθηγητή είχε ασκηθεί πριν ένα χρόνο από τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, Γιώργο Πατεράκη, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε με δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι ο κ. Ρίχτερ σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, όχι μόνο αμφισβητεί τα εγκλήματα πολέμου των ναζιστών στην Κρήτη, αλλά και παρουσιάζει τους Κρήτες αντί θύματα, θύτες.
Ο σάλος τον Νοέμβριο του 2014 δημιουργήθηκε με αφορμή προγραμματισμένη εκδήλωση ανακήρυξης του κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης κατόπιν εισήγησης του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.
Ο κ. Ρίχτερ δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο ίδιος αλλά εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορο του Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο, δικηγόρο Αθηνών.
Μάρτυρες κατηγορητηρίου ανεγνώσθησαν επτά άτομα και συγκεκριμένα οι: Μανούσος Παραγιουδάκης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑΑ, Κώστας Λάβδας και Δημήτρης Κοτρόγιαννος, καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Κρήτης, ο Λευτέρης Αυγενάκης βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ., Ηλίας Λουλούδης, καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αγίου Βασιλείου και Ευτύχης Τωμαδάκης, πανεπιστημιακός.
Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τον κατηγορούμενο και για την υποστήριξη του κατηγορητηρίου:
*Ο δικηγόρος Ρεθύμνου Νίκος Κοτζαμπασάκης, για λογαριασμό των μελών του Σωματείου Πληγέντων κατά τη ναζιστική κατοχή και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκη.
* Ο δικηγόρος Ρεθύμνου Γιάννης Νικολιδάκης, ως νομικός εκπρόσωπος του δήμου Αγίου Βασιλείου, για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
*Ο δικηγόρος Ηρακλείου Αντώνης Επιτροπάκης, για λογαριασμό του βουλευτή της Ν.Δ. Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου υπέβαλε ένσταση επί της δήλωσης παράστασης και ζήτησε αποβολή της πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας ότι οι παραπάνω δεν έχουν έννομο συμφέρον σε σχέση με την υπόθεση, αμφισβητώντας ταυτόχρονα την πληρότητα της δήλωσης πολιτικής αγωγής, η οποία κατά την άποψη του προκαλεί ακυρότητα.
Επί των παραπάνω, ο Εισαγγελέας της δικαστικής έδρας Ιωακείμ Κασσωτάκης πρότεινε παράσταση πολιτικής αγωγής μόνο για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και για τρία άτομα, απογόνους θυμάτων της ναζιστικής περιόδου.
Το Δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε να επιτραπεί η παράσταση πολιτικής αγωγής για όλους όσους προτάθηκαν, διατηρώντας όμως επιφύλαξη κατά την πρόοδο της δίκης.
Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Ν. Κοτζαμπασάκης, ζήτησε στη συνέχεια από το Δικαστήριο να κληθεί ο κατηγορούμενος να εμφανιστεί στο ακροατήριο και να απολογηθεί επί των κατηγοριών που αντιμετωπίζει.
Πρόσθεσε δε ο κ. Κοτζαμπασάκης ότι η απόφαση του Δικαστηρίου επί της υπόθεσης θα είναι μια ιστορικής σημασίας απόφαση.
Επί του αιτήματος, ο πρόεδρος της δικαστικής έδρας Ιωάννης-Αλέξανδρος Καργόπουλος, ανέφερε ότι το Δικαστήριο στην παρούσα φάση δεν κρίνει αναγκαία την παρουσία του κατηγορουμένου Χάινς Ρίχτερ καθ’ ότι αυτός ασκεί το νόμιμο δικαίωμα του. Πρόσθεσε όμως πως αν κατά την πρόοδο της δίκης κριθεί απαραίτητη η παρουσία του κατηγορουμένου, τότε θα κληθεί να εμφανιστεί.
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε πως ο κ Ρίχτερ, 78 ετών σήμερα καθηγητής πανεπιστημίου, ασκεί το νόμιμο δικαίωμα του να μην παρευρίσκεται στο δικαστήριο.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού καθηγητή, τον οποίο χαρακτήρισε ελληνιστή και φιλέλληνα που έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το μόνο λάθος που έκανε ήταν όχι να αρνηθεί τα εγκλήματα των Γερμανών, αλλά να συμπεριλάβει στο βιβλίο του και βιαιοπραγίες και εγκλήματα κρητικών.
Παράλληλα, υπέβαλε ένσταση σε ότι αφορά το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου, βάσει του οποίου δικάζεται ο εντολέας του, τον οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, επικαλούμενος απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου όπου, όπως είπε, δεδηλωμένος αρνητής της αρμένικης γενοκτονίας απελάβη του δικαιώματος του για ελεύθερη έκφραση.
