Σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα μετεξελίχθηκε και επίσημα το ΤΕΙ Κρήτης μετά και την ψήφιση στη Βουλή Πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται η ίδρυση νέου Πανεπιστημίου στη Κρήτη: του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕλΜεΠ) με έδρα το Ηράκλειο.
Στο νέο Πανεπιστήμιο περιλαμβάνεται μια Σχολή (με Κοσμητεία) που έχει έδρα το Ρέθυμνο -Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών- η οποία συστήνεται άμεσα.
Η σχολή θα απαρτίζεται από δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (μετεξέλιξη του υπάρχοντος τμήματος) που θα λάβει άμεσα νέους φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2019 (θα είναι στο φετινό Μηχανογραφικό) και ενός πενταετούς τμήματος Μουσικών Σπουδών, όπου η ακαδημαϊκή του λειτουργία θα ξεκινήσει με απόφαση της Συγκλήτου του ΕλΜεΠ, όταν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές (υλικές και άυλες) αλλά όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του νέου Πανεπιστημίου (ΠΕΚ) εντάσσεται ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser με τον εξοπλισμό του και το νεόδμητο κτίριό του στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου.
Από την άποψη της διοικητικής δομής στο Ρέθυμνο θα υπάρχουν πλέον τρία τμήματα διοικητικών υπαλλήλων (από ένα που υπάρχει σήμερα). Τα τμήματα αυτά θα είναι η Γραμματεία της Κοσμητείας και δύο τμήματα Γραμματειών Τμημάτων. Η στελέχωση αυτών των τμημάτων με διοικητικούς υπαλλήλους μπορεί να ενισχυθεί με την ηλεκτρονική κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων (μετατάξεις ή αποσπάσεις) στην οποία το νέο ίδρυμα θα συμμετέχει από φέτος.
Ως σταθμό στην ιστορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κρήτης χαρακτηρίζει την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου η πρυτανεία του ΤΕΙ Κρήτης.
Σε ανακοίνωσή της τονίζεται ότι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι το μόνο στην Κρήτη με εγκαταστάσεις από άκρη σε άκρη του νησιού και το οποίο όπως αναφέρει θα πρέπει να στηριχτεί από την πολιτεία για να εκπληρώσει τους στόχους του.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με έδρα το Ηράκλειο, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Η εξέλιξη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, μετά από μια εξαιρετική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα όμως από το 2001 που εντάχθηκε στον τεχνολογικό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι ένα βαρυσήμαντο γεγονός για την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης και, κυρίως, για την κρητική κοινωνία.
Σήμερα είναι μέρα χαράς, ικανοποίησης και αναγνώρισης για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Κρήτης και για ολόκληρη την Κρήτη. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν σκληρά και αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.
Η λειτουργία έντεκα πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Σεπτέμβριο του 2019 και η ίδρυση άλλων έξι Τμημάτων στα επόμενα χρόνια, σε σημαντικά επιστημονικά πεδία όπως για παράδειγμα των επιστημών Μηχανικής, της Γεωπονίας, της Υγείας, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, των Μουσικών Σπουδών και της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σηματοδοτεί μια νέα, λαμπρή σελίδα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κρήτη.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το μόνο στην Κρήτη με εγκαταστάσεις από άκρη σε άκρη του νησιού, από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά, θα πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, για να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους του: Υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, ποιότητα στην έρευνα και έμφαση στην καινοτομία, διαρκής εξωστρέφεια, ανάπτυξη στενών δεσμών με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, υποστήριξη των φοιτητών με αύξηση των πόρων για τη φοιτητική μέριμνα.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα επιδιώξει, ακόμη περισσότερο, τις συνέργειες με τα άλλα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης. Έχει ήδη υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας για την από κοινού διοργάνωση διδακτορικών σπουδών με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από το Σεπτέμβριο του 2019, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες κοινές δράσεις.
Όραμά μας είναι, σύντομα, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να αποτελέσει ακαδημαϊκό πόλο ποιότητας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ξεκινά σήμερα το ταξίδι του. Ένα ταξίδι δύσκολο, φιλόδοξο, απαιτητικό, που θα οδηγήσει στην καταξίωσή του στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας. Προσδοκία μας αλλά και πεποίθησή μας είναι ότι θα τύχει της υποδοχής που του αρμόζει, από όλους τους ακαδημαϊκούς και μη φορείς, οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα δημιουργικό αύριο.