Ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρεθύμνου μετά την αναμόρφωσή του, που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού καταψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ρέθυμνο – Ενεργοί Πολίτες» και Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ένταση επικράτησε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή την τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του δήμου με αιχμή του δόρατος το τέλος ταφής, για το οποίο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του. Όπως εξηγήθηκε το τέλος ταφής αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και παρά το ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, ο οποίος εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, εν τούτοις άλλοι προϋπολογισμοί δήμων της Κρήτης, που κατατεθήκαν αργότερα, δεν εγκρίθηκαν λόγω αυτού του προβλήματος.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο οποίος είχε συνταχθεί τον Αύγουστο και βασιζόταν σε εκτιμήσεις έως το τέλος του έτους.
Όπως εξήγησε στον τομέα των εσόδων, πλην τις επιχορηγήσεις, αυτά είναι κατά 885.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν υπολογιστεί ως εισπράξεις.
Σε ό,τι αφορά στο ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου, όπως είπε η διάφορα είναι στο 1,19 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά όπως πρόσθεσε τον κωδικό για βεβαιωμένα και ανείσπρακτα η εικόνα τον Αύγουστο ήταν διαφορετική, καθώς έκτοτε βεβαιώθηκαν οφειλές και έγιναν εισπράξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αύξηση στα ανείσπρακτα με διαφορά 19.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα οφειλόμενα, οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει για το πόσα λεφτά θα περάσουν ως υποχρεώσεις από 1,766 εκ. ευρώ, πλέον είναι στα 1.586 εκ. ευρώ, ενώ στο κομμάτι των επιχορηγήσεων για έργα και υπηρεσίες που εκτιμούσε η οικονομική υπηρεσία ότι θα πληρωθούν το 2021 ή το 2022, έγινε επαναπροσδιορισμός στο σκέλος των δαπανών και από τα 3.894.509 εκ. ευρώ προστίθενται στο αποθεματικό 250.000 και δημιουργείται παράλληλα ένας κουμπαράς με 3.16 εκ. ευρώ, που ονομάζεται λοιπές δαπάνες γενικής φύσης.
Όμως από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης, υπήρχαν κωδικοί εξόδων και νέες ανάγκες που πρόεκυψαν και που εγράφησαν στον προϋπολογισμό και περνάνε στο 2022, όπως για παράδειγμα την υποχρέωση του Δήμου για το κεφάλαιο του αναπτυξιακού οργανισμού. Έτσι, όπως είπε δημιουργήθηκε πινάκας ενίσχυσης των κωδικών εξόδων, με αποτέλεσμα μετά από αυτές τις εισπράξεις το αποθεματικό να ανέρχεται σε 725.000 και το γενικό κωδικό από 3,6 εκ. ευρώ να είναι μόνο 47.876 ευρώ.
Με τις παραπάνω αλλαγές διαφοροποιείται ο προϋπολογισμός από 98.226.000 γίνεται 100.990.147 με μια μεταβολή νέων δαπανών, οι οποίες προκύπτουν και εγγράφονται στον προϋπολογισμό ύψους 2.764.000 ευρώ.
Ο Σταύρος Βουρβαχάκης καταψήφισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού επισημαίνοντας πως «ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ελλειμματικός στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, δεν στηρίζεται ο τομέας πολιτισμού και αθλητισμού. Ενώ ο τομέας εσόδων είναι υψηλής εισπραξιμότητας εν τούτοις καταγράφονται χαμηλά ποσοστά έργων και επενδύσεων».
Από την πλευρά του ο Μανούσος Μανουσογιάννης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο τέλος ταφής απορριμμάτων που περιλαμβάνεται στον κωδικό που ανοίχτηκε. Μεταξύ άλλων ο κ. Μανουσογιάννης επεσήμανε πως πρόκειται για ένα τέλος το οποίο θα αυξάνει κάθε χρόνο οδηγώντας σε αύξηση των δημοτικών τελών «είναι απαράδεκτο ειδικά σήμερα που η ακρίβεια και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τσακίζουν τον λαό. Νομίζουμε ότι ή δεν πρέπει να ληφθεί η απόφαση σήμερα ή να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, δεν μπορούν να μπουν τέτοια τέλη σε αυτή τη συγκυρία».
Απαντώντας στον κ. Μανουσογιάννη ο δήμαρχος εξήγησε: «βάσει των οδηγιών του υπουργείου, ο προϋπολογισμός μας συντάχθηκε με δεδομένα του Αυγούστου. Τώρα βλέπουμε ότι έχουμε αυξημένες ανάγκες πάνω από 2,7 εκ. ευρώ, πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε. Επίσης είναι παγιωμένο ότι έχουμε λιγότερα χρήματα στο ταμείο και προφανώς η βοήθεια του υπουργείου Εσωτερικών στο 25% της πραγματικής ζημιάς. Δεν έχουμε πλούτο που κρύβουμε. Είναι η πραγματικότητα που αντιπαλεύουμε γιατί είχαμε κάνει κάποτε καλή διαχείριση. Αν παραταθεί για ένα χρόνο αυτή η κατάσταση, δεν θα μπορέσει ο Δήμος να το αντέξει. Το ενεργειακό είναι τρομακτικό θέμα που όχι μόνο τους δήμους και τα νοικοκυριά αλλά τις ΔΕΥΑ τις πλήττει κατακέφαλα σε σημείο να τις διαλύσει. Είναι ένα αβάσταχτο φορτίο» .
Αναφορικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι σύμφωνα με τον νόμο αυτό θα πρέπει να πληρωθεί τον Οκτώβριο και ξεκαθάρισε πως: «Καμία αύξηση δεν κάνουμε στα δημοτικά τέλη και ελπίζω να μη χρειαστεί να το κάνουμε».