Απευθυνόμενος επίσης στη δικαστική έδρα ανέφερε πως απόφαση για την υπόθεση Ρίχτερ θα χαράξει τη νομολογία.
Το Δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εξετάσει την ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης.
Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση για την υπόθεση εξετάστηκε μόνο ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης ως μάρτυρας και το Δικαστήριο, στις 16:30 περίπου, διέκοψε την ακροαματική διαδικασία λόγω παρέλευσης του ωραρίου, για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.
Να σημειωθεί ότι η δικαστική αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο που παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ακροαματική διαδικασία.
«Σέβομαι την ελευθερία του λόγου δεν δέχομαι την παραποίηση της ιστορίας»
Στην κατάθεση του ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στον τόπο καταγωγής του, τις Καμάρες Ηρακλείου όπου όπως είπε έχουν καεί δύο φορές από τους Γερμανούς. Μίλησε για τη γιαγιά του, 97 χρονών σήμερα, η οποία όπως είπε αν και έχει Αλτσχάιμερ το μόνο που θυμάται είναι ότι πήρε στα χέρια της τα τρία σκοτωμένα από τους ναζί αδέλφια της, για να τα θάψει στο χωριό. Επανέλαβε πολλές φορές ότι σέβεται την ελευθερία του λόγου αλλά όχι την παραποίηση της ιστορίας, όπως έκανε ο κατηγορούμενος και υποστήριξε πολλάκις ότι σκόπιμα και κακόβουλα ο Γερμανός καθηγητής έκανε τις συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του. Ο μάρτυρας δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης που ολοκαυτώθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να μετατρέπει τα θύματα σε θύτες και τους θύτες σε θύματα.
Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό από τη στάση αυτή του Γερμανού καθηγητή απέναντι στην ιστορία της Κρήτης και των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής. Ανέφερε δε ότι στο γραφείο του έχουν φτάσει επιστολές πολιτών όχι μόνο Κρητικών αλλά απ’ όλη την Ελλάδα, που μιλούν για παραχάραξη της ιστορίας.
Ερωτώμενος ο βουλευτής από τη δικαστική έδρα αν τέτοιες καταστάσεις μπορούν να υποκινήσουν το μίσος για τους κρητικούς ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε σε έναν Κρητικό που διαμένει στο Μόναχο το παιδί του οποίου, όπως είπε, υφίσταται bullying στο σχολείο λόγω της καταγωγής του.
Αναφερόμενος ο μάρτυρας στην απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης να αναγορεύσει πέρσι τον κατηγορούμενο σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε λόγο «για μαύρη σελίδα» στην ιστορία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τιμάς έναν άνθρωπο που παραποιεί κακόβουλα την ιστορία υβρίζοντας τα θύματα των κατακτητών και προβάλλοντας την αντίσταση του άμαχου πληθυσμού της Κρήτης την περίοδο της Κατοχής.
«Ο Χ. Ρίχτερ είναι φιλέλληνας, δεν αρνείται τα εγκλήματα των Γερμανών»
Να σημειωθεί ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Α. Αναγνωστόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη από κάποιους που θέλησαν να εκμεταλλευτούν τα πατριωτικά αισθήματα του Κρητικού λαού ενώ έκανε λόγο και για «ενδοφατριακές συγκρούσεις» εντός του πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντας τον εντολέα του θύμα των καταστάσεων αυτών.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος:
«Έχουμε φτάσει σε αυτή τη δίκη με αφορμή τις ενδοφατριακές αντιδράσεις και συγκρούσεις στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και στις αντιθέσεις μεταξύ καθηγητών. Και μετέπειτα έγινε εκμετάλλευση του γεγονότος. Ο καθηγητής Χ. Ρίχτερ είναι θύμα συγκεκριμένων ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τα πατριωτικά αισθήματα του κρητικού λαού προς ίδιον πολιτικό και άλλο όφελος. Κερδοσκοπούν δηλαδή ή πολιτικά ή δημαγωγικά .
Ο κ. Ρίχτερ είναι καθηγητής πανεπιστημίου, γνωστός φιλέλληνας και ελληνιστής που έχει γράψει 200 μελέτες και βιβλία για την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου. Ως φιλέλληνας μάλιστα έχει βραβευθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε καμιά περίπτωση δεν αρνείται τα εγκλήματα των Γερμανών εις βάρος της Κρήτης. Απλώς έκανε το λάθος να προσθέσει και κάποια εγκλήματα που διεπράχθησαν και από τη μεριά των Κρητικών. Εκατέρωθεν βιαιοπραγίες συμβαίνουν σε όλους τους πολέμους».