Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ωρίμανσης των έργων κατασκευής των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) για τους Δήμους Φαιστού, Γόρτυνας και Βιάννου στην Π.Ε. Ηρακλείου και Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου στην Π.Ε. Ρεθύμνης, προϋπολογισμού 50.140 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπέγραψε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), Χάρης Μαμουλάκης.
Πρόκειται για τη σύνταξη όλων των μελετών που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων κατασκευής των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων των έξι Δήμων, έργα τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία των Σ.Μ.Α.
Πιο αναλυτικά, προβλέπονται αναλυτικά οι θέσεις εκφόρτωσης ανά Σ.Μ.Α., η κατασκευή μικρού προκατασκευασμένου οικίσκου και όλων των συνοδών έργων υποδομής για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία τους, όπως οι περιφράξεις, η αντικεραυνική τους προστασία, ο ηλεκτροφωτισμός, φυτεύσεις, ασφαλτοτάπητες, σύστημα πυρόσβεσης, κ.α., όπως επίσης και η προμήθεια 8 ελκυστήρων και 11 αυτοσυμπιεζόμενων containers χωρητικότητας τουλάχιστον 55 m3 και ωφέλιμου φορτίου τουλάχιστον 20 τόνων. Η δε ομάδα των μελετητών, καλύπτει όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες και κατηγορίες μελετών (περιβαλλοντικές, τοπογραφικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές, γεωτεχνικές) κάτι που διασφαλίζει το άριστο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης εργασίας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι εγκεκριμένοι χώροι δηλαδή στους οποίους τα απορρίμματα μεταφορτώνονται από τα απορριμματοφόρα σε ειδικά οχήματα για να οδηγηθούν στους προβλεπόμενους χώρους, προσφέρουν στους Δήμους – μέλη μας ταχύτητα και ευελιξία στην διαχείριση της αποκομιδής, οικονομία στην κατανάλωση καυσίμων και στο κόστος συντήρησης των οχημάτων, αλλά και δυνατότητα για αποδοτικότερο σχεδιασμό, στον κρίσιμο αυτόν τομέα.
Με τη συγκεκριμένη μελέτη, στόχος μας είναι να ωριμάσουμε τους έξι αυτούς Σ.Μ.Α., οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του αντίστοιχου δικτύου που προβλέπει ο ΠΕ.Σ.Δ.Α.Κ., έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στην εξεύρεση του κατάλληλου προγράμματος για την χρηματοδότηση της κατασκευής τους.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και τους δημάρχους των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας, Βιάννου στην Π.Ε. Ηρακλείου και Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου στην Π.Ε. Ρεθύμνης για την άριστη συνεργασία μας, όλα τα στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., καθώς και την ομάδα των μελετητών που αναλαμβάνουν την σημαντική αυτή προσπάθεια».
Ανάδοχος του έργου είναι η ένωση μελετητών: «Τζανάκης Μιχαήλ του Ιωάννη, Φλουρής Σταύρος του Γεωργίου, Κοσμετάτος Διονύσιος του Νικολάου, Γεωτεχνική Περιβαλλοντική Α.Ε. με διακριτικό τίτλο ΓΕΩ.ΠΕΡ. Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., Κοκολάκη Μαρία του Εμμανουήλ, ΣΙΓΜΑ – Γραφείο Τεχνικών Περιβαλλοντικών και Υποστηρικτικών Μελετών Ανώνυμη Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο «Sigma Μελετών» Α.Ε.».
Στα Τρία Μοναστήρια ο Σταθμός του Ρεθύμνου
Υπενθυμίζεται, ότι για τον Δήμο Ρεθύμνου, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης προβλέπει επί της ουσίας τρία μεγάλα έργα: α) Ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης, ο οποίος βάσει του ΓΠΣ έχει χωροθετηθεί σε οικοπεδικό χώρο 4,5 στρεμμάτων του Δήμου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, δίπλα από το δημοτικό Νεκροταφείο, όπου εκεί θα μεταφέρονται αρχικά τα απορρίμματα και θα συμπιέζονται για να οδηγούνται στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ, β) «Πράσινα» σημεία –2 μεγάλα και 8 μικρά– στα οποία θα γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων και γ) διαλογή στην πηγή, δηλαδή διαχωρισμός όλων των απορριμμάτων ανά κατηγορία, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των σύμμεικτων, που θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.α δυο μεγάλα πρέπει να είναι πάνω από 4 στρέμματα και τα οκτώ μικρά θα πρέπει ναι είναι από 200 – 800 τ.μ. και στα σημεία αυτά θα γίνεται πλέον οργανωμένα η εναπόθεση μπαζών, κλαδιών, ηλεκτρικών συσκευών. Έτσι δεν θα έχουμε το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, όπου ο καθένας πετάει όπου θέλει το καθετί.
