Τέλος στην αρνητική εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, όπου πολλοί φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ΑΕΙ για σειρά ετών, χωρίς επί της ουσίας να σπουδάζουν, δίδει το υπουργείου Παιδείας, το οποίο με το νέο νόμο πλαίσιο θέτει σε άμεση εφαρμογή τις διαγραφές για τους «αιώνιους» φοιτητές.
Τα αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης ετοιμάζουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η «εκκαθάριση», καθώς ο νόμος πλαίσιο είναι σαφής και ξεκάθαρος και υπογραμμίζει ότι για τις τετραετείς σπουδές ισχύει η φοίτηση (ν+2), δηλαδή οι σπουδαστές έχουν περιθώριο δύο ακόμα ετών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ επιπλέον δύο χρόνια φοίτησης ισχύουν και για την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (καθώς ο προπτυχιακός χρόνος φοίτησης είναι περισσότερος).
Η διάταξη του νέου νόμου τίθεται σε ισχύ και αφορά και τους φοιτητές που εγγράφηκαν ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και εφεξής, ενώ διαφορετικό χρονικό περιθώριο που καθορίζεται από το έτος εγγραφής του κάθε φοιτητή ισχύει για τους παλαιότερους.
Το νοικοκύρεμα αυτό και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ξεκινήσει, καθώς οι «παλαιοί» φοιτητές έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος για το έτος που θα διαγραφούν αν δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους σε προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. «Όσοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια φοίτησης ίσης με 9 έτη ή άνω των 9 ετών, δηλαδή έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 (συμπεριλαμβανομένου) και νωρίτερα διαγράφονται στη λήξη του ακαδημαϊκού έτους: 13-14» αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης της σχόλης Κοινωνικών Επιστημών, ενώ ανάλογη προειδοποίηση έχει αναγραφεί για κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Το ποσοστό των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι μικρό συγκριτικά με άλλα ΑΕΙ» είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, ο οποίος τόνισε: «Έχουμε ήδη ενημερώσει κάποιους από τους φοιτητές ότι θα τους διαγράψουμε, ωστόσο δεν έχουμε τόσους πολλούς. Αυτό που πρέπει κανείς να δει, είναι τί γίνεται σε σχέση με την οικονομική κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν αν αυξηθεί ο αριθμός τους, δηλαδή άνθρωποι που λόγω της οικονομικής δυσχέρειας δεν μπορούν να θρουν να σπουδάσουν».
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο, πόσοι από τους παλαιούς φοιτητές είναι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για παράδειγμα τρία επιπλέον χρόνια από όσα προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών τους και πόσοι από αυτούς είναι ξεχασμένοι, έχοντας ξεπεράσει και τα δεκατρία. Ιδιαίτερα σύνηθες όμως είναι το φαινόμενο αρκετοί φοιτητές να είναι εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ και σήμερα να ασχολούνται επαγγελματικά με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο ή ένα ελάχιστο ποσοστό ίσως και να συνεχίζει να παλεύει ακόμα για να πάρει το πτυχίο του.
«Το ξεκαθάρισμα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας έχει αρχίσει, καθώς δια νόμου πλέον δεν μπορούν να υπάρχουν φοιτητές, οι οποίοι δεν παρακολουθούν ένα μέρος των σπουδών τους. Ο νόμος είναι σαφής και ξεκάθαρος και αφορά όλους τους φοιτητές. Σημειώνεται μάλιστα ότι «φοιτητής για ένα ΑΕΙ νοείται εκείνος που τουλάχιστον δηλώνει μαθήματα στα εξάμηνα. Δεν νοείται φοιτητής, ο οποίος δεν δηλώνει μαθήματα που συνεπάγεται ότι αν για δυο εξάμηνα ένας φοιτητής δεν δηλώσει μαθήματα διαγράφεται αυτοδικαίως, ασχέτως ποιό είναι το έτος εισαγωγής του» εξηγεί στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γ. Μητροφάνης από το τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας του Π.Κ.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως υπάρχει και διάταξη την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι φοιτητές και αφορά στην αναστολή των σπουδών κάποιου φοιτητή από ένα εξάμηνο έως και τέσσερα χρόνια εφόσον συντρέχουν βέβαια σοβαροί λόγοι: «Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα φοιτητή, ο οποίος έχει όλη την καλή διάθεση να σπουδάσει και έχει πρακτικούς λόγους κωλύματος, όπως για παράδειγμα μια εγκυμοσύνη, στρατός, κάποιο θέμα υγείας προβλέπεται και προβλεπόταν πάντα η λεγόμενη αναστολή σπουδών, που σημαίνει «παγώνω» τον χρόνο των σπουδών μου, δεν διαγράφομαι, ζητάω αναστολή από ένα εξάμηνο έως τέσσερα έτη και επανέρχομαι για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Και αυτό είναι μια σημαντική διευκόλυνση» καταλήγει.
Οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, όπως υποστηρίζουν ακαδημαϊκοί δεν επιβαρύνουν οικονομικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων, καθώς δεν έχουν δικαιώματα δωρεάν σίτισης, στέγασης, φοιτητικού πάσο αλλά και συγγραμμάτων, δεν παύουν όμως να αμαυρώνουν την εικόνα ενός Πανεπιστημίου.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...