Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ…
Το επόμενο διάστημα και πιθανότατα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένεται να ξεκινήσει σε 26 συνολικά δημοτικά σχολεία του μητροπολιτικού Δήμου στο Ρέθυμνο, το ευρωπαϊκό σχολικό πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος. Πρόκειται για ένα δεύτερο -ανεξάρτητο από τα «σχολικά γεύματα- πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται μόνο σε μαθητές δημοτικών σχολείων.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά, τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να του αποσταλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία τόσο των σχολείων, όσο και των μαθητών που θα συμμετέχουν.
Για την φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 71 επιπλέον σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε πανελλαδικό επίπεδο και 11.062 επιπλέον μαθητές (επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο). Συνολικά δηλαδή, στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 828 δημόσια δημοτικά σχολεία και θα ωφεληθούν από αυτό 149.179 μαθητές.
Συγκεκριμένα από την Κρήτη -όπου μάλιστα τα προϊόντα που θα διανέμονται, θα προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς- έχουν δηλώσει συμμετοχή 76 δημοτικά σχολεία από το Ηράκλειο και 26 από τον Δήμο Ρεθύμνου, ενώ οι μαθητές του Νομού μας που θα επωφεληθούν αγγίζουν σε αριθμό τις 4.496.
Εξάλλου, το ευρωπαϊκό σχολικό πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, είναι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου και στοχεύει στην «γνωριμία» των μικρών μαθητών με την υγιεινή διατροφή.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η κα Μαντά παρατήρησε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Αυτό είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα από εκείνο των «σχολικών γευμάτων» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας που ξεκίνησε πέρυσι και στόχο έχει να «μεταφέρει» στους μαθητές υγιεινές γαστρονομικά συνήθειες. Αυτό πάντως, που είδαμε στην πράξη κατά την περυσινή σχολική περίοδο, ήταν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που έφταναν στα σχολεία μας, ήταν ολόφρεσκα και πολύ καλά ποιοτικά. Μάλιστα τα προϊόντα αυτά προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στηρίζεται έτσι και η τοπική παραγωγή».
Πάντως όπως η ίδια πρόσθεσε, οι βασικοί σκοποί του προγράμματος είναι αφενός η ενίσχυση των θετικών στάσεων των μαθητών ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες μέσα από την συγκεκριμένη οργανωμένη παρέμβαση και αφετέρου η προώθηση της υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Ωστόσο, κατά την περσινή σχολική περίοδο έγιναν κατά μέσο όρο 7 διανομές φρούτων και λαχανικών και 23 διανομές γάλακτος στους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ διανεμήθηκαν επίσης και τρισδιάστατες πυραμίδες του υγιεινού τρόπου ζωής, οι οποίες αξιοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης ενημερώσεων και βιωματικών δράσεων από τα σχολεία σχετικά με την υγιεινή διατροφή και ειδικότερα την αναγκαιότητα ένταξης των φρούτων, των λαχανικών και του γάλακτος στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών.
Ακόμα πραγματοποιήθηκαν ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής στα σχολεία, όπου παρουσιάστηκαν συνταγές παρασκευής γευμάτων για παιδιά βασισμένες στα φρούτα, λαχανικά, γάλα, μέλι και ελαιόλαδο, ενώ σχεδιάστηκε και μια ιστοσελίδα με σκοπό την προβολή του προγράμματος.
Η εν λόγω ιστοσελίδα διαθέτει μάλιστα μια ειδικά σχεδιασμένη ενότητα για τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, στην οποία παρουσιάζεται εκπαιδευτικό υλικό σε θεματικές ενότητες, όπως η βιώσιμη παραγωγή, η αξία των φρούτων, των λαχανικών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην διατροφή και στο σώμα μας.
Επίσης γίνεται αναφορά στην αξία της άσκησης για την υγεία μας, στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, στην βιολογική γεωργία κ.α., καθώς και σε διαδραστικά παιχνίδια και εικονικές περιηγήσεις. Επιπλέον, υπάρχει και ενότητα που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς με υλικό για τα προαναφερόμενα θέματα, ενώ μεταξύ άλλων πέρυσι πραγματοποιήθηκαν και διαλέξεις στα σχολεία για γονείς και εκπαιδευτικούς από ειδικούς διαιτολόγους-διατροφολόγους.
Κανονικά συνεχίζεται και το πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων»
Εν τω μεταξύ κανονικά και χωρίς προβλήματα -παρά την γραφειοκρατία που απαιτείται καθημερινά- συνεχίζεται σε 12 δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων από το οποίο επωφελούνται 1.400 μαθητές που καθημερινά θα εξασφαλίσουν το μεσημεριανό τους φαγητό.
Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται και φέτος -για δεύτερη συνεχή χρονιά- από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και σε επίπεδο Κρήτης, συμμετέχουν 51 συνολικά σχολεία από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, εκ των οποίων τα 12 είναι από τον μητροπολιτικό Δήμο του Νομού.
Ο λόγος για τις παρακάτω σχολικές μονάδες: 1ο, 9ο, 10ο, 1ο δημοτικό σχολείο Ατσιπόπουλου, δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου, δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου, δημοτικό σχολείο Πρινέ, δημοτικό σχολείο Επισκοπής, δημοτικό σχολείο Αρμένων, δημοτικό σχολείο Γερανίου, δημοτικό σχολείο Γωνιάς και δημοτικό σχολείο Ρουσοσπιτίου.
Μιλώντας σχετικά στην εφημερίδα μας η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσες σχολικές μονάδες πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με σκοπό να ανακουφιστούν οικονομικά όσες οικογένειες μαθητών αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Στο σημείο αυτό η Ευαγγελία Μαντά σχολίασε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Τα σχολεία στα οποία θα υλοποιείται φέτος το πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων» δεν διαθέτουν κατά κύριο λόγο κυλικεία. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια από τον δήμο να εντάξει στο πρόγραμμα υποβαθμισμένες, κατά κάποιο τρόπο, περιοχές και γενικότερα περιοχές που υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όχι μόνο οικονομικές, αλλά ακόμα και απόστασης του σχολείου από τις περιοχές κατοικίας των μικρών μαθητών.
Θεωρώ πάντως πως πρόκειται για μία πολύ καλή προσπάθεια, καθώς τα δημοτικά που διαθέτουν κυλικεία, μπορούν να παρέχουν στους μαθητές πρωινό για παράδειγμα, ενώ με αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά αυτά θα εξασφαλίζουν και το μεσημεριανό τους γεύμα».
Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών. Εξάλλου, βάσει των όσων αναγράφονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα στόχο έχει την αντιμετώπιση -όσο είναι δυνατόν καλύτερα- των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.