Το πράσινο φως για την έγκριση της διαβίβασης των διοικητικών πράξεων-διαγραμμάτων τεσσάρων οικισμών, στην Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας και από εκεί στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επαναδημοσίευσης των ορίων τους και να νομιμοποιηθούν, σύμφωνα με όσα προβλέπει υπουργική απόφαση του Γιώργου Σταθάκη, έδωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου. Με εξαίρεση τον επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή Μιχάλη Ανδρουλάκη, που ψήφισε παρών όλοι οι σύμβουλοι υπερψήφισαν την προώθηση των διαγραμμάτων των οικισμών.
Να σημειωθεί ότι σε αυτή την πρώτη φάση έχουν επιλεγεί για τακτοποίηση-νομιμοποίηση των ορίων τους οι οικισμοί: Αδελιανός Κάμπος, Πηγιανός Κάμπος, Λούτρα και Σκουλούφια. Το κριτήριο επιλογής τους όπως ανέφερε ο εισηγητής αντιδήμαρχος Άγγελος Μαλάς, ήταν η οικοδομική ανάπτυξή τους με βάση τις πολεοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα περιβαλλοντικής φύσεως.
Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Χωροταξίας Άγγελος Μαλάς, ανέφερε πως πρόκειται ουσιαστικά για την θεραπεία ενός προβλήματος που έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά οικονομικά κι όχι μόνο πρόβλημα στον τόπο: «Πρόκειται για την θεραπεία ενός προβλήματος που βιώνει η κοινωνία και έχει ουσιαστικά εκμηδενίσει την οικοδομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Η διαδικασία λοιπόν η σημερινή είναι μια «θεραπεία» και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της για να την εφαρμόσουμε στην συνέχεια και στους υπόλοιπους οικισμούς που έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει κάθε οικισμός να αποσταλεί χωριστά για να μην επηρεάσει ο ένας τον άλλο. Θα αποσταλούν στην υπηρεσία της Περιφέρειας, η οποία θα ελέγξει τα σχεδία και θα τα διαβιβάσει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και μετά πάνε υπουργείο για προώθησή τους για έκδοση ΦΕΚ. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η όποια διόρθωση ή αλλαγή θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους και μετά θα μπαίναμε σ’ φαύλο κύκλο, αν τους είχαμε βάλει όλους μαζί. Οι τέσσερις θα «ανιχνεύσουν» το έδαφος, άλλωστε και από το ΣτΕ αυτήν την διαδικασία μας υπέδειξαν. Οι παράγοντες για την επιλογή των οικισμών ήταν η ύπαρξη μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας που προκύπτει από την έκδοση αδειών, από την επαγγελματική δραστηριότητα και σε πρώτη φάση τους επιλέξαμε, καθώς είναι λιγότεροι «περιβαλλοντικά ευαίσθητοι και εννοούμε ότι δεν είναι παραδοσιακοί, δεν είναι σε ζώνη Νατούρα και δεν έχουν ή δεν γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στην τοποθέτηση μεταξύ άλλων και αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης, υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή που θα ξεκινήσει μετά τη έγκριση του συμβούλιου αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την θεραπεία και των υπολοίπων οικισμών:
«Η σημερινή απόφαση είναι το εναρκτήριο λάκτισμα. Κατά την άποψη του ΣτΕ δεν χρειάζονταν καν υπουργική απόφαση για οικισμούς που δεν πειράζουμε τα όρια, διότι για άλλους υπάρχει η διαδικασία του ΠΔ του ’23. Εμείς σήμερα εμπιστευόμενοι την υπηρεσία την οποία θέλω να ευχαριστήσω, βεβαιώνουμε ότι τηρούμε τα όρια των οικισμών των ακυρωθέντων και κατόπιν αυτού τα διαγράμματα πάνε στην Περιφέρεια και το ΣΥΠΟΘΑ και μετά στο υπουργείο και με υπογραφή υπουργού φτάνουν στο ΣτΕ και από κει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βγει Π.Δ. Η διαδικασία είναι θεραπευτική» ανέφερε.
Υπέρ της διαδικασίας τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την αντίθεση της παράταξής του στο γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία αυτή συνολικά για όλους τους οικισμούς, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να τρέξουν ταυτόχρονα και οι διαδικασίες πολεοδόμησης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Νίνος είπε: «Μετά την έγκριση του συμβούλιου ξεκινά η διαδικασία και τα βήματα είναι η απόφαση για προώθηση της επανέγκρισης των ορίων των οικισμών στην ΠΕΧΩ από κει στο ΣΥΠΟΘΑ και ακολούθως στο υπουργείο και στην συνέχεια στο ΣτΕ. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Η άποψή μας είναι ωστόσο ότι με την επιλογή συγκεκριμένων οικισμών δημιουργούμε μεγάλη χρονική απόσταση δημοτών που θέλουν να εκμεταλλευτούν περιούσιες τους ή να κάνουν μεταβιβάσεις. Η παράταξή μας είναι υπέρ, θα ψηφίσουμε θετικά να διαβιβαστούν κατά τον πνεύμα εισήγησης υπηρεσίας και του νόμου αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους το επιχείρημα ότι αν απορριφθεί ένας ή δύο ή αν περάσουν όλοι ότι θα μπορούσε να προσφύγει εναντίον αυτών. Προεδρικά Διατάγματα θα γίνουν, θεωρώ ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε αλλά όπως λένε και οι μηχανικοί θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολεοδομικά κα σχέδια παράλληλα με αυτήν την διαδικασία».
Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή, ψήφισε παρών τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι θα πρέπει να προωθηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και όχι μόνο η οριοθέτηση των οικισμών. Θα πρέπει να φροντίσουμε για την βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξη τους λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο βραχυπρόθεσμο κέρδος αλλά και την μακροπρόθεσμη υπεραξία».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης υπερψήφισε την εισήγηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς καταλαβαίνουμε και βλέπουμε ότι πολύς κόσμος φτωχός έχει επενδύσει τις οικονομίες τους σε τέτοιες περιοχές και άλλοι προσπαθούν να κάνουν ένα σπίτι και δεν θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθούν στον αέρα. Είναι αιχμάλωτοι ενός συστήματος που κάνει ότι προάγει συμφέροντα αλλά στην πραγματικότητα τους σκάβει το λάκκο. Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε στο να βρεθεί φόρμουλα και να φύγουν από την αιχμαλωσία αυτοί οι άνθρωποι. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχουν κενά, δεν υπερψηφίζουμε. Παραμένει άλυτο το θέμα ειδικά στις περιοχές που έχουν έντονες πιέσεις να υπάρξει ουσιαστική πολεοδόμηση».
Ο Στέλιος Πετράκης τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ακολουθεί τη διαδικασία ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οικισμού.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των οικισμών παραβρεθήκαν πολίτες που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα όπου έχει προκύψει μηχανικοί, αρχιτέκτονες και συμβολαιογράφοι.