ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Κοινό μέτωπο των ξενοδόχων της Κρήτης για τον τουρισμό
• Διεκδικούν λύσεις από την κεντρική πολιτεία για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού
Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τα κοινά προβλήματα, που αφορούν στον τομέα του τουρισμού, οι ξενοδόχοι της Κρήτης ενώνουν τις φωνές τους, προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουν από την κεντρική πολιτεία την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, που αποτελούν ανοιχτή πληγή για τους τουρίστες επισκέπτες.
Η απουσία υποδομών, κυρίως στο εθνικό οδικό δίκτυο και η ανυπαρξία ουσιαστικών παρεμβάσεων στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης, αλλά και οι ελλιπείς υποδομές του αεροδρομίου Ηρακλείου, που κάθε καλοκαίρι δέχεται τεράστιο αριθμό τουριστών, κατατάσσονται από τους ξενοδόχους ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που πλήττουν το τουριστικό μας προϊόν.
Ελάχιστες μέρες μετά την «αυλαία» στην τουριστική περίοδο, οι ξενοδόχοι μετρώντας μόνο κέρδη τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και τζίρου βρίσκονται σε επαγρύπνηση προσπαθώντας και εκείνοι να βελτιώσουν τυχόν αδυναμίες στις ξενοδοχειακές τους μονάδες, αλλά και να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο διεκδικήσεων από την κεντρική πολιτεία.
Στο πλαίσιο αυτό ξενοδόχοι από όλη την Κρήτη συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο για να διαμορφώσουν και να καταγράψουν από κοινού τα αιτήματα, που επί σειρά ετών ζητούν λύση και πολιτική βούληση, για να βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Μετά και την τελευταία συνάντηση των προέδρων των Συλλόγων Ξενοδόχων στην έκθεση Philoxenia αποφασίσαμε ότι πρέπει να επαναδραστηριοποιήσουμε τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κρήτης. Πρέπει να ανεβαίνει μια φωνή προς τα πάνω, διότι δυστυχώς η εξουσία είναι στην Αθήνα και το κράτος μας είναι αθηνοκεντρικό και οι όποιες αποφάσεις εκεί παίρνονται. Εμείς λοιπόν πρέπει να πάμε τα δικά μας καταγεγραμμένα άλυτα προβλήματα πολλών ετών. Αρκεί να σας πω ότι η Κρήτη είναι παραμελημένη. Η Κρήτη ως γνωστόν είναι στην πιο αυστηρή κριτική, τουλάχιστον στο ένα τέταρτο του ελληνικού τουρισμού. Από τη στιγμή λοιπόν, που παραδεχόμαστε ότι το άρμα που θα μας βγάλει από την κρίση είναι ο τουρισμός, θα πρέπει να δούμε και που υπάρχουν τα προβλήματα και τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο ένα τέταρτο του τουρισμού, που είναι το νησί το δικό μας. Προβλήματα που πρέπει να τα λύσουν, είτε είναι γενικότερες υποδομές είτε δικές μας ξενοδοχειακές υποδομές. Είναι γνωστά τα προβλήματα σε όλους μας και όποιος πει ότι δεν τα γνωρίζει εθελοτυφλεί, θα πρέπει λοιπόν και εμείς να βοηθήσουμε και αυτοί να δείξουν κατανόηση, έτσι ώστε να λυθούν σταδιακά όλα αυτά κατά βαθμό προτεραιότητας».
Ο κ. Τσακαλάκης στάθηκε στα προβλήματα του οδικού δικτύου και στο «κορεσμένο» αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Το αεροδρόμιο Ηρακλείου, το οποίο έχει φτάσει εδώ και 10 περίπου χρόνια στο τέρμα των δυνατοτήτων του, όσον αφορά την επισκεψιμότητά του. Δεν μπορούμε στους τρεις μήνες της υψηλής περιόδου να δεχτούμε περισσότερα αεροπλάνα, διότι δεν υπάρχουνε χρονοθηρίδες (slots). Από την άλλη πλευρά μας λείπουνε οι χώροι υποδοχής που είναι το πιο απλό και το κυριότερο από αυτά που πρέπει να κάνουμε. Επίσης ένα δεύτερο πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι οι υποδομές μας στο οδικό δίκτυο. Εκείνος ο έρημος ο ΒΟΑΚ μέχρι να ολοκληρωθεί θα πρέπει να θρηνήσουμε εκατοντάδες ντόπιους και άλλους τόσους. Γιατί δηλαδή μας τιμωρεί το αθηνοκεντρικό κράτος με αυτή τη συμπεριφορά; Δεν αξίζουμε εμείς που φέρνουμε ένα κάρο χρήματα σε αυτό το ελληνικό κράτος να έχουμε ανάλογη συμπεριφορά με αυτή που έχουν αυτοί που φέρνουν λιγότερα από εμάς. Εύχομαι και ελπίζω να μην πέσουν στο κενό αυτές οι προσπάθειες. Αυτό τον καιρό θα καταγράψουμε τα γενικότερα προβλήματα και μετά τα ειδικότερα προβλήματα κάθε περιοχής. Και θα τα κοινοποιήσουμε σε κάθε αρμόδιο. Κάθε ένας λοιπόν θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και ας πράξει τα δέοντα.
Ήδη οι Σύλλογοι Ξενοδόχων της Κρήτης έχουν προγραμματίσει, πέρα από το οποιοδήποτε έργο διαφημιστικό έχει προγραμματίσει το επίσημο κράτος και η Περιφέρεια Κρήτης, ξεχωριστή καμπάνια».
Οι ξενοδόχοι μίλησαν για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιοι, με τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις του εξωτερικού προβάλλοντας όπως μπορούν το τουριστικό προϊόν του νησιού ανεξάρτητα από τις ενέργειες της επίσημης πολιτείας. «Κάνουμε ως ξενοδόχοι τον προγραμματισμό μας. Πριν από δύο μέρες γύρισα από τη Βαρσοβία, όπου δεν υπήρχε ούτε το ελληνικό κράτος ούτε η Περιφέρεια. Υπήρχαν μόνο οι ξενοδόχοι. Σε μια χώρα όπως η Πολωνία, που είναι πολυπληθέστατη και περιμένουμε πολλά. Η Κρήτη έχει μεγάλο κομμάτι της πίτας από αυτή την αγορά και όμως λείπουμε. Εμείς ήμασταν όμως εκεί. Αυτό το πράγμα το έχουμε κάνει και σε πολλές άλλες χώρες τις Ευρώπης, όπως είναι οι Σκανδιναβικές χώρες που και στις τέσσερις χώρες έχουμε προγραμματίσει παρουσία όλες οι ενώσεις ξενοδόχων της Κρήτης, το ίδιο και στη Γερμανία κ.λπ. Σε κάποιες από αυτές συμμετέχει και η πολιτεία και η Περιφέρεια και όπου αυτοί δεν πάνε πάμε εμείς και δημιουργούμε αυτό που πρέπει να γίνει».
Οι ξενοδόχοι του νησιού θέτουν ως βασικά προβλήματα τις υποδομές, ενώ εμφανίζονται αποφασισμένοι από την πλευρά τους να κάνουν ότι μπορούν για το τουριστικό προϊόν της Κρήτης
Οι ξενοδόχοι της Κρήτης είναι αποφασισμένοι από κοινού να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις από την κεντρική πολιτεία για παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που αποτελούν ανοιχτή πληγή για το νησί