Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου καθώς από τη μια τα χρέη της προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρωταθλήτριες ΔΕΥΑ της χώρας ως προς τις οφειλές της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και από την άλλη τα χρέη των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΡ που ξεπερνούν τα 7 εκ. ευρώ, απειλούν τη βιωσιμότητα και λειτουργία της επιχείρησης.
Όπως υποστηρίζει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Άγγελος Μαλάς το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση από πλευράς επιχείρησης- με δεδομένη τη χρήση πολλών αντλιοστασίων και γεωτρήσεων για να διασφαλιστεί η υδροδότηση της πόλης έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που «πνίγει» τη ΔΕΥΑΡ. Την ίδια ώρα η αδυναμία είσπραξης μεγάλου μέρους των ανεξόφλητων οφειλών δημοτών και επιχειρήσεων, που ειδικά τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί, θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις επενδύσεις της και το τεχνικό της πρόγραμμα είναι πολύ μικρό, λόγω έλλειψης πόρων.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλά η ΔΕΥΑΡ έχει κάνει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών της προς τη ΔΕΗ βάσει της οποίας θα καταβάλλει άμεσα το 10% του ποσού και τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις. Η διαδικασία για την έγκριση της ρύθμισης είναι σε εξέλιξη ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει αν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει σε αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής. Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις να μην αντιμετωπίζονται το ίδιο με τα νοικοκυριά.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα χρέη της ΔΕΥΑΡ προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 2 εκ. ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο και ξεπερνά τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΡ. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο για τη ΔΕΥΑΡ είναι γύρω στα 2,5-3 εκ. ευρώ. Αν σε αυτά συνυπολογιστούν παλαιές οφειλές του τ. δήμου Αρκαδίου, οι οποίες προέκυψαν τώρα, κάποιες καταναλώσεις άρδευσης που τις πληρώνουμε παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και κάποια άλλα έξοδα αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΥΑΡ και έχει αυξηθεί και η τιμή. Έχουμε πάρα πολλά αντλιοστάσια και στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου και στη Ν. Φωκά με μεγάλες καταναλώσεις, γιατί μιλάμε για αντλήσεις- οι οποίες απαιτούν ενέργεια -δεν είναι ο φυσικός τρόπος που έρχεται το νερό. Άρα είναι αυξημένο το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αυξημένες οι καταναλώσεις οι δικές μας, αφού δεν έχουμε πόρους και αναγκαζόμαστε να αντλούμε νερό καταναλώνοντας ενέργεια και με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση των τελευταίων μηνών, όπου ο κόσμος δυσκολεύεται να μάς πληρώσει, έτσι και εμείς δεν έχουμε την ευλυγισία που θα έπρεπε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις. Αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε τις δαπάνες και το τεχνικό μας πρόγραμμα για να μπορούμε να πληρώσουμε τη ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ μάς εντάξει σε ένα οικονομικότερο τιμολόγιο, αυτό θα ήταν σωτήριο για την επιβίωση της επιχείρησης. Αυτό που ζητάμε είναι να τιμολογούνται διαφορετικά οι ΔΕΥΑ. Να αντιμετωπιζόμαστε σαν επιχειρήσεις και όχι σαν νοικοκυριά» και πρόσθεσε πως «Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα κόστος το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα και πραγματικά ανησυχούμε για το μέλλον. Παράλληλα, προσπαθούμε να εισπράξουμε τα χρέη, προχωράμε σε διακοπές υδροδότησης, αποστέλλουμε στοιχεία στην εφορία, σε αγωγές κ.λπ. γιατί και εμείς σαν δημοτική επιχείρηση ελεγχόμαστε και από ορκωτούς ελεγκτές και από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
74 εκ ευρώ τα χρέη των ΔΕΥΑ της χώρας στη ΔΕΗ
Ξεπερνούν τα 74 εκατ. ευρώ τα χρέη των ΔΕΥΑ της χώρας προς τη ΔΕΗ. Πρώτη στη λίστα με τα χρέη-μαμούθ εμφανίζεται η ΔΕΥΑ Κατερίνης, για την οποία από το 2011 ως και τον περασμένο Αύγουστο, έχει συσσωρευτεί το ποσό των 6.2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», άλλοι 34 δήμοι παρουσιάζουν χρέη μεγαλύτερα των 64 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα χρέη έχουν συσσωρευτεί από το 2011 έως σήμερα, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, σε δέκα δημοτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές ρεύματος ξεκίνησαν 10 χρόνια πριν. Τα χρέη δηλαδή χρονολογούνται από την εποχή των 1983-1988 και από το 2007, έχουν ασκηθεί αγωγές και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ της ΔΕΗ.
Υπάρχουν όμως και οι καλοπληρωτές. Οι δήμοι αυτοί μάλιστα ξεπερνούν τους 20, όπως η Φλώρινα, Ηγουμενίτσα, οι Σέρρες, η Σύρος, η Χίος, τα Γιαννιτσά, η Λιβαδειά και άλλοι.
Η ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες είναι σήμερα κοντά στα 2 δισ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΗ, τη στιγμή που η ρευστότητα της επιχείρησης έχει χτυπήσει κόκκινο. Από το 2011 έως σήμερα, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει τριπλασιαστεί. Από το σύνολο των οφειλών, περίπου 1.2 δισ. ευρώ αφορά στη χαμηλή τάση, 220 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του δημόσιου και του ευρύτερα δημόσιου τομέα, ενώ στα 280 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές από την υψηλή τάση.
Οι υπόλοιποι ανεξόφλητοι λογαριασμοί καταλογίζονται στις υπόλοιπες βιομηχανίες και στις εμπορικές επιχειρήσεις μέσης τάσης.
Συνάντηση Γ. Μαρινάκη με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΗ
Για την Αθήνα αναχώρησε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης προκειμένου να έχει συνεργασία αρχικά με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΗ και αργότερα, το μεσημέρι, με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας για θέματα του δήμου και της ΔΕΥΑΡ.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να λάβει μέρος, ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, στις εργασίες Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το Νερό».