Από την Δημοτική Ενότητα του Νικηφόρου Φωκά ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι εργασίες για την αποκατάσταση βλαβών από θεομηνίες 2020, καθώς χθες υπογράφηκε η πρώτη από τις 11 συνολικά εργολαβίες του δήμου, που αφορούν σε τέτοιες παρεμβάσεις.
Η χρηματοδότηση του υπουργείου Υποδομών για αποκατάσταση βλαβών είναι υποπολλαπλάσια του μεγέθους της ζημίας που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες των δυο τελευταίων ετών στους οικισμούς του μητροπολιτικού δήμου και ανέρχεται σε μόλις 5 εκ. ευρώ. Όπως τόνισε ο δήμαρχος είναι δυσανάλογη και αναλογικά και συγκριτικά με άλλους δήμους της χώρας που δεν υπέστησαν τόσες ζημιές για αυτό και σε επαφές που έχουν γίνει τόσο με τον περιφερειάρχη όσο και με τον γενικό γραμματέα δημοσίων επενδύσεων κ. Σκάλκο υπάρχουν διαβεβαιώσεις για επιπλέον χρηματοδοτήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Χθες υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο Δημήτρη Ανυφαντάκη που θα προχωρήσει στις αποκαταστάσεις στην περιοχή της Δ. Ενότητας Νικηφόρου Φωκά. Με βάση την καταγραφή ζημιών που πραγματοποιήθηκε και τη μελέτη που εκπονήθηκε για το έργο, προϋπολογισμού 400.000€, και, θα εκτελεστούν οι εργασίες για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες του Νοεμβρίου 2020 (πολύ έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) στις υποδομές της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου Φωκά του Δήμου Ρεθύμνης και συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνω και Κάτω Μαλάκι, Γωνιά, Κάτω Βαλσαμόνερο καθώς και σε γειτνιάζοντες με αυτούς οικισμούς όπως το Γεράνι το Ατσιπόπουλο, το Ζουρίδι και τα Ρούστικα.
Οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν καθαρισμούς δρόμων και τάφρων, σταθεροποίηση πρανών και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, αποκατάσταση οδοστρωμάτων (καθαρισμός, ασφαλτόστρωση κλπ.) και γεφυρών κ.α.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε πως το σύνολο των παρεμβάσεων θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο και ο δήμος θα θωρακιστεί πριν το χειμώνα.
Ειδικότερα ο Γιώργος Μαρινάκης, είπε: «προφανώς θα θέλαμε η χρηματοδότηση να ήταν μεγαλύτερη γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολλές, όμως φροντίσαμε μαζί με τον αντιδήμαρχο, την διευθύντρια και όλους τους μηχανικούς της υπηρεσίας μας ακριβοδίκαια να προτεραιοποιήσουμε τα πιο επείγοντα σημεία στα οποία μπορούμε να παρέμβουμε για να θωρακίσουμε αυτές τις περιοχές από επιγενόμενες άλλες δύσκολες καιρικές συνθήκες και να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία και την προσβασιμότητα και των χωριών μεταξύ τους αλλά και ανθρώπων προς τις περιουσίες τους. Οι περιοχές στις οποίες θα παρέμβουμε είναι το Άνω και Κάτω Μαλάκι, η Γωνιά, Κάτω Βαρσαμόνερο, Γεράνι, Ατσιπόπουλο, Ζουρίδα και Ρούστικα. Η υπηρεσία έκανε αξιολόγηση των αναγκών, έβαλε προτεραιότητες για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Παράλληλα με την συνδρομή του περιφερειάρχη φτιάξαμε νέο τεχνικό δελτίο και διεκδικούμε συμπληρωματικά κονδύλια για να φτάσουμε σε μια ικανοποιητική παρέμβαση για τις περιοχές αυτές και ελπίζουμε να εξελιχθεί. Το θέμα αυτό το έχουμε κουβεντιάσει και με τον γενικό γραμματέα επενδύσεων το κ. Σκάλκο και του υπενθύμισα το θέμα και την εκκρεμότητα που υπάρχει με τον Δήμο Ρεθύμνης γιατί δεν πήραμε ποτέ χρήματα για φυσικές καταστροφές ούτε πριν ούτε τώρα και τα 5 εκ. ευρώ αντιστοιχούν μόνο στο 20% των πραγματικών αναγκών μας».
Πρόσθεσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις χωρίστηκαν σε έντεκα διαφορετικές εργολαβίες με διαφορετικούς αναδόχους για να εξελιχτούν ταυτόχρονα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων, τονίζοντας πως: «Τα έργα θα εξελιχτούν με ταχείς ρυθμούς και θα προλάβουμε πριν το χειμώνα να έχουμε ολοκληρώσει το σύνολο των παρεμβάσεων όχι μόνο σε αυτή την περιοχή αλλά σε όλες. Για αυτό έγινε αυτή η πολιτική επιλογή για να δώσουμε όπως είχαμε τη δυνατότητα κομμάτι – κομμάτι σε αξιόπιστες τεχνικές υπηρεσίες τα έργα του Ρεθύμνου και να μην υπάρχει συσσώρευση σε μια εταιρία και να μπορούν να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι για το κοινό καλό που είναι για να θωρακίσουμε τον δήμο μας. Δεν κάνουμε νέα έργα, με την έννοια κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προϋπήρχε. Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό η υπηρεσία, την οποία και ευχαριστώ θερμά, όπως και τον αντιδήμαρχο κάτσανε πόντο πόντο και εντόπισαν τη φύση της παρέμβασης, την εξάρτησαν γεωτεχνικά και ξέρουν ποια είναι τα σημεία παρέμβασης. Αν χρειαστεί οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει αντικείμενο άλλων αναθέσεων».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, ανέφερε:
«Είναι ένα έργο πολυαναμενόμενο τα τελευταία δυο χρόνια, το οποίο η κοινωνία το έχει ανάγκη. Μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκουμε να άρουμε την επικινδυνότητα και να δώσουμε προσβασιμότητα στις ιδιοκτησίες και την γεωργική γη. Το έργο είναι υποπολλαπλάσιο του προβλήματος, όμως υπάρχει μια στόχευση και μια κατανομή των δαπανών με κριτήρια αξιολογικά ανάλογα με το πρόβλημα της κάθε περιοχής. Μια κατανομή ανά οικισμό προφανώς ανάλογα με την επικινδυνότητα. Έγινε μια στόχευση, η οποία πρωταρχικό στόχο είχε να μπορούν να τελειώσουν πολύ γρήγορα τα έργα. Το έργο των 5 εκ. ευρώ μοιράστηκε σε 11 εργολαβίες και έχουν δοθεί σε διαφορετικές εταιρίες έτσι ώστε να τελειώσουν το δυνατόν γρηγορότερα. Η πρώτη αφορά τον Νικηφόρου Φωκά και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα και να αναμένουμε μια νέα εργολαβία μετά από χρηματοδότηση σύμφωνα με σχετικές διαβεβαιώσεις».