Η έκταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Τρία Μοναστήρια είναι περίπου 6,5 στρέμματα. Στην αρχική πρόταση προβλέπονται τρεις θέσεις εκφόρτωσης (κοντέινερ που θα συμπιέζουν το περιεχόμενο περίπου τριών απορριμματοφόρων).
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η διευθύντρια της υπηρεσίας Καθαριότητας το Δήμου Ρεθύμνης Νικολέτα Γκολφινοπούλου, ανέφερε: «Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων το Δήμου έχει σχεδιαστεί να γίνει σε έκταση στα Τρία Μοναστήρια. Είναι ενταγμένη η έκταση στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι χαρακτηρισμένος ο χώρος δηλαδή σαν σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Εκεί θα μεταφερθεί υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και θα γίνει εκεί το αμαξοστάσιο και επίσης στο σταθμό μεταφόρτωσης θέλουμε να μεταφερθεί και το πλυντήριο αυτοκινήτων και το συνεργείο ούτως ώστε να είναι όλες οι εγκαταστάσεις καθαριότητας εκεί. Μέχρι σήμερα ένα ένα απορριμματοφόρο πήγαινε στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, όμως μόλις γίνει αυτός ο σταθμός μεταφόρτωσης θα υπάρχουν μεγάλα κοντέινερ που στα οποία θα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα, θα συμπιέζονται τα απορρίμματα (στα Τρία Μοναστήρια) και θα μεταφέρονται στη συνέχεια στον ΧΥΤΑ. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι κάτι που περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια. Θα μας εξοικονομήσει χρήματα και προσωπικό και θα έχουμε λιγότερες απώλειες σε φθορές. Είναι κάτι που οπωσδήποτε θα έπρεπε να το είχαμε εδώ και χρόνια, γιατί είναι το αδιανόητο αυτό που συμβαίνει σήμερα όπου ένα ένα απορριμματοφόρο να πηγαίνει στο Χυτά», ενώ αναφερόμενη στα πράσινα σημεία πρόσθεσε:
«Τα πράσινα σημεία έχουν άλλο σκοπό και θα μελετηθούν παράλληλα. Έχει προβλεφθεί από το τοπικό σχέδιο να είναι οκτώ μικρά και δύο μεγάλα σημεία. Υπάρχει, λοιπόν, μια πρόθεση να χρηματοδοτηθεί η μελέτη τουλάχιστον για ένα μεγάλο σημείο και εμείς έχουμε προτείνει αυτό να είναι στο Ατσιπόπουλο. Τα πράσινα σημεία είναι χώροι που θα γίνεται συστηματική εναπόθεση διαφόρων ειδών απορριμμάτων. Δηλαδή αντί να πετάει όπου να ‘ναι ο κάθε πολίτης τα έπιπλά του, τα κλαδιά του θα υπάρχει χωροθετημένος χώρος με σήμανση που να λέει «εδώ θα πετάξετε τα κλαδιά», «εδώ θα πετάξετε τα ανακυκλώσιμα», «εδώ θα πετάξετε τα ογκώδη». Τα πιο μικρά σημεία είναι μικρότερης έκτασης και δεν δέχονται όλων των ειδών, δηλαδή ογκώδη αντικείμενα δεν μπορείς να βάλεις στα μικρά. Για τα πράσινα σημεία έχουμε κάνει ένα προσχέδιο το οποίο έχει σταλεί και αυτό στον ΕΣΔΑΚ, όπου και εκεί θα υπάρξει μελέτη από μελετητικό γραφείο, για το μεγάλο, για τα μικρά θα δούμε αργότερα. Είπαμε πρώτα να δούμε πώς θα πάει αυτό στο Ατσιπόπουλο, γιατί μπορεί να αρκεί και το ένα ή μπορεί να μην αρκεί η χρηματοδότηση για δύο. Ένα μας ζητήσανε ένα τους προτείναμε».