Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ανάπλασης της περιοχής και προστασίας του νερού στην Αργυρούπολη του Δήμου Ρεθύμνου. Ο εργολάβος που ανέλαβε την υλοποίηση της μελέτης ξεκίνησε την εκτέλεση των εργασιών την περασμένη εβδομάδα και ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι υποδομές που απαιτούνται για το έργο διαχείρισης των εκροών των πηγών της Αργυρούπολης, ταυτόχρονα με την υλοποίηση παρεμβάσεων οι οποίες στοχεύουν στην αισθητική αναβάθμιση του παραδοσιακού οικισμού, που αποτελεί κομβικό σημείο για την επίσκεψη ντόπιων και τουριστών στις πηγές.
Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
– Τοποθέτηση αγωγών νερού για την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού στις πηγές.
– Αποκατάσταση και εξωραϊσμός του περιβάλλοντος, από παρεμβάσεις επιδιόρθωσης βλαβών και εμφανών δικτύων.
Το έργο, προϋπολογισμού 110.700 ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΡ.
Με βάση τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, προχωράει αρχικά στις εργασίες που απαιτούνται για την απομάκρυνση των εμφανών δικτύων (λάστιχα νερού) στους μικρούς καταρράκτες, τα οποία μέχρι σήμερα είναι ορατά στους επισκέπτες.
Στην πορεία του έργου, υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογίας, θα κατασκευαστούν γούρνες νερού στο επίπεδο του κεντρικού δρόμου, ώστε ο επισκέπτης να μην χρειάζεται απαραιτήτως να περπατήσει έως τα σκαλάκια, ενώ οι γούρνες θα «πρωταγωνιστήσουν» και στο επίπεδο της λίμνης. Οι σημερινές που βρίσκονται σε πλήρη αχρηστία, θα ανακατασκευαστούν και θα δοθούν προς χρήση.
Ακόμα, θα τοποθετηθούν ξύλινα κιγκλιδώματα και θα αντικατασταθούν τα παλαιά ενώ σε διάφορα σημεία, που θα έχουν την έννοια του χώρου στάσης, προβλέπεται η τοποθέτηση καθισμάτων. Κιγκλιδώματα και πέτρινος τοίχος προβλέπεται να κατασκευαστεί και στο δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι.
Η ανάπλαση περιλαμβάνει και διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, καθώς θα κατασκευαστεί ράμπα ώστε να είναι εφικτή η άνοδος τους στο πρώτο επίπεδο των πηγών.
Σχετικά με την προστασία του νερού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης ενός μεγάλου τμήματος της πόλης του Ρεθύμνου, η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση προστατευτικού με διαφανή υλικά στο κανάλι ύδρευσης. Σήμερα το σημείο είναι απροστάτευτο και η συγκεκριμένη παρέμβαση κρίνεται αναγκαία, ώστε να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος της άσκοπης εναπόθεσης αντικειμένων στο σημείο από όπου εξελίσσεται η ροή του πόσιμου νερού.
Εν τω μεταξύ, πέραν των παρεμβάσεων ανάπλασης, τις επιδιορθώσεις των δικτύων και την τοποθέτηση νέων αγωγών νερού για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, η ΔΕΥΑΡ έχει προχωρήσει σε παρέμβαση με σκοπό αφενός να αυξηθεί η παροχετευτικότητα στο δίκτυο ύδρευσης από τις πηγές και αφετέρου να περιοριστεί στο ελάχιστο το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης σπατάλης νερού.
Μετά τον κίνδυνο λειψυδρίας που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας της μείωσης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων από τις πηγές της Αργυρούπολης, συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, έχουν εργαστεί ήδη στην περιοχή και με τις παρεμβάσεις που έχει σχεδιαστεί να γίνουν, εκτιμάται ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για άμεση ενίσχυση της υδροδότησης του Ρεθύμνου από τα νερά των πηγών, εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2013 η παροχή νερού στις πηγές της Αργυρούπολης ήταν μειωμένη κατά 40%, την ώρα που η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 20%, τόσο λόγω της μεγαλύτερης τουριστικής κίνησης, όσο και λόγω των τεράστιων ποσοτήτων υδάτων που καταναλώνονταν για καλλιέργειες και άλλες χρήσεις, από αγρότες και επιχειρηματίες.
Η μείωση των ποσοτήτων από τις πηγές Αργυρούπολης οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της τροφοδότησης της πόλης του Ρεθύμνου από τη λίμνη Κουρνά, καθώς το 70% του νερού που κατέληγε στις βρύσες των κατοικιών προερχόταν από τον Κουρνά, ενώ μόλις το 30% από τις πηγές.
Σημειώνεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η τροφοδότηση της πόλης από τη λίμνη Κουρνά έφτανε το ανώτερο στο 40-50%, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό, τόσο όσον αφορά την ποιότητα (το νερό από τις πηγές Αργυρούπολης διαθέτει καλύτερα χαρακτηριστικά) όσο και την ποσότητα, διότι η στάθμη της λίμνης Κουρνά μειώθηκε σημαντικά και υπήρξε κίνδυνος να αποκλειστεί η παροχή νερού και από τον Κουρνά προς την πόλη του Ρεθύμνου.