Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορονοϊό, όπως έχουν γράψει ήδη τα «Ρ.Ν.» και ανακοίνωσε χθες και επίσημα στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με ακόμα τρεις μελέτες που θα τρέξουν το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα.
Ωστόσο η μελέτη που θα γίνει στην Κρήτη είναι η μόνη από τις τέσσερις που θα γίνει σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού 1.400 ατόμων και από τους τέσσερις νομούς του νησιού με τη μέθοδο μάλιστα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης (αναλογικότητα σε ηλικία, σε φύλλο, γεωγραφικές περιοχές), έτσι ώστε τα αποτελέσματα της να είναι άρτια επιστημονικά.
Η μελέτη αυτή έχει στόχο τη χαρτογράφηση του ανοσολογικού προφίλ του πληθυσμού της Κρήτης, τον εντοπισμό δηλαδή του επιπέδου αντισωμάτων και τον καθορισμό του επιπέδου ανοσίας του κρητικού πληθυσμού.
Η επιστημονική μελέτη θα γίνει υπό την ευθύνη του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης και του τομέα κοινωνικής ιατρικής της ιατρικής σχολής του Π.Κ. υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή κλινικής ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργου Σουρβίνου και του καθηγητή γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστου Λιονή.
Η μελέτη αυτή αναμένεται να δώσει ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για τη διασπορά του ιού στο νησί, αλλά και για το επίπεδο της ανοσίας στον κρητικό πληθυσμό, στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία τόσο για το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ όσο και για την υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, γίνονται τρεις ακόμα μελέτες σε όλη τη χώρα. Όπως ανέφερε πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα, για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 έως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς – η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο Σ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτίσει απέναντι στον κορονοϊό η χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε «εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού». Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα, όπως είπε ο καθηγητής, και αυτά θα προκύψουν από τα συμπεράσματα των παραπάνω μελετών.
Με τα έως τώρα δεδομένα, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμη. «Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ο κορονοϊός, δηλαδή να εμφανίζεται κάθε χρόνο όπως τη γρίπη, ακόμα κι αν έχουν βρεθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του.