Αύριο φτάνει στην Πάτρα το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της Νορβηγικής εταιρίας PetroleumGeo-Services (PGS), το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε διάστημα εννέα ωρών μετά τον ελλημενισμό του και τις αναγκαίες διαδικασίες ανεφοδιασμού, θα αποπλεύσει με κατεύθυνση το βόρειο Ιόνιο, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως τις γεωφυσικές διασκοπήσεις στον Ελλαδικό χώρο.
Οι έρευνες, που θα καλύψουν μια συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.
Πρόκειται για τις πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer). Στο πλοίο θα παρευρίσκονται διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το Δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η Νορβηγική PGS.
Η πρώτη αυτή φάση των ερευνών, αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης που υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον Υπουργό ΠΕΚΑ -ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου- και τον εκπρόσωπο της PetroleumGeo-Services. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία (processing) και ερμηνεία (interpretation) των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013, προκειμένου να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων «οικοπέδων» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, θα επισκεφθεί αύριο Κυριακή το ερευνητικό σκάφος, μαζί με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, ενώ παρόντες θα είναι επίσης ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών, Νίκος Υφαντής, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες της Ηλείας και της Αχαΐας.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτος, αναφέρει: «Ο κατάπλους του ερευνητικού πλοίου της PGS στο λιμάνι της Πάτρας, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το ΥΠΕΚΑ, αλλά ταυτόχρονα συνιστά και ένα κομβικό σημείο για τη σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, τη γεωστρατηγική της θέση στη περιοχή, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται, όπως ευελπιστούμε, στον τομέα των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέου πλούτου και θέσεων απασχόλησης.
Για πρώτη φορά θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουμε στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας.
Η επιχείρηση αυτή, είναι για μένα και μια προσωπική δικαίωση, αναπολώντας την πρόταση και επιμονή μου, πριν 30 χρόνια, ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πολυτεχνείου Κρήτης, να ιδρυθεί τότε στα Χανιά, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, όταν πάρα πολλοί θεωρούσαν την πρωτοβουλία μου άνευ αντικειμένου και προοπτικής, ή ως μια ακαδημαϊκή εμμονή, εκτός τόπου και χρόνου.
Για να φτάσουμε όμως, στο ελπιδοφόρο σήμερα, απαιτήθηκαν επίπονες προσπάθειες, αποφασιστικότητα και συστηματικό έργο, που ξεκίνησε το ΥΠΕΚΑ πριν από ενάμισι χρόνο με τον τότε υφυπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη. Φέραμε εις πέρας μια διαγωνιστική διαδικασία η οποία στηρίχθηκε εξ αρχής σε ένα σαφές και διαφανές πλαίσιο, με διακομματική συναίνεση στους χειρισμούς.
Διασφαλίσαμε, ως σημερινή πολιτική ηγεσία, την ασφαλή συνέχεια, σταθερότητα και συνέπεια. Είναι άλλωστε από τις λίγες περιπτώσεις, όπου οι αρχικές εξαγγελίες δεν λοξοστράτησαν, ούτε μεταλλάχθηκαν λόγω αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, ή επιμέρους σκοπιμοτήτων. Αντιθέτως, δρομολογήθηκαν με σαφήνεια και εν τέλει υλοποιούνται.
Σε αυτή την περίπτωση επικράτησε η βούληση του αυτονόητου. Η προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ανάθεσης του έργου, ήταν αποφασιστική».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...