Η συγκομιδή άρχισε φέτος αρκετά νωρίς κυρίως σε περιοχές των Χανίων, όπως το Κολυμβάρι και το Ακρωτήρι, ενώ στους υπόλοιπους νομούς του νησιού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει αντλήσει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) από ελαιοτριβεία, θα καθυστερήσει μέχρι τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Πάντως, αρκετοί ελαιοπαραγωγοί στο νομό Ρεθύμνου έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ η καθυστέρηση αυτή αν και εγκυμονεί κινδύνους για απώλειες από ανέμους ή δακοπροσβολές, επιβάλλεται γιατί σε μια χρονιά με μεγάλη καρποφορία, η ελαιώση (λάδωμα) του καρπού, συνήθως καθυστερεί αλλά και η εξάντληση του καρπού (ξελάδωμα) στα ελαιοτριβεία είναι χαμηλή, όταν ο καρπός δεν έχει σχετικά ωριμάσει.
Ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, προσθέτει: «Οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι στις περιπτώσεις που άρχισε η συγκομιδή και η έκθλιψη στα Χανιά, κυμαίνονται στα 5,5 προς 1 και μπορούν να χαρακτηριστούν σχετικά καλές για αρχή της περιόδου και για χρονιά με μεγάλη καρποφορία. Έτσι, οι αποδόσεις μέχρι τώρα είναι σχετικά χαμηλές, αλλά αναμένεται με την πρόοδο του χρόνου να βελτιωθούν.
Οι οξύτητες για αρχή της περιόδου ήταν σχετικά καλές και κυμάνθηκαν από 0,3 έως 0,6 βαθμούς με μ.ο. στα 0,51 βαθμούς στο Κολυμβάρι, στα 0,45 στον Άστρικα και στα 0,40 στο Α.Σ. Πλατάνου.
Ο Δάκος, όπως λένε Ελαιοτριβεία, μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κάνει μικρές ζημιές, δεν ξέρουμε όμως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αργότερα, δεδομένου ότι, όπως παρατηρούν παραγωγοί, υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του εντόμου στα ελαιόδεντρα».
Στην Πελοπόννησο η συγκομιδή άρχισε και φέτος αρκετά νωρίς για την πρώιμη ποικιλία «Αθηνοληά» στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας και ο πρώτος διαγωνισμός που κάνει ο εκεί Συνεταιρισμός, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός για όλη τη χρονιά, πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.
Η κατακύρωση έγινε με τιμή 2,911 ευρώ/κιλό για ποσότητα 85 τόνων στην εταιρεία «Βιολογικά-Οικολογικά Προϊόντα Σητείας», στην οποία μετέχει και η Μονή Τοπλού. Η τιμή αυτή θεωρείται αρκετά καλή, αφού είναι υψηλότερη κατά 0,5 ευρώ περίπου από την αντίστοιχη περυσινή. Οι άλλες προσφορές που δόθηκαν στη δημοπρασία ήταν 2,60 και 2,67 ευρώ/κιλό, ενώ την ίδια ημέρα αγοραπωλησίες έγιναν και με 2,70 ευρώ/κιλό.
Στην Ισπανία η συγκομιδή άρχισε κατά περιοχές, με στόχο την παραγωγή κάποιων ποσοτήτων ποιοτικού ελαιολάδου, μια και οι παγετοί που συνήθως συμβαίνουν εκεί και προκαλούν κακές οσμές και σκούρο χρώμα στο λάδι, με συνέπεια την ανάγκη για αποσμήσεις, δεν είναι απίθανοι με την έλευση του χειμώνα.
Σε ό,τι αφορά το κόστος του ελαιολάδου, ο κ. Μχελάκης τονίζει ότι οι τιμές παραγωγού που προσφέρονται αυτή την εβδομάδα, είναι υψηλότερες σε Ελλάδα και Ισπανία και σχετικά χαμηλότερες στην Ιταλία. Έτσι, για ελαιόλαδα έξτρα παρθένα 0,3 βαθμών, συμφωνά με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 13ης Νοεμβρίου, που στέλνεται στους Δήμους και δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα του www.sedik.gr, κυμαίνονταν στην Κρήτη από 2,20 έως 2,50 ευρώ, στην Πελοπόννησο από 2,30 έως 2,66 ευρώ και στην Λέσβο στα 1,90 ευρώ.
Στην Ισπανία την εβδομάδα 7-13 Νοεμβρίου οι αγοραπωλησίες ήταν μειωμένες και οι τιμές κυμανθήκαν στα 2,94 η μέγιστη, στα 2,50 η μέση και 2,43 η ελάχιστη, ενώ στην Ιταλία την βδομάδα 29/10-4/11 κυμανθήκαν στα 2,06 έως 2,93 ευρώ, επίπεδα που ήταν αρκετά χαμηλότερα από ότι τα αντίστοιχα περυσινά.